2 dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale mitologiei grecești

cursuri greaca

Poveștile de dragoste au apărut încă de la începutul timpurilor. Fie ele tragice sau cu final fericit, acestea ne cuceresc inima, indiferent dacă este vorba de dragostea dintre două zeități, două ființe umane, sau dintre două ființe ce aparțin unor lumi diferite.

 Nu ne vom lega de poveștile cu final tragic deocamdată, însă suntem siguri că dragostea puternică dintre locuitorii Greciei Antice vă va face să vă îndrăgostiți mitologia acestei țări, sporindu-vă dorința de a vizita unele locuri ce apar în câteva dintre mituri, locuri misterioase și pline de magie care există și în ziua de astăzi.

Eros și Psychi – povestea de dragoste dintre iubire și suflet

Povestile de dragoste cu Eros sunt cunoscute. Pentru cei care abia pășesc pe tărâmurile mitologiei grecești, Eros este unul dintre copiii lui Ares (zeul războiului) și al Afroditei (zeița frumuseții). Este recunoscut drept zeul iubirii, romanii atribuindu-i numele (mai popular pentru noi) de Cupid/Cupidon. Psychi era cea mai mică fată a unei familii regale, care avea o frumusețe nemaiîntâlnită. Romanii i-au dat numele de Anima.

 Fiind geloasă pe frumusețea fetei umane, Afrodita și-a trimis fiul să o facă să se îndrăgostească de un porc (întrucât puterea zeului iubirii era de a face orice ființă care este atinsă de o săgeată de-a lui să se îndrăgostească de primul lucru pe care îl vede).

Eros, printr-un accident, ajunge să se îndrăgostească nebunește de Psychi, iar după un timp o aduce la castelul său, spre bucuria celor două surori ale fetei, care erau foarte invidioase pe frumusețea ei.

Eros își tratează soția ca pe o regină, oferindu-i tot ce și-ar putea dori, de la slujitoare invizibile până la tot feluri de bucate alese, singura condiție fiind ca Psychi să nu încerce niciodată să îl vadă în nopțile în care zeul o vizita.

Armonia dintre cei doi îndrăgostiți este distrusă atunci când surorile fetei o conving să încerce să îl vadă pe Eros după ce a adormit. Înfuriat și îndurerat, zeul zboară de lângă Psychi în noaptea respectivă, iar tot ce era construit în jurul căsniciei lor se destramă.

Mai rău, Afrodita află de faptul că Eros nu i-a ascultat porunca, și o aruncă pe biata Psychi (care era și însărcinată) într-o temniță. Mai departe, ea este supusă la câteva probe extrem de grele, ca apoi să fie aruncată în lumea de dincolo, lumea lui Hades, până când Zeus este informat de situație și îi aduce pe toți trei (Afrodita, Eros și Psychi) în fața sa.

Spre bucuria noastră, Zeus este de acord cu uniunea cuplului, iar Eros își iartă soția, înțelegând situația. Mai mult, Psychi bea din ambrozia zeilor, devenind nemuritoare la rândul ei.

Povestea din cartea lui Apuleius este una care atrage atenție asupra unor lucruri extrem de importante: rangul social, încrederea (în familie/în propria persoană/în ființa iubită) dar ales asupra faptului că dragostea adevărată va câștiga la finalul poveștii.

Hades si Persefona

Povestea de dragoste dintre Hades si Persefona este poate una dintre cele mai faimoase și frumoase povești de dragoste din mitologia greacă, dintre două ființe ce sunt complet diferite din toate punctele de vedere.

Hades este unul dintre frații lui Zeus, regele ținutului morților, a lumii de dincolo (care îi poartă și numele). Persefona este fiica Demetrei și a lui Zeus. Fiind extrem de frumoasă, Persefona a fost mereu protejată de mama sa, Demetra, care voia ca fiica ei să-și păstreze castitatea pentru totdeauna, însă nimeni nu a putut să o ferească de Hades, zeul fiind extrem de îndrăgostit de mica zeiță.

În timp ce lumea o căuta de Persefona, mama sa (zeița agriculturii) și-a neglijat datoria de a avea grijă de plantații și de fertilitatea planetei, până în momentul în care au găsit-o.

Hades a fost forțat să renunțe la Persefona, însă i-a dat să mănânce jumătate de rodie. Ea a mâncat șase bobițe, neștiind că oricine mănâncă din fructele lumii de jos este obligat să se întoarcă.

Astfel, Persefona a devenit regina lui Hades (lucru ce nu a supărat-o, întrucât s-a îndrăgostit de el de asemenea). Ea își petrece șase luni (cât pentru șase boabe) în lumea de dincolo și șase luni alături de mama sa, explicând astfel și apariția celor patru anotimpuri (când Persefona este lângă mama sa – primăvară și vară, natura dă roade și agricultura sporește, întruchipând bucuria Demetrei la întoarcerea fiicei sale, iar când Persefona se întoarce la Hades – toamnă și iarnă, fără belșug, întruchipând tristețea Demetrei la pierderea fiicei sale).

Hades si Persefona, precum si Eros si Psychi sunt povești de dragoste din mitologia greaca extrem de frumoase și memorabile, însă, dacă vreți să aflați mai mult, vă sugerăm să vă avântați în lumea magică a mitologiei grecești.

De asemenea, dacă aveți curiozități și curaj, puteți căuta legendele grecești în varianta lor originală, în limba greacă. Cursurile noastre de limbă greacă vă pot ajuta să vă îmbogățiți vocabularul pentru ca, mai apoi, să puteți citi singuri variantele originale ale acestor povești.

Grecia este un tărâm magic, plin de povești romantice care te vor face să visezi cu ochii deschiși. Iar limba greacă, frumoasă și melodioasă, nu face decât să accesorizeze perfect acest lucru. Te invităm să o descoperi, să o înveți și să te indragostești de ea! Și cum poti face acest lucru dacă nu cu instrumentele potrivite?

Iar dacă îți lipsește doza de motivație pentru a le învăța sau pentru a te înscrie la cursurile online de limbă greacă, intră în grupul iubitorilor de Grecia! Vei găsi aici susținere și vei afla multe lucruri interesante despre acest popor binecuvântat. Înscrie-te aici: https://www.facebook.com/groups/266397878761634

Leave a Reply

Your email address will not be published.