5 tradiții minunate de Anul Nou din Grecia

Anul-Nou-in-Grecia

Crăciunul a trecut cât ai clipi, însă în aer încă plutește atmosfera de sărbătoare! Încetul cu încetul, ne pregătim de un alt mare eveniment – sosirea Anului Nou! Te-ai întrebat vreodată cum sărbătoresc grecii noaptea dintre ani? Poate ai mai prins câte ceva de la cursurile online de limbă greacă, însă cu siguranță articolul de mai jos îți va hrăni curiozitatea și, de ce nu, poate te va invita să vizitezi Grecia în cel mai scurt timp posibil! Așadar, să aflăm cum e revelionul în stil grecesc!

Kalikantzari 

cursuri limba greaca

Dacă ai citit despre tradițiile de Crăciun ale grecilor, atunci ești familiar cu aceste spirite puse pe șotii! Se pare că nici de Anul Nou nu scăpăm de ele, toate întâmplările mai puțin bune și chiar amuzante fiind puse pe seama lor. Ca de obicei, focul și veselia din casă pare să îi țină la distanță, așa că bucură-te de focul care arde în șemineu!

Sfântul Vasile

cursuri limba greaca

Prima zi a anului este dedicată Sfântului Vasile și, după cum ți-am mai povestit, tot în această zi se împart și darurile. Moș Crăciun al Greciei este Sfântul Vasile, un personaj real, foarte generos și iubitor de oameni, care obișnuia să ofere ajutor celor aflați la nevoie. Tu ce cadou vei primi oare?

Vasilopita

vasilopita

Strâns legată de Sfântul Vasile este și obiceiul acesta. Vasilopita este o plăcintă a acestui sfânt, fiind o plăcintă umplută cu…bănuțul norocos! Iar servirea acestei plăcinte este un adevărat ritual la care participă întreaga familie. Cu toții se adună în jurul mesei, iar capul familiei are onoarea de a împărți vasilopita. Tava se va învârti de trei ori, semnul crucii se va face în aer, iar apoi, în funcție de numărul membrilor familiei, plăcinta este tăiată în 4, 8, 16 etc. Din prima bucată nu se servește, aceasta fiind pentru Iisus, însă celelalte sunt împărțite familiei în ordinea descrescătoare a vârstei. Iar cine găsește bănuțul, va avea un an norocos!

Rodia norocoasă

Anul-Nou-in-Grecia

Zdrobitul rodiei poate părea un obicei foarte ciudat, însă semnificația sa este una foarte frumoasă. Rodia este, încă din perioada antică, un adevărat simbol al fertilității, norocului și prosperității. După slujba de Sf. Vasile, o rodie este zdrobită în pragul ușii. Dacă semințele vor fi zemoase și multe, familia va avea noroc cu carul!

Un loc în plus la masă

Anul Nou in Grecia

Acest obicei este cu adevărat antic și nu face decât să vorbească despre cunoscuta ospitalitate a grecilor! Încă din vremea zeilor, un mare păcat era să refuzi oamenii care îți treceau pragul, așa că orice călător oprea la tine, trebuia să fie pus la masă și tratat ca un adevărat prieten! Așa că și în ziua de astăzi vei vedea cum grecii te vor invita la masa unde mereu va fi un scaun în plus. În plus, gazda invită, de obicei, un musafir să îi treacă pragul casei, acest invitat fiind un adevărat simbol al norocului! Așa că, dacă ești invitat de prietenii greci la masă, nu refuza!

Citește și  Amorgos, una dintre insulele secrete ale Greciei

Seara de Revelion vine cu bucurie, cântec și dans! După numărătoarea inversă, la ora 12.00, grecii își spun Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος! -Eftihismenos o kenurios hronos! (Un an nou fericit!) și gazda va împărți un simbol al norocului (de cele mai multe ori o rodie, după cum ai aflat și mai sus.

Echipa cursurigreacă.ro îți urează și ție, dragă cititor, cursant și iubitor al Greciei, sărbători frumoase și cu liniște în suflet! Iar în anul care vine, te aștept la cursurile online de limbă greacă unde vor afla multe cuvinte, expresii, dar și tradiții cum numai acest popor minunat poate să le aibă!  

Leave a Reply

Your email address will not be published.