Limba greacă-8 lucruri mai putin stiute

cursuri limba greaca

Limba greacă… Simpla pronunțare a acestor cuvinte proiectează în mintea noastră imaginea grandioasă a civilizației grecești. Grecia a fost patria unor personalități extrem de importante din istoria omenirii, incluzând filosofi ca Platon și Socrate, oameni de știință ca Aristotel și Hipocrat, dar și lideri ce au influențat întreaga istorie a omenirii, printre ei numărându-se și vestitul  Alexandru cel Mare.

Chiar dacă ești precum o adevărată enciclopedie în istorie sau filosofie și toate lucrurile acestea ți se par cunoscute, cât de multe știi despre limba greacă și despre alfabetul grecesc? Știai, de exemplu, că limba greacă a fost prima care a introdus vocalele în alfabet? Sau că semnul întrebării este redat prin punct și virgulă?

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute, dar descrise pe larg, în cele ce urmează!

Limba greacă a fost scrisă inițial de la dreapta la stânga. În faza inițială, greaca veche, întocmai ca limbile contemporane ebraica și araba, era scrisă de la dreapta la stânga. A urmat după aceea o perioadă în care s-a scris în ambele sensuri, iar în cele din urmă s-a ajuns să se scrie numai de la stânga la dreapta.

Limba greacă este cea mai veche limbă folosită în uz. Limba greacă este o limbă vorbită de peste 3500 de ani. Prima formă de limba greacă cunoscută, vorbită în mileniul 2 i.Hr. este proto-greaca. Din aceasta avea să evolueze mai târziu greaca veche-lingua franca din Antichitate. Greaca modernă s-a născut odată cu căderea Imperiului Bizantin, în anul 1453.

Cuvântul alfabet provine din limba greacă de la literele grecești α (alfa) și β (vita). Așadar chiar dacă limba română folosește alfabetul latin și nu pe cel grecesc, termenul  ‘alfabet’ se referă inițial la cele două litere din alfabetul grecesc.

Cel mai lung cuvant din literatura provine din limba greaca. Se știe că cel mai lung cuvânt care a apărut vreodată în literatură se găsește în piesa de teatru Adunarea femeilor scrisă de Aristofan în 391 î.Hr. Este un cuvânt format din 171 de litere, un fel de mâncare inventat de autor, din mai multe feluri de carne. Dacă vreodată te simți îndeajuns de curajos, încearcă să-l pronunți fără greșeală: λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων

În jur de 12% din cuvintele românești sunt  originare din limba greacă. Limba greacă a influențat extrem de mult știința și viața de zi cu zi a românilor, drept urmare foarte mulți termeni de specialitate au origini grecești. De exemplu, cuvintele matematică, astronomie și biologie sunt cuvinte de origine grecească.  Această influență se regăsește în toate limbile europene și nu numai.

Pana in 1976 existau  doua dialecte oficiale ale limbii grecesti. Katharevousa si Dimotiki. Primul folosit in mediul universitar, drept, medicina, presa si armata, iar ce-l de-al doilea folosit atat in vorbirea curenta, cat si in literatura. In anul 1976, guvernul grec a declarat dialectul Dimotiki singura limba oficiala.

Alfabetul grecesc a introdus pentru prima oara vocalele. Alfabetul grecesc are o istorie lunga de peste 3500 de ani. Grecii au fost primii ce au introdus vocalele in alfabetul lor, pana atunci notandu-se doar consoanele.

Pentrul semnul intrebarii, limba greaca foloseste punct si virgula. Grecii nu numai că folosesc un alfabet diferit față de cel cel latin, dar și unele semne de punctuație sunt diferite. De exemplu, pentru semnul întrebării în alfabetul grecesc folosesc ;

Cursuri greacă

Din limba greacă provine și cuvantul polyglot care definește o persoană care vorbește mai multe limbi format din cuvintele poly și glossa (multe limbi). Dacă ești interesat să devii poliglot sau pur și simplu să înveți limba greacă, gândește-te ce grozav ar fi să faci niște cursuri de limba greacă!

Învață limba greacă cu noi și vei avea ocazia să afli mult mai multe lucruri interesante despre această minunată super-limbă care a influențat destinul lumii într-un mod atât de profund!

Citește și  Grecia, locul unde te întâlnești cu fericirea

Leave a Reply

Your email address will not be published.