Alfabetul grecesc este prima etapa de baza in procesul tău de învățare. A învăța o limbă străină poate reprezenta o adevarată provocare. Dacă la început ești entuziasmat cu gândul la noul tău hobby, pe măsură ce te documentezi despre asta s-ar putea să realizezi că e mai greu decât ai crezut. Pe lângă emoțiile care apar doar când te gândești la noile cuvinte și pronunții, un alfabet total diferit de cel din limba nativă te poate descuraja mult. Ce poți face în această situație? Te dai bătut și te resemnezi cu gândul că poate limba greacă nu e pentru tine sau citești acest articol și faci deja primii pași pentru a învăța grai? Noi am merge pe cea de-a doua variantă. Hai să afli de ce!
Înarmează-te cu răbdare, entuziasm și, adăugând curiozitatea unui copil, începe să înveți alfabetul grecesc.. Dacă ai nevoie de o motivație în plus pentru a te apuca de deslușit tainele alfabetului grecesc, îți oferim câteva curiozități despre acesta. Poate îți vor stârni interesul și îți vor da impulsul de care ai nevoie.
-
Alfabetul grecesc are 24 de litere și stă la baza multor alte alfabete, inclusiv cel latin și cel chirilic
-
Conține 7 vocale și 17 consoane.
-
La început, grecii scriau de la dreapta la stânga. Acest lucru se întâmpla în perioada limbii greacă veche, iar pe parcurs lucrurile s-au mai schimbat, în ziua de astăzi scriindu-se doar de la stânga la dreapta. Există, însă, limbi în care scrierea de la dreapta la stânga s-a păstrat, cum este cazul unor limbi arabe și ebraice.
-
Unele cuvinte grecești sunt asemănătoare cu cele englezești, iar acest lucru îl poți folosi în avantajul tău. Mai mult decât atât, specialiștii estimează faptul că circa 30% din cuvintele englezești au la bază cuvinte (sau forme) ale alfabetului grecesc clasic. Îți vei da seama imediat de asemănări, mai ales dacă ai studiat limba engleză în timpul școlii sau în timpul tău liber.
-
Expresia ,,de la Alfa la Omega” – ,,de la început până la sfârșit” face referire la alfabetul grecesc, unde prima litera este Alfa și ultima Omega. Pe lângă această semnificație, probabil știi deja că expresia face referire la religie, sugerând ideea de totalitate, dar și Dumnezeu, primul și cel din urmă, începutul și sfârșitul. Acum știi de unde provine această expresie!
-
Știi care este cea mai tânără literă a alfabetului grecesc? Ultima literă – omega – este și cea care încheie acest sistem de scriere. Ce este interesant la această literă, pe lângă multipla ei utilizare, este faptul că a derivat dintr-o altă literă – omicron (O).
-
Multe științe exacte folosesc literele alfabetului grecesc – matematica, fizica, astronomia, cum ar fi de exemplu:
1. litera greceasca ro-ρ, folosit ca simbol pentru densitate
2. litera greceasca tau pronuntata in greaca moderna taf-τ, simbolul timpului
3. litera greceasca gama-γ, simbol pentru un anumit tip de radiatii
4. litera greceasca omega-ω, folosit in fizica ca simbol al rezistentei electrice
5. litera greceasca sigma- Σ, folosit in matematica pentru a desemna o suma de elemente.
6. în astrologie, literele grecești desemnează stelele. Ba chiar mai mult, unii astrologi asociază literele grecești cu zodii, planete și chiar zeități. Este o perspectivă interesantă și captivantă pentru cei care sunt atrași de astfel de subiecte. De exemplu, literei Alfa i-ar putea corespunde forța lunii și zeița Selena, în vreme ce Vita este asociată cu zodia berbecului și cu Zeița Atena. Zita ar avea corespondent zodia rac și zeul Hermes. Continuăm? Thita este o literă asociată cu elementul pământului și cu zeița Hera. Iar acestea sunt doar o parte dintre asocieri. Sunt cărți întregi care studiază legătura dintre alfabetul grecesc și diferite științe exacte, printre care se numără și astrologia și astronomia. -
Cuvântul ,,alfabet” provine din limba greacă. Este vorba de un cuvânt format prin alăturarea a altor doua – alfa și vita, primele litere din alfabetul grecesc.
-
Grecii au fost cei care au introdus arta scrisului, fiind primii care au învățat să scrie folosind alfabetul și nu hieroglifele. Totodată, ei au fost cei care au folosit semne distincte pentru vocale și consoane. Înainte ca ei să facă acest lucru și să revoluționeze întreaga limbă și întregul alfabet, în forma feniciană a alfabetului nu exista conceptul de vocală. Aceste sunete distinctive ale limbii erau notate tot asemenea consoanelor, dar într-o formă numită matres lectionis.
Puțin mai târziu, în perioada secolului al II-lea î.Hr., numerele au fost desemnate tot cu ajutorul literelor grecești. Primele nouă litere (alfa – theta) erau folosite pentru numerele de la 1 la 9. Apoi, următoarele 9 litere (iota – kappa) se foloseau pentru multipli de 10 de la 10 la 90. De la 100 la 900 foloseau următoarele 9 litere (rho – sampi, una dintre literele care au fost scoase din uz). Așadar, se observă cu ușurință cum o simplă literă grecească poate avea mai multe sensuri, în funcție de contextul în care se află, precum și felul în care este scrisă.
Alfabetul grecesc are litere care sună la fel, dar sunt diferite. Dacă auzi un sunet ca i trebuie să verifici – o fi litera –η, -ι, -υ, -ει sau –οι? La fel se întâmplă și în cazul sunetului o – este vorba despre ο – omicron sau despre ω – omega?
Există câteva litere grecești care nu au corespondent în alfabetul latin sunt Θ (thita) și Ψ (psi). Mai există și alte litere care au diferențe în pronunție, însă acestea nu sunt luate deloc în considerare.
Însă și alfabetul latin are câteva litere care nu există în varianta alfabetului grecesc. C, W, Q și J nu au echivalent grecesc. Mai puține litere de învățat, nu-i așa?
-
Limbi precum turca, albaneza, araba și ebraica au alfabetul inspirit si din cel grecesc. Astăzi, greaca este limbă oficială a Greciei și una dintre limbile oficiale ale Ciprului. Totodată, greaca este recunoscută ca fiind limbă minoritară în Albania, Armenia, Italia, Ungaria, Ucraina și chiar România. O surpriză plăcută și un motiv în plus să o studiezi!
Literele alfabetului grecesc și pronunția lor
Α, α – άλφα (litera greceasca alfa) – se pronunta a;
Β, β – βήτα (litera greceasca vita) – se pronunta v;
Γ, γ – γάμα (litera greceasca gama) se pronunta de cele mai multe ori g ca la gargara;
Δ, δ δέλτα (litera greceasca delta) – se pronunta d intre dinti ca in engleza that;
Ε, ε – έψιλον (litera greceasca epsilon) – se pronunta e;
Ζ, ζ – ζήτα (litera greceasca zita) – se pronunta z;
Η, η – ήτα (litera greceasca ita) – se pronunta i;
Θ, θ – θήτα (litera greceasca thita) – se pronunta ca si th din engleza;
Ι, ι – γιώτα (litera greceasca giota) – se pronunta i;
Κ, κ – κάπα (litera greceasca kapa) – se pronunta k;
Λ, λ – λάμδα (litera greceasca lamda) – se pronunta l;
Μ, μ – μι (litera greceasca mi) – se pronunta m;
Ν, ν – νι (litera greceasca ni) – se pronunta n;
Ξ, ξ – ξι (litera greceasca ksi) – se pronunta x;
Ο, ο – όμικρον (litera greceasca omicron) – se pronunta o;
Π, π – πι (litera greceaca pi) – se pronunta p;
Ρ, ρ – ρο (litera greceasca ro) – se pronunta r;
Σ, σ, ς – σίγμα (litera greceasca sigma) – se pronunta s;
Τ, τ – ταυ (litera greceasca taf, nu se citeste tau! in greaca noua) – se pronunta t;
Υ, υ – ύψιλον (litera greceasca ipsilon) – se pronunta i;
Φ, φ – φι (litera greceasca fi) – se pronunta f;
Χ, χ – χι (litera greceasca hi) – se pronunta h;
Ψ, ψ – ψι (litera greceasca psi) – se pronunta ps;
Ω, ω – ωμέγα (litera greceasca omega) – se pronunta o;
σ se foloseste la inceputul si in interiorul cuvantului: σώμα.
ς se foloseste numai la sfarsitul cuvantului:κόσμος
Știai că…?
Știm cu toții că, de-a lungul timpului, schimbări se produc pe toate planurile. Limba unui popor nu face excepție nici ea de la această regulă. Prin urmare, trebuie să ții minte că limba greacă pe care o cunoaștem și o învățăm în ziua de astăzi nu și-a păstrat decât anumite caracteristici din forma sa inițială. De exemplu, în ceea ce privește literele alfabetului grecesc, există o serie de caractere scoase din uz. Aceste litere sunt:
-Ϝ cunoscută ca digama
-Ϛ – stigma
-Ͱ care este heta
-Ϻ – san
-Ϙ – koppa
-Ͳ care era cunoscută ca fiind sampi
-Ϸ fiind șo
Dacă scrierea în limba greacă te poate speria, transcrierea fonetică a alfabetului grecesc te poate ajuta mult să pronunți cuvântul sau expresia de care ai nevoie. Însă, dacă nu ești sigur sau dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist, cursurile noastre online de limbă greacă te pot ajuta în acest sens.
Citește aici și celelalte părți ale acestui articol: Alfabetul grecesc II, Alfabetul grecesc III, Alfabetul grecesc IV, Alfabetul grecesc V și Istoria alfabetului grecesc în 5 minute.
Te așteptăm și pe grupul nostru de Facebook, unde vei găsi o comunitate frumoasă de oameni care iubesc atât limba greacă cât și tot ceea ce ține de cultura acestei minunate țări. Prietenii pe care îi poți cunoaște aici te vor ajuta cu sfaturi și materiale folositoare despre ce înseamnă să înveți limba greacă.