Apollo, zeu al soarelui și al luminii

Nimic nu se compară cu descoperirea unui loc nou, a unei țări și culturi diferite, dar și a poveștilor specifice acestora. Iar Grecia este țara cu cele mai frumoase locuri, oameni, dar și povești! Ca să nu mai vorbim de limba greacă, limba melodioasă a zeilor!

Continuăm seria despre zeii Greciei Antice, o serie care te va pregăti pentru concediul care urmează, dar îți va îmbogăți și cunoștințele generale. Astăzi vom vorbi despre zeul Apollo, cunoscut pentru că reprezenta lumina, soarele și artele, dar și pentru frumusețea sa ieșită din comun!

Apollo – originea numelui

După cum v-am obișnuit, trebuie să analizăm numele zeilor despre care vorbim pentru că nimic nu este la voia întâmplării în Grecia! Fiecare nume are o semnificație, iar zeul Apollo nu face excepție de la această regulă. Ἀπόλλων sau Apollōn este zeul grec al luminii și al zilei, însă i se mai spunea și Phoebus, nume care însemna radiant, luminos. Coincidență sau nu?

Portretul și simbolurile lui Apollo

În descrieri, dar și în portrete, Apollo apare ca un tânăr zeu în plină putere, fără barbă. Apollo era imaginea ideală de kouros, tânăr fecior, frumos, atrăgător și puternic. Părul său blond, buclat, dar și privirea senină îi dau o notă adolescentină. Principalele sale simboluri erau arcul și lira, reprezentante perfecte ale puterilor sale. Arcul simboliza priceperea sa vânătorească, abilitatea cu care el putea să tragă la țintă, iar lira vorbea de la sine despre muzica pe care zeul o putea cânta. Ambele obiecte puteau ajunge la ținta aleasă de zeu – fie pentru a face rău fizic cu arcul, fie pentru a-l atinge direct la suflet pe ascultător, în cazul lirei.

Care erau puterile lui Apollo?

Fiul lui Zeus, Apollo, era asociat cu soarele și lumina. Sora sa geamănă, Artemis, era zeița vânătorii și a lunii. Totodată, el a fost zeul artelor, al muzicii și al profețiilor, dar și al vindecării. În ceea ce privește puterea medicinei, zeul se putea juca cu starea de sănătate a oamenilor. Când era onorat așa cum se cuvine, el oferea sănătate, însă, dacă era înfuriat, boala lua locul fericirii și a lipsei de griji. Totodată, el i-a învățat pe muritori tainele vindecării. Pe Muntele Olimpului, Apollo era cel care îi încânta pe zei cu muzica sa. În timpul petrecerilor, muzica zeului răsuna peste tot: până și zeii se opreau să asculte sunetele ce încântau urechea.

Citește și  Cursuri greacă-cum spunem "Bună ziua"?

Apollo și Artemis

Apollo și Artemis, zei ai Olimpului, au fost gemeni. Amândoi erau foarte iscusiți în arta războiului, fiind buni țintași. Se spune că amândoi aveau o abilitate de a dispărea din vedere – Artemis se putea dizolva, practic, printre copacii ce îi înconjurau, iar Apollo dispărea în Hiperboreea. Poporul acesta, Hiperboreea, în Grecia Antică, se considera a fi unul perfect, atât datorită oamenilor săi, cât și al amplasării propriu-zise. Soarele era cel care încălzea pe tot parcursul zilei, iar pomii erau mereu roditori. Unii ar spune că acest loc ar fi chiar Tracia. 😊

Cele mai cunoscute mituri

După Zeus, cel mai iubit zeu al Olimpului era Apollo, fiul său. Prin urmare, nu puține sunt miturile care îi au pe acesta în centrul atenției. Mai jos găsești câteva dintre cele mai cunoscute legende.

Insula Delos

Apollo s-a născut din iubirea lui Zeus și a titanidei Leto. Aflând și despre această aventură, Hera, soția lui Zeus, vrea să se răzbune și interzice adăpostirea lui Leto. Așadar, mama zeului a tot rătăcit mult timp în căutarea unui adăpost, însă acest lucru devenea, de la o zi la alta, imposibil. Poseidon a fost cel care s-a îndurat și, din valurile mării, a scos la iveală insula Delos. Aici, după nouă zile și nopți de agonie, Leta i-a născut pe Apollo și Artemis.

Despre insula Delos, poți citi aici. Să fie oare aceasta viitoarea ta destinație de vacanță?

Python

Un personaj mitologic interesant este Python, șarpele sau dragonul, după cum cred unii, care trăia în centrul pământului. Această creatură a fost trimisă de Hera pe urmele lui Leto, mama zeului Apollo. Crescând, zeul căuta răzbunare și a pornit pe urmele șarpelui care i-a terorizat mama. Ajuns pe Muntele Parnas, găsește creatura și o ucide cu săgețile din arcul său. Pentru a sărbători această victorie, Apollo organiza, începând de atunci, Jocurile Pythice.

Dafne

Fiind un zeu de o frumusețe aparte, Apollo avea la picioarele sale atât femei, cât și bărbați. Putea avea pe oricine dorea și fără multe eforturi. Tocmai de aceea, când a fost refuzat de Cassandra, acesta nu a putut accepta asta și a pedepsit-o, făcându-i pe oameni să nu mai creadă în profețiile sale.

Citește și  Cum să înveți limba greacă de unul singur

Cea mai cunoscută iubire a sa a fost însă cea pe care i-a purtat-o lui Dafne. Deși o plăcea foarte mult, înaintea lui ajunsese Leucipus, fiu al unui rege. Acesta deja făcuse primii pași spre cucerirea lui Dafne și, deși aceasta evita bărbații, prințul se deghiza în femeie pentru a-i fi aproape. Gelos, Apollo o convinge pe Dafne să facă baie în râu cu a sa prietena și, în acest fel, Leucipus este demascat. Simțindu-se păcălită, Dafne poruncește ca acesta să fie omorât și Apollo începe să-și pună în aplicare planul său. Nimfa, însă, se teme de el și fuge, rugându-se de tatăl său, râul Peneu, să o salveze. Acesta îi ascultă rugămințile disperate și o ajută, transformând-o în laur. Apollo vede toată această întâmplare și se va mulțumi doar să sărute copacul și să-și facă o coroană din frunze de laur. Astfel, cununile viitorilor campioni vor fi și ele împletite cu aceste frunze magice.

Cadouri către Apollo

Apollo a fost un zeu foarte îndrăgit, atât de zei, cât și de oameni. De aceea, multe temple îi vor fi închinate și sunt demne de a fi vizitate chiar și în ziua de astăzi. Poți vedea cu ochii tăi locuirile unde oamenii se adunau și se rugau acestui zeu. Poți începe cu o excursie pe insula Delos sau să vizitezi templele și sanctuarele închinate zeului. Sanctuarul lui Apollo din Delfi este unul dintre cele mai cunoscute, introdus fiind chiar în Patrimoniul UNESCO. La fel de important este și Templul lui Apollo din Bassae, fiind relativ într-o stare bună.

Despre Apollo, dar și alți zei ai Greciei Antice găsești aici mai multe!

Citește și  Cele patru minuni ale naturii pe care doar în Grecia le poți vedea

După cum vezi, multe sunt motivele pentru a învăța limba greacă. Îți poate folosi la un job nou, poți să te pregătești pentru a conversa în vacanțe sau chiar te poți muta într-una dintre cele mai frumoase colțuri ale lumii – Grecia. Sau poate vrei să citești varianta originală a mitologiei grecești. 😊 Cert este că, încă de prima lecție, greaca te va cuceri!

Te aștept la cursurile online de limbă greacă unde (spun participanții, nu ne lăudăm noi!) lecțiile de gramatică și vocabular se împletesc perfect cu micile prelegeri de istorie și cultură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.