Ares, zeul războiului și al cruzimii

Personajele negative… Stârnesc în noi sentimente confuze, nu ne plac, însă le urmărim cu interes evoluția și ne bucurăm când dau și cel mai mic semn de bunătate sau omenie. Și fiecare poveste bună are un astfel de personaj, iar mitologia grecească nu face excepție de la regulă. Este vorba despre Ares, cel neiubit nici de zei, nici de oamenii de rând. Reușește el să de-a dovadă de bunătate pe parcursul anilor sau este doar un personaj violent și mânios? Află în articolul de mai jos!

Originea numelui zeului Ares

Ἄρης trimite la cuvântul grecesc bătălie, un nume care i se potrivește ca o mănușă acestui zeu. Ares este reprezentantul războiului și în mitologie este cunoscut ca fiind personajul negativ. Caracterul său iute și violent îl fac de temut atât printre frații săi zei, cât și printre muritorii de rând. Lumea se temea de Ares, iar el nu avea încredere în nimeni. Însă cert este că toate acestea îi formează caracterul și portretul, Ares simbolizând războiul în dimensiunea sa violentă, însetată de sânge.

Portret și simboluri ale zeului Ares

Portretul lui Ares este unul pe măsura caracterului său: apare ca fiind un bărbat puternic, impunător, purtând o armură de bronz, dar și o cască aurie. Mai apare alături și cu un car tras de patru cai nemuritori. Simbolurile sale sunt șarpele, vulturul și bufnița.

Care erau puterile zeului Ares?

Tot ceea ce înseamnă violență, vărsare de sânge și înșelăciune sunt parte din puterile sale. Acestea sunt părți neplăcute, însă vin la pachet cu tot ceea ce înseamnă război și bătălii, fie că admitem acest lucru, fie că nu. Însă tocmai aceste puteri l-au făcut pe Ares să fie urât de toată lume, inclusiv de zei. Chiar și Zeus admite că Ares este cel mai urât dintre zei și afirmă că, dacă nu i-ar fi fost fiul, l-ar fi izgonit alături de Cronos și de titani.

Citește și  Ghid de conversație român-grec. Culorile

Povestea de dragoste – Ares și Afrodita

După cum spuneam și în acest articol, Ares dă dovadă de flexibilitate și caracter ușor dual. Cel puțin în relația pe care o va avea cu zeița Afrodita. El chiar dă dovadă de blândețe și nu rămâne imun în fața dragostei. Afrodita însă era căsătorită cu unul dintre frații lui Ares și, atunci când au fost prinși împreună, toți zeii ar fi râs de cei doi îndrăgostiți. Însă unele legende spun că cei doi ar fi avut și mulți copii – Deimos, Phobos, Eros și Adrestia sunt doar câțiva dintre aceștia.

Ares versus Atena

Dacă Atena este considerată reprezentantă a strategiei militare, Ares se ocupă cu partea întunecată a războiului. Chiar dacă puterile lor ar putea face parte din aceeași sferă, Atena era o zeiță mult mai puternică. Chiar și în timpul Războiului Troian, aceasta demonstrează că nu are nevoie decât de o simplă piatră pentru a-l doborî, urmând ca apoi să râdă de el și să se laude cu superioritatea sa. Acest lucru arată însă o dată că Ares obișnuia mai mereu să fie cel învins atunci când vine vorba de lupte, chiar dacă era reprezentant al războiului.

Cadouri către zeul Ares

Probabil singura excepție printre atâția zei și zeițe, Ares nu era deloc venerat de către muritori. Tot ceea ce aducea el erau cruzime, vărsare de sânge, bătălii și moarte. Nici măcar înainte de război nu era amintit de oameni deoarece făcea din ei niște animale însetate de sânge. Spre deosebire de Ares, reprezentantul său roman, Marte, a fost adorat de către oameni, dar și de zei.

Nimic nu e mai interesant decât o poveste bună cu personaje memorabile. Portretul zeului Ares cu siguranță ți-l vei aminti, mai ales datorită poveștilor care vin la pachet cu acest personaj. Însă Grecia nu înseamnă doar mitologie și peisaje idilice – limba greacă este una dintre cele mai vechi, mai frumoase și plină de povești din câte există. Iar noi îi cunoaștem misterele și te putem ajuta și pe tine să le descoperi. Te așteptăm cu drag la cursurile online de greacă!

Citește și  3 motive mai putin cunoscute pentru care ar trebui sa (re)vizitezi Grecia

Leave a Reply

Your email address will not be published.