Ares, zeul războiului și al cruzimii

Personajele negative… Stârnesc în noi sentimente confuze, nu ne plac, însă le urmărim cu interes evoluția și ne bucurăm când dau și cel mai mic semn de bunătate sau omenie. Și fiecare poveste bună are un astfel de personaj, iar mitologia grecească nu face excepție de la regulă. Este vorba despre Ares, cel neiubit nici de zei, nici de oamenii de rând. Reușește el să de-a dovadă de bunătate pe parcursul anilor sau este doar un personaj violent și mânios? Află în articolul de mai jos!

Originea numelui zeului Ares

Ἄρης trimite la cuvântul grecesc bătălie, un nume care i se potrivește ca o mănușă acestui zeu. Ares este reprezentantul războiului și în mitologie este cunoscut ca fiind personajul negativ. Caracterul său iute și violent îl fac de temut atât printre frații săi zei, cât și printre muritorii de rând. Lumea se temea de Ares, iar el nu avea încredere în nimeni. Însă cert este că toate acestea îi formează caracterul și portretul, Ares simbolizând războiul în dimensiunea sa violentă, însetată de sânge.

Portret și simboluri ale zeului Ares

Portretul lui Ares este unul pe măsura caracterului său: apare ca fiind un bărbat puternic, impunător, purtând o armură de bronz, dar și o cască aurie. Mai apare alături și cu un car tras de patru cai nemuritori. Simbolurile sale sunt șarpele, vulturul și bufnița.

Care erau puterile zeului Ares?

Tot ceea ce înseamnă violență, vărsare de sânge și înșelăciune sunt parte din puterile sale. Acestea sunt părți neplăcute, însă vin la pachet cu tot ceea ce înseamnă război și bătălii, fie că admitem acest lucru, fie că nu. Însă tocmai aceste puteri l-au făcut pe Ares să fie urât de toată lume, inclusiv de zei. Chiar și Zeus admite că Ares este cel mai urât dintre zei și afirmă că, dacă nu i-ar fi fost fiul, l-ar fi izgonit alături de Cronos și de titani.

Miturile zeului Ares

Deși natura existenței sale este una foarte negativă, Ares fiind asociat cu brutalitatea, setea de sânge și viclenia, mitologia grecească nu îl ocolește. Însă toate poveștile care îl au în centrul atenției se sfârșesc într-un mod tragic, umilitor și plin de înfrângeri. Chiar și familia sa ia parte la aceste întâmplări. Îți prezentăm câteva dintre ele, cele mai cunoscute: cele care vorbesc despre celebra legătură dintre Ares și zeița Afrodita, dar cea în care Atena își face apariția.

Povestea de dragoste – Ares și Afrodita

După cum spuneam și în acest articol, Ares dă dovadă de flexibilitate și caracter ușor dual. Cel puțin în relația pe care o va avea cu zeița Afrodita. El chiar dă dovadă de blândețe și nu rămâne imun în fața dragostei. Din păcate îi pică cu tronc tocmai Afrodita, zeița logodită cu Hefaistos. Acest lucru nu l-a oprit pe Ares, el întâlnindu-se în secret cu frumoasa zeiță, departe de ochii și urechile celorlalți zei olimpieni. Din păcate, cei doi îndrăgostiți nu s-au putut feri de Helios, zeul soarelui. Acesta i-a văzut pe cei doi tocmai din înaltul cerului și îi va povesti totul lui Hefaistos.

Plin de furie din cauza acestei trădări, Hefaistos pune la cale un plan pentru a-i prinde pe cei doi amanți. Cu ajutorul talentelor sale de fierar, el va țese o pânză de fier atât de fină și subțire, încât nu putea fi văzută cu ochiul liber. Această plasă va fi pusă strategic în dormitorul Afroditei, întocmai pentru a-i prinde pe cei doi îndrăgostiți. Când aceștia, îmbătați de dragoste, vin în pat, cad în plasă, la propriu și la figurat.

Curând, toți zeii s-au adunat la acest spectacol. Zeițele au ales să se retragă, din respect pentru frumoasa Afrodita, însă zeii au rămas, distrându-se copios pe seama lui Ares cel prins în capcană. A fost o lecție despre rușinea de a comite adulter, o lecție învățată pe calea grea, din câte se vede.

Aceasta nu este singura poveste a celor doi îndrăgostiți, ei fiind subiectul multor aventuri de acest fel. Una dintre cele mai cunoscute este cea în care este implicat și Adonis, iubitul Afroditei. Zeița l-a crescut pe Adonis încă de când era un mic prunc însă, atunci când a crescut, Afrodita și-a dat seama că îi poartă o altfel de dragoste și a lăsat Muntele Olimp pentru a fi alături de el.

Zilele treceau, zeița vâna ziua cât era de lungă pentru ca seara să o prindă în brațele lui Adonis. Cuprins de gelozie, Ares trimite un mistreț sălbatic ca să îl înjunghie pe Adonis. Planul său a dat roade, iar Afrodita, aflată pe tronul său, îl aude pe Adonis plângând. Zeița coboară pe pământ pentru a-i alături iubitului său în ultimele sale clipe.

Ares versus Atena

Dacă Atena este considerată reprezentantă a strategiei militare, Ares se ocupă cu partea întunecată a războiului. Chiar dacă puterile lor ar putea face parte din aceeași sferă, Atena era o zeiță mult mai puternică. Chiar și în timpul Războiului Troian, aceasta demonstrează că nu are nevoie decât de o simplă piatră pentru a-l doborî, urmând ca apoi să râdă de el și să se laude cu superioritatea sa. Acest lucru arată însă o dată că Ares obișnuia mai mereu să fie cel învins atunci când vine vorba de lupte, chiar dacă era reprezentant al războiului.

Povestea aceasta ne arată că violența și lupta fără rost este un semn de slăbiciune și nu duce decât la eșec. Este încurajată atitudinea Atenei, cea care alege să fie calculată și inteligentă în strategia de luptă.

Ares față în față cu Hercule

Un mit la fel de celebru este cel care îi implică atât pe Ares, cât și pe Hercule. Și, ca de obicei, povestește și despre o luptă. Se spune că în drumul său spre Oracolul din Delphi, Hercule ar fi dat peste Cycnus, fiul zeului Ares, un adevărat ucigaș cu sânge rece. Acesta speria deja toți refugiații adăpostiți în Delphi, a și ucis toți pelerinii aflați în drumul său, iar din craniile lor a construit un templu închinat chiar tatălui său.

Totuși, Cycnus îl provoacă pe Hercule la un duel, dar va fi ucis de sulița zeului Hercule. Acesta era motivat în această luptă, știind cât de mult rău a făcut și ar putea Cycnus să facă în continuare. Aflând că fiul său a murit, Ares va căuta să se răzbune, atacându-l la rândul său pe Hercule, tot cu o suliță. Cea care intervine în această luptă este Atena, zeița care a ales să îl protejeze pe Hercule. Se implică imediat în luptă și Ares sfârșește învins atât de Hercule, care îi înfige sulița în coapsă, cât și de Atena. Astfel, Cycnus, monstrul de care se temeau toți refugiații din Delphi, a fost omorât, Ares atacat, demonstrându-se încă o dată că violența nu este un răspuns.

Cadouri către zeul Ares

Probabil singura excepție printre atâția zei și zeițe, Ares nu era mai deloc venerat de către muritori. Tot ceea ce aducea el erau cruzime, vărsare de sânge, bătălii și moarte. Tragedianul Sofocle îl numește chiar zeul necinstit printre zei. Nici măcar înainte de război nu era amintit de oameni deoarece făcea din ei niște animale însetate de sânge. Singurele jertfe de care s-a putut bucura au fost diferiți prizonieri de război, dar și animale precum câini. Alegerea câinilor ca jertfă spune multe despre caracterul zeului – muritorii obișnuiau să sacrifice câini în toiul nopților întunecate. Aceste animale sunt niște victime destul de neobișnuite pentru că ne duc cu gândul la zeitățile htonice ce trăiesc subteran și despre care se crede că ar fi de natură malefică.

În ceea ce privește templele, nu îi erau închinate prea multe. Cele care erau construite în cinstea sa se aflau în afara principalelor orașe, stând în calea eventualilor inamici și împiedicându-i să cucerească orașele cetăți. De cele mai multe ori, Ares era cinstit alături de alți zei, în principal alături de iubita sa, Afrodita. Templele dedicate lui Ares se aflau în Tegea, Olimpia și Teba.  Chiar dacă Ares nu a fost atât de venerat de către muritori, nu același lucru se poate spune despre zeul roman al războiului, Marte. Acesta din urmă obișnuia să fie foarte popular, mai ales dată fiind natura războinică a acestui popor

Nimic nu e mai interesant decât o poveste bună cu personaje memorabile. Portretul zeului Ares cu siguranță ți-l vei aminti, mai ales datorită poveștilor care vin la pachet cu acest personaj. Însă Grecia nu înseamnă doar mitologie și peisaje idilice – limba greacă este una dintre cele mai vechi, mai frumoase și plină de povești din câte există. Iar noi îi cunoaștem misterele și te putem ajuta și pe tine să le descoperi. Te așteptăm cu drag la cursurile online de greacă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.