Atena, zeița înțelepciunii în Grecia antică

Să descoperi povești despre o țară care îți place poate fi un lucru fascinant. Cu cât citești mai multe legende, privești imagini cu peisaje de vis și dansezi pe muzica tradițională, cu atât mai mult dorul de ducă începe să își facă apariția.

Continuând poveștile Greciei Antice, astăzi îți vorbim despre Atena, zeița mult iubită de către toți. Vei afla totul despre numele său, dar și despre ce o făcea atât de specială: puterile pe care le avea.

Originea numelui – Zeița Atena

Ce semnificație poartă numele zeiței Atena? Oare are legătură cu orașul cu același nume? Mai întâi de toate, trebuie să precizăm faptul că numele zeiței pare să aibă ca rădăcini etimologice simboluri ale naturii, Atena reprezentând aerul, pământul și luna. Iar în ceea ce privește legătura dintre zeiță și orașul cu același nume, părerile sunt împărțite. Unii istorici sunt de părere că numele ei ar fi inspirat din cel al orașului, alții consideră că lucrurile stau taman invers. Adevărul este, cel mai probabil, undeva la mijloc, la fel ca în cazul altor povești demult apuse.

Cert este că trebuie să cunoști legenda orașului Atena. Se spune că marii zei s-au adunat pentru a împărți diverse regiuni ale Greciei. Când a venit rândul zonei care cuprindea și viitorul oraș Atena, lupta se dădea între Poseidon și Atena, iar cel care avea să dăruiască cel mai de preț cadou avea să primească acest pământ binecuvântat. Zeul a oferit un cal și un pârâu, însă Atena a oferit locuitorilor măslinul, simbol al păcii și al belșugului. Ea a câștigat acest concurs, devenind patroana acestui oraș și încă de atunci cetatea îi poartă numele.

Ai sete de cunoaștere? Găsești în acest articol lucruri interesante despre Grecia!

Zeița Atena – Portret și simboluri

Atena, simbol al înțelepciunii, artelor și cunoștințelor clasice este și reprezentantă a libertății și democrației. În artă este portretizată ca o tânără ce poartă un coif pe cap, ține o suliță în mână, dar care are și un scut și o armură strălucitoare. Este o imagine a unei zeițe înțelepte, dar în același timp curajoase, adevărată protectoare a orașului care îi poartă numele. Cele mai cunoscute simboluri sunt bufnița, imaginea înțelepciunii, măslinul, dar și șerpii.

Care erau puterile  Zeiței Atena?

Nu există persoană, iubitoare sau nu de Grecia, care să nu știe cine este Atena Pallas. În mitologia greacă, Atena este zeiță a înțelepciunii, meșteșugului și războiului. De asemenea, se crede că ea ajuta și la crearea armurilor și a armelor, dar și conducea soldații în luptă. Atena reprezintă partea disciplinată, strategică a luptelor, spre deosebire de fratele ei, Ares. Acest zeu promova violența, măcelul și vărsarea de sânge. Despre zeul Ares poți citi acest articol.

Citește și  Cele mai frumoase nume de origine greacă

Tocmai de aceea, Atena îi ajuta doar pe cei care alegeau să lupte corect sau pentru o cauză dreaptă. Totodată, ea îi favorizează pe cei care aleg să își folosească inteligența, dar și viclenia în luptă în loc de forța brută.

Câteva dintre cele mai cunoscute mituri ale Zeiței Atena

Unul dintre cele mai cunoscute mituri ale Atenei este chiar cel care povestește despre nașterea zeiței. Fiică a lui Zeus, Atena nu a fost născută de mama sa, ci a ieșit din tatăl său. Legenda spune că Zeus se temea că unul din urmașii săi îl va detrona astfel încât, atunci când zeița Metis rămâne însărcinată cu copilul său, el se sperie și o înghite. Acest lucru nu împiedică nașterea copilului. La scurt timp, zeul începe să aibă o durere de cap insuportabilă și poruncește ca fruntea să îi fie despicată în două. Din acea rană ia naștere Atena, zeița înțelepciunii. Surpriza cea mai mare este că Atena nu este un bebeluș, ci o femeie matură, purtând chiar armura sa specifică. Imediat va deveni fiica preferată a lui Zeus, statut pe care l-a obținut în momentul în care el i-a dat naștere.

Atena mai apare și într-una dintre celebrele povești referitoare la Medusa. Personajul mitologic este descris ca fiind o tânără preoteasă ce slujea la un templu dedicat Atenei, o femeie plină de viață, bună la suflet și fidelă zeiței. Însă lui Poseidon i se puse pata pe această preoteasă și, ignorând jurământul de castitate pe care aceasta îl depuse, profită de ea.

Această întâmplare a însemnat pentru Atena un singur lucru: profanarea templului său. Furioasă, zeița o transformă pe Medusa într-un monstru, o femeie cu șerpi în locul pletelor și cu o privire care transformă orice muritor în stană de piatră. Alte mituri spun că zeița a recurs la acest blestem pentru a o proteja pe tânăra preoteasă de alte dezamăgiri, dându-i puterea de a ucide orice bărbat ar îndrăzni să se uite la ea.

Citește și  Călătorie în timp-cum era viața în Grecia antică

Zeii sunt foarte cunoscuți pentru puterile lor. Însă, chiar dacă acest lucru le oferea un statut diferit, la unele aspecte erau foarte asemănători cu oamenii de rând. Sentimentele puternice de care dau dovadă au uimit pe toți, chiar și atâția ani mai târziu. O astfel de poveste este cea a Atenei și a lui Arachne. Arachne era studentă foarte talentată din Atena care țesea. Se considera atât de bună încât spunea tuturor că era mai pricepută decât însăși Atena.

Auzind acestea, Atena încearcă să îi ofere încă o șansă și se transformă într-o bătrânică înțeleaptă, avertizând-o să nu vorbească astfel despre zeități. Tânăra, însă, a jignit-o și s-a întors la țesut. Provocând-o la un concurs de țesut, Atena a prezentat scena în care l-a învins pe Poseidon, dar și despre ceilalți zei olimpici care i-au înfrânt pe cei ce au îndrăznit să le conteste autoritatea. Arachne, însă, a prezentat peste 20 de episoade în care zeii au fost infideli. Atena a trebui să recunoască că lucrarea lui Arachne a fost una desăvârșită, însă nu a fost de acord cu alegerea subiectului. După cum era de așteptat, zeița se pierde cu firea și distruge tapițeria tinerei, iar apoi o lovește cu toiagul de patru ori. Arachne nu va suporta cele ce i s-au întâmplat și alege să recurgă la un gest extrem – se spânzură. Zeiței i se face milă de ea și o aduce la viață, transformând-o într-un păianjen.

Dacă îți plac poveștile cu zeițele grecești, în acest articol afli lucruri interesante despre fiecare dintre ele!

Cadouri către Zeița Atena

Atena a fost una dintre cele mai iubite zeițe ale antichității. În Atena obișnuia să se țină un festival dedicat ei, sărbătoarea Băii. Festivalul dura cinci zile și în tot acest timp, preotesele zeiței făceau ritualuri de curățare în Erehtheion, un sanctuar dedicat Atenei, dar și lui Poseidon. Acesta obișnuia să fie cel mai important dintre evenimentele dedicate zeiței.

Citește și  Prima vizită în Grecia- 5 experiențe pe care nu trebuie să le ratezi

Cum poți vedea și tu, cu ochii tăi, măcar puțin din măreția de care se bucura zeița Atena? Ei bine, o dovadă în acest sens este Partenonul, templul dedicat zeiței Atena, construit între anii 450-430 î. Hr. Templul, odinioară construit din marmură strălucitoare, a rezistat incendiilor, cutremurelor, războaielor și jafurilor. A fost și este un adevărat simbol al Greciei Antice, dar și al cultului Atenei.

Ai aflat astăzi povestea din spatele fiicei preferate a lui Zeus, Atena. Cine a fost, cum a fost născută și care sunt miturile a căror personaj principal a fost. Iar dacă nu ai vizitat încă orașul care îi poartă numele, Atena, atunci ce mai aștepți?

Însă, până ajungi pe meleagurile grecești, te așteptăm la cursurile online de limba greacă. Cu siguranță indicatoarele, afișele și prețurile de la taverne nu ți se vor mai părea scrise… în limbi străine, ci doar în greacă. 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.