Călătorie în timp-cum era viața în Grecia antică

Grecia antica

Ești pregătit pentru un frumos exercițiu de imaginație? Având toate informațiile la îndemână, atât de pe internet, cât și cele adunate de la cursurile online de limba greacă, ne este ușor să creăm o astfel de poveste în care să ne întoarcem în timp. Hai să aflăm cum arăta viața în Grecia Antică!

Mai întâi de toate, cum arăta societate în Grecia Antică?

Grecia

Dacă ai fi trăit în Atena, ai fi fost doar unul dintre cei 200.000 de locuitori ai săi. Aici locuiau atât localnici, cât și străini. Puteai fi norocos și să te numești rege, nobil și chiar simplu cetățean sau puteai fi un sclav nu avea niciun drept și nicio putere. Cine erau sclavii? Erau, în mare parte, oameni din alte popoare, prizonieri de război și lucrau fie ca muncitori, fie ca servitori. Fiecare familie care o ducea bine avea măcar un sclav.

Cum erau familiile pe atunci?

Grecia in antichitate

Căsătoria era o obligație pentru locuitori, iar cei care alegeau viața de burlac riscau să fie aspru judecat atât de ceilalți oameni, cât și de lege. În principal, femeile se căsătoreau pentru a face copii. Bărbații erau și ei motivați de acest lucru și își doreau în special băieți pe care se vor putea baza odată ce timpul va trece. Copiii erau de un real ajutor atât la bătrânețe, cât și la importantele ritualuri de înmormântare. Vârsta ideală pentru căsătorie era de aproximativ 15 ani în cazul fetelor și 30 în cazul bărbaților. 

În funcție de statutul pe care îl aveai, puteai locui într-un apartament sau o casă pentru o singură familie. Aveai un living, bucătărie, cămară și uneori baie. Cele mai multe familii erau alcătuite de tată, mamă și un copil.

Cu ce te ocupai?

Grecia antica

Bărbații erau considerați stâlpul familiei și ei se ocupau de tot ceea ce înseamnă aceasta. Ei erau muncitori sau chiar investitori în pământuri sau comerț; puteau întreține în mai multe feluri o familie. Femeile rămâneau acasă, având grijă de copii și de sclavi, ocupându-se de gătit și de curățenie.

Grecii se puteau ocupa cu agricultura, crescând diferite legume, plante, dar și animale. Aceștia erau cei de la sate care, alături de pescari, asigurau hrana și bunul trai atât al lor, cât și al orășenilor. Orășenii erau cei care comercializau haine, vase, bijuterii și arme. Așadar, treburile erau bine împărțite și fiecare își știa locul, dar și rolul important.               

Mâncarea era diferită, în funcție de banii pe care îi aveai. Dacă erai sărac, de cele mai multe ori te mulțumeai cu un terci de ovăz combinat cu legume, însă dacă erai mai înstărit, friptura nu lipsea de pe masa ta. Să mai spunem că băuturile preferate erau vinul și vin diluat cu apă? Nu e de mirare că repede se iscau petreceri! Găseai până și standuri cu mâncare.

Cum rămâne cu educația?

Antic Greece

Ei bine, învățământul, chiar și în formele sale primordiale, erau accesibile celor mai bogați dintre oameni, iar cei săraci urmau să învețe meseria tatălui pentru a duce mai departe tradiția. Băieții erau învățați și să lupte, în cazul în care ar fi izbucnit războiul. Fetele erau învățate cum să fie gospodine și să aibă grijă de locuință. În unele familii, ele erau învățate și să scrie și să citească, dar participau și la lecții de dans și muzică. Bărbații erau învățați să cânte la diferite instrumente.

Cum arătau grecii?

Grecia Antica

Dacă ai fi trăit în Grecia Antică, ai fi fost și tu unul dintre oamenii care se îngrijeau de trupul lor. Exercițiile fizice erau practicate atât de bărbați, cât și de femei, în principal pentru a elimina grăsimea din zona burții. Apa era prietena lor cea mai bună, ei având chiar și atunci cadă în baia de acasă. Se puteau spăla atât în casă, cât și la băile publice. Nu fusese descoperit încă săpunul, însă uleiurile aromatice avea același efect. Bărbații își îngrijeau barba, iar femeile podoaba capilară, vopsindu-l cel mai adesea în culori deschise.

Toată lumea purta tunici, atât bărbații, cât și femeile. Acestea erau de diferite feluri, fiind făcute special pentru forma fiecăruia dintre ei. Iarna sandalele și mersul desculț erau înlocuite de botine. Bijuteriile erau și atunci la modă, dar și primele tentative de machiaj, femeile dorindu-ți mereu o nuanță mai deschisă și fără imperfecțiune a tenului.

 Să ne  distrăm!

Pe lângă treburile serioase pe care le făceau, grecii mai și…petreceau! Și nu de puține ori! Cu atâtea zeități, mereu era motiv de sărbătoare, iar un astfel de festival implica și o eliberare de inhibiții, băuturi, mâncare, dansuri și veselie. Totodată, teatrul era foarte îndrăgit de vechii greci. Zile întregi puteau dura aceste reprezentanții în aer liber unde se adunau cu toții, de la mic la mare. În zilele  de sărbătoare, piesele aveau drept subiect principal omagiul adus zeilor, dar și conducătorilor. Te întrebi cum arătau actorii? Actorii se îmbrăcau în haine largi și sandale foarte înalte, purtând și măști pe față.                

Ei bine, ai reușit să îți imaginezi această lume a Greciei Antice? Ți-ar fi plăcut să trăiești acolo? Atenție, fără beneficiile pe care ți le aduce ziua de astăzi! Este interesant să afli câte ceva despre poporul al cărui limbă vrei să înveți. Dacă vrei să mai afli astfel de povești despre acest popor brav și inteligent, te aștept la cursurile de limba greacă desfășurate online, din confortul casei tale. Ce îți poți dori mai mult?

Leave a Reply

Your email address will not be published.