Ce au inventat grecii- top invenții grecești de care te bucuri și azi

Să trăiască grecii și invențiile lor! Știai că ești înconjurat de lucruri descoperite încă din Grecia Antică? Participanții de la cursurile online de limbă greacă știu că toate drumurile duc la Roma, dar și în Grecia! Astăzi aflăm care sunt invențiile de top ale iubiților noștri greci!

Macaraua

Frumoasele temple grecești pe care le mai putem admira și în ziua de astăzi au fost greu de construit. Tocmai de aceea, cineva trebuia să vină cu o ideea pentru a ușura munca constructorilor și a putea ridica și transporta toate acele blocuri uriașe din piatră. Așa că, aproximativ prin secolul al VI-lea î.Hr., grecii au inventat o formă primitivă de macara, un sistem format din scripeți care, ani mai târziu, în zilele noastre, va fi o unealtă fără de care multe clădiri de tipul zgârie-nori ar fi imposibil de construit.

Ceasul deșteptător

Când ținea Platon celebrele sale discursuri filosofice? La prima oră a zilei și tocmai de aceea avea nevoie de un sistem care să îl trezească. Așa se face că marele filosof a avut unul dintre primele ceasuri cu alarmă din lume, un ceas cu apă! Asta da trezire!

Hărțile

Nu se putem imagina lumea fără GPS-uri și aplicații de hărți virtuale. Însă cum era în Antichitate când oamenii nici nu visau la tehnologia de care ne bucurăm noi astăzi? Prin anii 600-500 înaintea erei noastră, Anaximandros a fost cel care s-a gândit să creeze o hartă a lumii, folosind coordonatele de tipul latitudine și longitudine și a notat toate locurile pe care el le știa.

Medicina de bază

Hipocrate, părintele medicinei, nu poate rămâne nemenționat în acest top al descoperirilor grecilor. A fost cel care a pus bazele medicinei cunoscute astăzi, observând și notând simptome ale bolilor și diverselor condiții medicale. Cele mai importante descoperiri le-a făcut în domeniul medicinei pulmonare și chirurgicale. Cu siguranță sistemul medical din zilele de azi nu ar fi ajuns atât de departe fără importantele note și descoperiri făcute de Hipocrate.

 Filosofie

Dragostea pentru înțelepciune, adică înțelesul cuvântului filosofie s-a născut în inima poporului grec. Platon, Aristotel și Socrate sunt faimoșii greci care obișnuiau să poarte discuții pe diferite teme, să le abordeze din diferite unghiuri și…să vorbească nopți întregi, bineînțeles! Lucrările lor sunt opere clasice pe care oricine se respectă le frunzărește măcar o dată în viață pentru a afla despre ce se filosofa în vremurile antice.

 Olimpiada

Cine nu s-a uitat măcar o dată la Jocurile Olimpice, trăind alături de sportivi intensitatea momentelor din timpul meciurilor? Grecii sunt inventatorii acestei forme de divertisment, Olimpiadele fiind dedicate zeilor și datează încă din anul 776 înaintea erei noastre. Olympia a fost orașul în care aceste competiții atletice au început, denumirea sa fiind sursa de inspirație pentru spectacolul la care asistăm în zilele noastre.

Teatru

Grecii iubeau formele de divertisment și abia așteptau să participe la ritualuri, concerte, piese, competiții sportive, ba chiar și nunți și înmormântări. Astfel au apărut teatrele, la început construcții din lemn, temporare, devenind însă repede populare.

Dușul

Te bucuri zilnic de duș, însă te-ai întrebat cine s-a gândit la o astfel de invenție? Grecii, bineînțeles! Ei au fost primii care au dorit și au construit un sistem în care apa să curgă liber pentru a se putea spăla mai ușor pe tot corpul. Primul sistem de canalizare tot datorită lor a apărut, aceștia folosind țevi de plumb pentru a transporta apa.                

Ce putem spune despre greci după ce am aflat despre invențiilor și descoperirile lor mărețe? Poate doar mulțumim! Și că nu ar fi rău să le cunoaștem și limba care datează și ea de atâția ani. Cursurile online de limbă greacă te pot ajuta în acest sens, ușa fiind larg deschisă pentru noi pasionați. Te aștept cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.