Cum au patruns cuvintele grecesti in limba romana II

cursuri greaca

Citeste si : Cum au patruns cuvintele grecesti in limba romana I

Grecia…doar închizi ochii și deja călătorești cu gândul și cu sufletul pe tărâmul acesta minunat. Parcă și vezi apa curată, albastră, auzi oamenii primitori care poartă diferite conversații, recunoști clădirile specific tărâmului.

Dacă acum nu poți călători în Grecia, îți aducem noi Grecia la tine! În articolul de astăzi îți vom arăta că limba noastră dragă a împrumutat câteva cuvinte provenite din aceasta limba si influenta greaca in limba romana. Hai să descoperim împreună!

 Știm cu toții că limba unui popor poartă cu ea și influențele altor popoare cu care a avut contact într-un fel sau altul. Fie că era vorba de războaie, conflicte sau pur și simplu vizite oficiale, popoarele s-au ,,întâlnit” și au vorbit. Unii au și rămas, dar au adus cu ei obiceiurile și credințele lor.

Astfel se face că limba română a ajuns să aibă o influență grecească de circa 10%. Nici nu avea cum să nu apară și în lexicalul nostru cuvinte de origine greacă. Grecia a fost (și este) un imperiu, un popor puternic care a lăsat o impresionantă amprentă asupra istoriei, iar și asupra altor popoare prin filosofie, literatură, cultura în general.

Și în mod sigur ai și folosit câteva dintre ele, fie că ai știut asta sau nu. Dacă ai urmărit și celelalte articole despre cuvinte de origine greacă, atunci cu siguranță ai aflat mai multe despre acestea și cum au pătruns în limba română.

Acele cuvinte românești de origine greacă s-au format fie printr-o influență directă, fie prin una indirectă. În mod direct s-a realizat datorită imigranților care, pe lângă faptul că au sosit în România, au împărtășit din limba, cultura și civilizația lor.

Iar într-un mod indirect s-a realizat cu ajutorul altor limbi precum latina, franceza sau engleza. Aceste limbi au fost de fapt primele influențate de poporul grecesc pentru ca apoi să aducă modificări și limbii române.

Aceste cuvinte de origine greacă în limba română au pătruns, din punct de vedere istoric și temporal, pe durata a trei perioade. După cum vei descoperi și în celelalte articole, aceste etape sunt: perioada veche, cea bizantină și cea modernă, cunoscută și ca neogreaca.

 Cuvinte de origine greacă se regăsesc în domenii diverse. Vei vedea că astfel de termini sunt folosiți în vorbirea de zi cu zi. Cine ar fi crezut că, prin folosirea lor suntem cu un pas mai aproape de poporul grecesc, popor atât de drag nouă?

De exemplu, din categoria alimentelor putem aminti cuvintele  franzelă, portocală, spanac.  Avem și cuvinte care se referă la obiecte de uz casnic și la materiale de construcții, dintre care enumerăm cuvintele  canapea, dulap. Iar numele de origine greacă sunt și mai folosite – Alexandru, Andreas, Oreste, Eusebiu. Și lista poate continua.

 Dacă ți-am trezit curiozitatea, te anunțăm cu drag că în cadrul cursurilor online de limbă greacă vei afla și mai multe lucruri interesante despre această limbă, dar și despre acest popor mirific.

Lecțiile de limbă greacă nu se concentrează doar asupra noțiunilor de gramatică sau de vocabular, noi îmbinăm plăcut și curiozitățile legate de cultura acestui popor. Cursurile de limbă greacă te vor aduce cu un pas mai aproape de Grecia!

Leave a Reply

Your email address will not be published.