Cum au patruns cuvintele grecesti in limba romana I

cursuri greaca

Câte cuvinte folosite astăzi sunt cuvinte de origine greacă? Se pare că aproximativ 10% dintre cuvintele româneșți sunt din limba greacă, prin urmare mai mult ca sigur că astăzi ai folosit cel puțin câteva cuvinte cu origini greceșți.

Antic, idol, dialog, geografie, aritmetică, arhitect, economie, enciclopedie, telefon, microscop…toate aceste cuvinte des folosite în limba română au origini grecești. La această scurtă lista, mai pot fi adăugate, cu ușurință, alte câteva sute. Cu siguranță limba greacă a avut o influență foarte mare asupra limbii noastre. Hai să vedem și în ce fel!

O foarte scurtă istorie a limbii grecești

Limba greacă este una dintre cele mai vechi limbi indo-europene, fiind împărțită de obicei în două: greaca veche și greaca nouă. Greaca nouă este derivată din Koini, un dialect al limbii vechi greceșți, folosit și înțeles în toată lumea elenistică. In secolul XIX, greacă nouă sau dimotiki așa cum mai este numită, a devenit limba oficială a Regatului Greciei.

Grecii au fost primii care au folosit alfabetul sub forma cunoscută nouă astăzi, adică un alfabet în care se regăsesc atât vocalele cât și consoanele, până atunci notându-se doar consoanele.

Ce datorează limba română grecilor?

Influența greaca in limba romana s-a produs fie indirect, prin intermediul limbii latine, franceze sau engleze, fie direct. Se estimează că din limba română, câteva zeci de mii de cuvinte au origini greceșți. Acestea includ termeni științifici, dar și cuvinte uzuale, cum ar fi: fobie, democrație, ticalosie etc.

Expresi grecești păstrate în limba română

Cuvintele grecesti in limba romana sunt inspirate si din mitologia grecească care a influențat foarte mult civilizația occidentală, așa că nu este deloc întâmplător faptul că anumite expresi de la noi, sunt inspirate din credința și miturile vechilor greci.

Să ai un “călcai al lui Ahile’ înseamnă un punct slab sau vulnerabil. Ahile a fost un erou grec, fiul al zeiței marine Thetis, cu puteri supranaturale din mitologia greaca și eroul principal din Iliada lui Homer, Aceasta a vrut să-l facă nemuritor pe Ahile astfel că l-a scufundat în apele răului Styx. Singura parte a trupului care-l făcea vulnerabil în față morții era călcâiul de care l-a ținut mama sa, călcâiul rămânând astfel uscat. Ahile a murit pe câmpul de lupta, ucis de o săgeata înfiptă chiar în călcâi.

O altă expresie ce-și are originea în limba greacă este  ‘lacrimi de crocodil’. Aceasta s-a născut din credință că aceste animale lăcrimează în timp ce-și înfulecă prada. În realitate, crocodilul își lubrifica ochii, în special când încep sa se usuce. Acest fenomen are loc în momentul în care crocodilii stau în afară apei pentru o perioada lungă de timp. În limba română, întocmai că în limba greacă, descrie starea de tristețe ipocrită.

Acum că ți-am trezit interesul pentru această limba minunată, ce ai zice de niște cursuri de limba greacă?  Cursurile de  greacă, au și scopul de a aduce elevii și studenții, mai aproape de bogată cultură și istoria Greciei.

Citeste si : Cum au patruns cuvintele grecesti in limba romana II

Leave a Reply

Your email address will not be published.