Cum să te prezinți celorlalți în limba greacă

cursuri limba greaca

Știm cu toții că prima impresie contează, mai ales când pășești pe tărâm străin precum cel al Greciei. Indiferent de motivul vizitei tale în Grecia – în vacanță sau cu serviciul, modul în care te prezinți poate spune multe despre tine, dar și despre poporul tău. Pentru că imediat după ce îți spui numele, vei spune și țara de unde vii și vei lăsa o impresie celor care te ascultă. Află mai jos cum să te prezinți corect în limba greacă (asta dacă nu știi deja sau dacă nu ai aflat de la meditațiile de greacă pe care le desfășurăm)!

Prezintă-te!

Cum ne prezentăm unei persoane? În primul rând, salutăm – am vorbit pe blog despre modalități prin care poți face asta, urmând ca apoi să ne spunem numele. Putem face asta în mai multe feluri, în funcție de context.

 Με λένε (Me lene) sau Είμαι ο / η (Ime o/i)?

Prima forma se traduce astfel: Ma cheama.., urmat de numele nostru pe când cea de-a doua semnfică expresia Eu sunt…si este urmata de numele nostru in fata caruia punem “o” pentru masculin sau “i ” pentru feminin.
De exemplu:
Ime i Ioana
Ime o Bogdan

 Ambele expresii sunt forme comune, folosite în vorbirea de zi cu zi și le poți folosi fără grijă.

 

Ονομάζομαι (Onomazome)-Ma numesc

Această formă, în schimb, se preferă a fi folosită într-o conversație formală precum cele din cadrul interviurilor, congreselor sau conferințelor și în general în tot ce înseamnă serviciu și business. În plus, această frază îți oferă posibilitatea să te prezinți cu numele tău întreg. Atenție! În situațiile formale, prezintă-te întâi cu prenumele, apoi cu numele de familie.

 

Χαίρω πολύ! Hero poli!

Răspunsul simplu, dar pe măsură este Încântat de cunoștință. Nimic mai simplu! Un astfel de răspuns vorbește de la sine despre cunoștințele și interesul tău în ceea ce privește această limbă. Cei care participă la cursurile de limbă greacă online știu aceste noțiuni, precum și situațiile în care sunt folosite!

Ce spun bunele maniere despre cum ne prezentăm?

 Poate fi o noutate sau nu, însă fiecare cultură are obiceiurile și regulile sale cu privire la orice, inclusiv la modul și contextul în care sunt folosite anumite expresii. Cuvintele și frazele ce țin de prezentarea propriei noastre persoane sunt folosite în mai multe situații precum cele ce urmează:

  • Când ajungi la hotel, te sfătuim să te prezinți personalului. Vei lăsa o impresie frumoasă primilor localnici întâlniți 

  • Când faci cumpărături, în supermarket-uri sau la tarabele cu suveniruri te poți prezenta, mai ales dacă dorești să afli anumite detalii despre produse

  • La restaurante, unii turiști obișnuiesc să se prezinte proprietarilor pentru a le complimenta mâncarea

  • Când întâlnești persoane pentru prima oară

Astfel, poți face o impresie bună cunoscând un număr limitat de cuvinte. La cursurile de greacă online, te vom învăța astfel de cuvinte și fraze esențiale care să te ajute într-un mod real în viitoarea ta călătorie în Grecia.

Un mic dialog între tine și o altă persoană, nativă sau nu, poate suna astfel:

  • Bună ziua! Cum te cheama? Καλημέρα (Kalimera) Πώς σε λένε;

  • Ma cheama Ana Με λένε Ana.

  • Încântat de cunoștință! Χαίρω πολύ

    Toate aceste noțiuni îți vor fi de folos deoarece grecii sunt foarte sociabili și dornici de conversație. Iar dacă știi să le vorbești pe limba lor (atât la propriu, cât și la figurat!), vei pleca cu o bogată experiență culturală și multe cuvinte noi în bagaj! Cursurile online de limbă greacă te pot ajuta și ele în acest sens, aici putând să înveți câteva cuvinte, dar și dialoguri posibile pe care le vei purta în Grecia. Te așteptăm!

Citește și  Cum spunem "da" în limba greaca?

Leave a Reply

Your email address will not be published.