Cum spun ”Bună ziua” în greacă

În articolul anterior am vorbit despre formule uzuale de salut în limba greacă. Am încercat să te familiarizăm astfel cu diferite moduri de a saluta o persoană, indiferent că este vorba despre un prieten, o persoană foarte apropiată, sau un necunoscut. Și îți spuneam acolo cât de mult contează să începi discuția într-un fel adecvat, să inițiezi o conversație cu un grec pornind de la o formulă familiară de salut.

În acest articol vom continua cu formule de salut potrivite pentru fiecare moment al zilei.

Cum spun ”Bună dimineața” în greacă

În general, în prima parte a zilei, de obicei până în jurul orei 12:00, grecii vor spune Καλημέρα (caliméra). Pentru a fi corecți până la capăt, nu trebuie să uităm că traducerea literală a acestei expresii este ,,Bună ziua”. Însă, având în vedere perioada zilei în care este folosită, sensul concret al expresiei, atunci când este folosită, este de ,,Bună dimineața”.

Probabil că este cea mai recognoscibilă formulă, iar dacă ești în Grecia, vei auzi Καλημέρα peste tot, de la personalul din hotel până la șoferul de taxi sau vânzătorul care te întâmpină în  magazin. Așa că, nu uita! O zi bună începe în Grecia cu o cafea grecească și un… Καλημέρα 😊

Cum spun ”Bună ziua” în greacă

Acum că am învățat cum să salutăm în prima parte a zilei, ce ne facem când trecem de ora 12:00? Facem un semn politicos din cap și trecem mai departe? 😊 Nici vorbă. Te vom învăța imediat cum să saluți pe măsură ce ziua avansează.

Ei bine, începând de la prânz și până se lasă seara, cea mai des întâlnită formulă de salut va fi γεια σας (ia sas) sau γεια σου (ia su), în funcție de relația pe care o ai cu persoana respectivă și de cât de apropiați sunteți. După cum ți-am povestit și în articolul menționat la început, este unul dintre saluturile care te salvează în orice situație, și pe care îl poți folosi liniștit pe parcursul zilei.

Este adevărat că există și anumite formule specifice pentru perioada de prânz sau cea de după-masă, însă acestea nu sunt folosite atât de des. Asta nu înseamnă că faci o greșeală dacă vei spune, de exemplu:

Καλό μεσημέρι (caló mesiméri) – (să ai) un prânz (ca moment al zilei, nu ca masă) bun!

Καλό Απόγευμα (caló Apógevma) – (să ai) o după amiază bună (plăcută)!

Este bine să le știi și pe acestea, măcar pentru situația în care alții te vor saluta pe tine folosindu-le, însă, după cum spuneam, nu sunt atât de frecvent întâlnite precum cele de mai sus.

Un alt mod de a saluta pe cineva, pe care îl poți folosi pe  măsură ce se înserează este:

Καλό Βράδυ (caló vrádi) – Bună seara!

Ceea ce este important de reținut este că toate aceste trei formule menționate – Καλό μεσημέρι, καλό απόγευμα și καλό βράδυ – nu sunt folosite în mod explicit ca formule de salut, sau de început. De obicei, întâi saluți cu o formulă obișnuită, și apoi poți adăuga una dintre acestea, în funcție de situație.

Cum spun ”Bună seara” în greacă

Și dacă tot am ajuns spre sfârșitul zilei 😊 și am menționat deja o formulă potrivită pentru perioada înserării, ei bine, salutul pe care îl putem folosi odată ce ziua este pe sfârșite și se apropie noaptea este:

Καλησπέρα (Kalispéra) – Bună seara!

Este salutul pe care îl poți folosi într-o după-amiază târzie sau seara când te întorci la hotel, sau dacă pur și simplu te întâlnești cu cineva în a doua parte a zilei.

Ei bine, ce se întâmplă când ziua se încheie definitiv iar tu ești pregătit să îți iei rămas-bun, până în zori? Acesta este momentul în care vei folosi Καληνύχτα (caliníhta) – Noapte bună. Este ultimul salut al zilei, folosit mai rar la începutul întâlnirii sau conversației, și mai degrabă la despărțire. Este de fapt o urare la despărțirea de persoanele cu care ești, aceea de a petrece o noapte bună, până a doua zi.

Vorba dulce mult aduce 😊

Atunci când călătorești în orice țară străină, este esențial să respecți cultura, istoria și oamenii, nu numai pentru a lăsa o impresie bună, ci și pentru a te asigura că vei avea de câștigat experiențe dintre cele mai plăcute în călătoria ta. În Grecia, un efort mic în folosirea câtorva cuvinte pe care le poți învăța ușor, îți va aduce un câștig neprețuit.

Adu-ți aminte să fii politicos atunci când ai nevoie să adresezi cuiva o întrebare și să mulțumești atunci când cineva ți-a oferit un lucru sau un serviciu. Asta te va ajuta să te integrezi, să te simți bine, dar îi va face și pe localnici să te privească cu căldură și să încerce să își ofere servicii și lucruri de calitate

În plus, chiar dacă nu înțelegi greaca, mulți oameni care locuiesc acolo vorbesc și engleză și o serie de alte limbi europene. Grecii vor aprecia că ai făcut un efort dacă începi prin a spune „Καλημέρα” sau dacă adaugi după o întrebare – atunci când sensul și construcția o permit – sau după o rugăminte: „παρακαλώ”.

La cursurile de greacă online vei învăța încă din primele lecții formulele de salut și vei primi și sfaturi detaliate pentru cum și în ce situații să le folosești. Este și firesc să se întâmple așa, pentru că ne dorim să te învățăm să vorbești limba greacă, să ajungi cât mai repede în punctul în care să porți primele tale conversații în această limbă. Dacă ești interesat, solicită și tu o lecție demo gratuită. Nu ai nimic de pierdut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.