Cuvinte de origine greacă în limba română-perioada veche

Îți place limba greacă, dar și româna? Și nouă! În cazul în care vrei să prinzi curaj sau ai nevoie de motivație pentru a învăța, te ajutăm noi cu acest articol unde vei afla că aceste două limbi îndrăgite nu sunt chiar atât de diferite și asta aducând în lumina reflectoarelor cuvintele românești de origine greacă.

Se știe că limba română are o amprentă lăsată și de alte limbi. Printre cele mai cunoscute influențe sunt cea dacă și cele slave, însă nici cea greacă nu este de ignorat. Într-adevăr, când vine vorba despre cuvintele provenite din greacă, foarte posibil este să nu avem exemple concrete, să nu ne treacă nici un cuvânt prin minte.

Noi avem o altă veste – nu numai că le știi aceste cuvinte, dar le și folosești în vorbirea de zi cu zi: alandala, boboc, castan, cort sunt doar câteva exemple de astfel de cuvinte. Care este însă istoria acestor cuvinte românești de origine greacă?

 Cum a ajuns limba greacă în cultura noastră? Specialiștii, după numeroase cercetări, au ajuns la concluzia că limba greacă ne-a dăruit din cuvintele sale în diferite perioade istorice, iar prima dintre ele este perioada veche (de la începuturi până în secolul VI).

Am învățat la istorie că limba greacă a fost, încă din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai cunoscute și mai puternice, iar Grecia, alături de Roma Antică, a fost un adevărat imperiu.

Astfel, nu putem vorbi cu adevărat de o influență greacă asupra limbii române, cel puțin nu prin cale directă, limba latină fiind prima ce a fost influențată și, prin urmare, toate limbile romanice moștenesc și ele caracterul său grecesc.

Atât de vechi sunt aceste cuvinte moștenite din limba greacă? Pare greu de crezut, dar așa este. Cele mai vechi cuvinte au apărut de la primele contacte dintre poporul Greciei cu cel al Romei.

Multe sunt cuvintele moștenite din această perioadă importantă – în jur de 300-400, iar o parte dintre ele au fost transmise mai departe tuturor limbilor romanice sau doar câtorva.

 Cele mai multe cuvinte de origine greacă au fost transmise pe cale orală, acestea aparținând fie limbii comune, vorbită peste tot de popor, fie limbii culte, bisericești.

Termenii care aparțin de forma populară a limbii grecești sunt braț, coroană, iar câteva cuvinte provenite din greacă, dar care se referă la biserică sunt înger, pască, mitropolie.

Însă nu doar acestea sunt domeniile în care există cuvinte provenite din greacă; o parte din lingviști au extins familiile lexicale, ei descoperind și termeni legați de: agricultură, activități casnice, mâncare, magie, anatomie, medicină și natură. Amintim și noi o parte dintre cuvinte – cicoare, farmec, papură, urmă.

Dacă ți-am atras atenția asupra acestor mici lecții de lingvistică, dar și de istorie, te anunțăm bucuroși că acest articol este primul dintr-o serie întreagă care te va învăța astfel de cuvinte!

De ești nerăbdător, cusurile noastre de limbă greacă sunt la un click distanță de tine. În cadrul acestor cursuri, noi te vom învăța tot ceea ce trebui să știi pentru a deveni un as în limba greacă!

Citeste aici ultimele doua parti ale acestui articol: Cuvinte de origine greacă în limba română-perioada bizantină si Cuvinte de origine greacă în limba română-perioada neogreacă

Leave a Reply

Your email address will not be published.