Delos, comoara arheologică a Greciei

Dilos

Grecia, tărâmul desprins din povești al Europei, atrage ca un magnet turiști din întreaga lume. În momentul în care pășesc în această țară, se vor îndrăgosti pe loc de locuri, oameni, istorie și, nu în ultimul rând, de minunatele peisaje.

Continuând seria destinațiilor de vis ale Greciei, astăzi îți prezentăm insula Delos (Δήλος), o adevărată comoară arheologică. Iubitorii de istorie, dar și de cultură, trebuie neapărat să o viziteze! Află mai de jos de ce!

De ce să alegi insula Delos ca destinație de vacanță?

Delos

Deși sunt multe insule mirifice în Grecia, Delos este una cu adevărat specială! Aici vei călători cu adevărat în timp, mai ales că acesta pare că a stat în loc. Chiar se zice că pe insula Delos trecutul întâlnește prezentul.


Din start trebuie să știi că este una dintre cele mai mici insule din câte există! Da, chiar este – se întinde pe câțiva kilometri (5, mai exact) și are aproximativ…14 locuitori! Însă nu te lăsa amăgit de aceste lucruri pentru că marea cantitate de ruine pe care o vei găsi ți se va părea copleșitoare – acest loc mic are multe lucruri să-ți arate!


Insula este pe lista patrimoniului cultural UNESCO, fiind de o importanță uriașă din punct de vedere al istoriei antice, dar și al mitologiei. Delos este o insulă – muzeu. Este locul nașterii zeilor Artemis și Apollo, astfel fiind considerat de către poporul grec un loc sacru. Chiar și munții de pe insulă își au rădăcinile încă din vremurile antice și îți pot spune povești.

Cum poți ajunge în Delos?

Pentru a ajunge în Delos va trebuie să ajungi, mai întâi, pe insula Mykonos. În Mykonos poți ajunge fie cu mașina (parcurgi același drum ca până la Atena), cu avionul (găsești multe rute spre această insulă, pornind din orașele mari ale României) și chiar pe mare.


Ajung în Mykonos, te poți aventura într-o excursie de o zi spre Delos, cu feribotul. De aici te descurci – nu ai cum să te rătăcești! 😊

Unde ne cazăm și ce mâncăm în Delos?

Pentru că insula Delos este atât de mică și a fost transformată în muzeu, nu există opțiuni de cazare. Localnicii, dacă vei apuca să îi vezi, îți vor povesti că ei sunt singurii locuitori și practic arheologi și îngrijitori ai locurilor sacre. Înnoptarea pe această insulă este interzisă (noi dăm vina pe importanța culturală pe care o au aceste locuri).


Așadar, singura ta opțiune va fi să îți iei un bilet dus-întors pentru feribot și să te bucuri de împrejurimi. Desigur, după ce vizitezi toate atracțiile turistice (sunt multe, nu te lăsa păcălit de mărimea insulei!), vei avea unde să te relaxezi. Vei putea savura o cafea la terasă sau chiar tavernă și vei găsi și câteva standuri de cumpărături pentru a-ți lua și un suvenir. Profită de ocazie și vorbește cu localnicii – știu multe despre insulă, dar și limba greacă. Poartă conversații și folosește expresii învățate la cursurile online.

Poți să te relaxezi la plajă?

 E o întrebare care sigur ți-a trecut prin minte – doar e vorba de Grecia! Dacă vrei să vizitezi obiectivele turistice, dar și să te relaxezi la plajă, nu-ți face griji! Mica insulă este, practic, împărțită în două – zona istorică și zona modernă. În cea de-a doua parte a insulei, vei găsi taverne și magazine, dar și plaje unde te poți bălăci. Peisajele sunt superbe, iar tu vei avea senzația că plutești deasupra apelor. Atenție, însă, nu uita de ora de plecare! Locul este mai degrabă cunoscut pentru comorile istorice decât pentru plaje.        

Lucruri pe care nu trebuie să le ratezi în Delos

Un lucru demn de ținut minte este că insula a fost abandonată încă din secolul VI. Bineînțeles, fiind un loc atât de sacru, dar și cu multe comori comerciale, popoare diverse au atentat la ocuparea lui. Bizantini, slavi, turci au ocupat-o pe rând și, în cele din urmă, locul a ajuns o carieră de piatră. Multe clădiri importante au fost arse și case care, lăsate în voia sorții și a timpului necruțător, s-au dărâmat.


Însă tot ceea ce a rămas în urma acestor cuceriri și războaie merită văzut! Asigură-te că ajungi dimineața devreme pe insulă ca să le poți vizita pe toate! Iată cele mai importante:


Terasa Leilor este, probabil, cel mai popular obiectiv turistic. Vei găsi aici 5 statui ai unor lei sculptați în marmura de Naxos. Cei pe care îi vei vedea afară, pe terasă, sunt copii perfecte ale originalelor păstrate în muzeu.

Mozaicurile care au supraviețuit timpului se găsesc aproape de Lacul Sfânt. Aceste opere de artă acoperă pământul insulei și te transportă instant în trecut. Surprinzător este faptul că multe din ele sunt aproape intacte, timpul fiind blânde cu ele.


Muzeul arheologic adăpostește toate comorile descoperite pe această insulă – sculpturi, vase și mozaicuri. Unele dintre acestea sunt în stare perfectă, de parcă nu ar fi trecut atâția ani de când au fost făcute. Aici vei găsi și leii originali despre care îți vorbeam mai sus.


Sanctuarul lui Apollo, o comoară arhitecturală care te întâmpină și pe tine așa cum îl întâmpina și pe Zeus în vremurile demult apuse. Se spune că regele zeilor venea aici primăvara pentru a se bucura de peisajele minunate. Original erau construite 4 temple dedicate lui Apollo, însă au fost deteriorate. Se mai găsesc părți din statuia lui Apollo, distrusă și aceasta.


Muntele Kynthos care poate fi vizitat doar pe o anumită rută, aceea care datează încă din perioada antică. Ajuns aici, vei putea vedea și înțelege de ce se luptau popoarele pentru acest loc, iar măreția peisajelor îți va lua răsuflarea.


Districtul Teatrului – un loc care era considerat, pe vremuri, un cartier al bogaților. Se găsesc aici diferite case luxoase care au denumirile primite cu ajutorul mozaicurilor care au supraviețuit – Casa Măștilor, Casa Cleopatrei etc.


Un adevărat paradis pentru cei care iubesc Grecia Antică și mitologia, Delos este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi! Vei păși într-un loc cu adevărat sacru, plin de istorie și, cu puțină imaginație, vei porni pe urmele grecilor! Iar cu puține cunoștințe de limbă greacă, vei înțelege pe deplin și poveștile acestora. Te aștept la cursurile online de greacă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.