Demetra, zeița grâului și a agriculturii

Cu toții am auzit de frumoasa zeiță Afrodita, de Atena, zeița înțelepciunii sau de Artemis, reprezentanta vânătorii. Însă câți dintre noi știm povestea zeiței Demetra? Știai că este mama Persefonei? Sau că este responsabilă de apariția celor patru anotimpuri? Răspunsul la toate aceste întrebări, dar și multe alte lucruri interesante le vei afla în cele de mai jos.

Continuând seria despre zeitățile grecești, te invităm să citești povestea Demetrei, zeița iubitoare de oameni, de natură și, cel mai important, una dintre zeițele care se identifică foarte mult cu rolul de mamă.  

Originea numelui zeiței Demetra

Nimic nu este întâmplător când vine vorba de greci. Fiecare cuvânt, fie că este un nume de persoană, un loc sau chiar simple cuvinte, au în spate o semnificație aparte. Iar numele zeiței Demetra nu face excepție de la această regulă! Unii istorici cred că numele său ar fi un derivat al cuvântului mamă, pământ sau chiar Mamă Pământ. Toate aceste teorii au sens, mai ales că zeița obișnuia să fie cunoscută pentru dragostea de mamă pe care o purta fiicei sale, dar și celor care o venerau.

Zeița Demetra – Portret și simboluri

Este posibil, oare, să călătorim în timp? Cu puțin ajutor, da! Vorbim acum de imaginație și de portretele care ne pot ajuta să ne facem o idee despre cum arătau zeii Greciei Antice.

Demetra este portretizată, de cele mai multe ori, ca o femeie matură ce stă pe un tron. De asemenea, ea poartă în mână o torță, după cum îți povesteam și aici, o torță care amintește de căutarea pe care a realizat-o. Uneori apare și alături de fiica sa, Persefona.

Pentru că este asociată cu agricultura, Demetra are drept simboluri roade ale pământului, flori, fructe și cereale.

Care erau puterile zeiței Demetra?

Asemenea celorlalți zei ai Olimpului, Demetra era foarte puternică. Ea a fost cea dătătoare de hrană, zeiță a pământului și a agriculturii, în special a cerealelor. Totodată, ea era cea care controla creșterea plantelor, succesiunea anotimpurilor și chiar a vremii. Atunci când se înfuria, putea să îi lase pe oameni să moară de foame.

Citește și  Cum au patruns cuvintele grecesti in limba romana II

Era una dintre acele zeități care, deși aparținea Olimpului, a preferat să fie mai aproape de cei care i se închinau. O vom găsi mai degrabă în templele care îi sunt dedicate, printre oamenii care îi apreciază darurile, decât alături de frații și surorile sale din Olimp.

Câteva mituri ale zeiței Demetra

Demetra este una dintre zeițele care au un destin aparte. Totul începe chiar dinaintea nașterii sale, mai exact în momentul în care Cronos s-a revoltat împotriva tatălui său, Uranus, și a ajuns la conducere cu soția sa, Rhea. Însă profețiile spun că va avea și el aceeași soartă atunci când unul dintre copiii săi îi va lua tronul așa cum a făcut și el cu tatăl său. Speriat, Cronos își înghite copiii pe care i-a avut cu Rhea, inclusiv pe zeița Demetra. La cel de-al șaselea copil, Zeus, Rhea decide să îl ascundă în peșteră și să îi dea lui Cronos o piatră învelită în haine de copil. Nebănuind nimic, Cronos înghite piatra, convins că a scăpat și de cel mai nou dintre copiii săi. Anii trec și, ajuns la maturitatea, Zeus decide să se răzbune pe tatăl său. Pentru a ajunge pe Olimp, s-a deghizat în paharnic și a otrăvit băutura tatălui său. Astfel, frații și surorile sale – Hestia, Hera, Hades, Poseidon și Demetra – vor fi salvați.

Demetra se numără printre zeițele care nu s-au căsătorit niciodată. Nu știm dacă această alegere a fost una personală sau dacă Zeus, fratele ei gelos, a fost implicat. Cei doi vor avea o fată pe nume Persefona, zeița primăverii și a vegetației. Împreună, cele două domneau peste anotimpuri, dar și vegetație, aducând oamenilor bucurii sau necazuri, după cum se comportau aceștia. Zeul Hades se îndrăgostește nebunește de Persefona și o cere de soție, însă Zeus îi spune că zeița nu se va căsători niciodată cu el. Furios, Hades decide să o răpească pe Persefona și să o aducă în tărâmul subteran. Fără să știe despre toate acestea, Demetra pornește în căutarea ei, având alături o torță care îi luminează drumul, chiar și cel subteran. Până la urmă, zeița va ajunge la un compromis cu Hades: Persefona va trăi alături de el, în tărâmul subteran, vreme de 6 luni, iar pe pământ, alături de Demetra, celelalte 6. Așa au apărut și cele 4 anotimpuri, lunile în care Persefona se întoarce acasă la mama sa fiind pline de bucurie, natura revenind la viață cum doar primăvara și vara se întâmplă. Lunile în care fiica sa se întorcea la Hades erau pline de tristețe și chiar de frig, asemenea unor zile de toamnă sau iarnă.

Citește și  Ghidul de conversație roman-grec, mereu in bagajul de vacanță

O poveste care se află în strânsă legătură cu cea de sus este cea legată de sirene. Sirenele obișnuiau să cânte melodii care le luau mințile marinarilor și îi ademeneau pe insulele lor. Însă, dacă exista și un singur marinar care le auzea cântecul și nu le urma, erau sortite morții. Se spune că inițial aceste sirene erau prietene cu Persefona și obișnuiau să o păzească. Ei bine, ai aflat mai sus că nu și-au făcut treaba atât de bine, Hades reușind să o răpească. Furioasă, Demetra le transformă pe sirene în monștri: corpul le va fi pe jumătate pește, pe jumătate uman.

Astfel, observi că și în aceste mituri, zeița Demetra este cuprinsă de sentimente umane, rolul său de mamă fiind cel mai accentuat. Asta dovedește că semnificația numelui său i se potrivește ca o mănușă.                         

Cadouri către Zeița Demetra

Demetra adora să fie în mijlocul oamenilor! Iar muritorii de rând o iubeau la rândul lor, închinându-se ei și bucurându-se de roadele pământului ce le erau date drept răsplată. Obișnuiau să fie organizate festivaluri în cinstea ei, iar cel despre care se mai cunosc câteva informații este Thesmophoria, organizat în perioada 11-14 octombrie. Festivalul era adresat doar femeilor (de orice vârstă sau clasă socială) și o aveau în prim plan pe Demetra în rolul său de mamă.

În ceea ce privește obiectivele turistice care i-au fost închinate, Templul Zeiței Demetra de pe insula Naxos este cel care a supraviețuit. Dacă alegi să îl vizitezi, poți vedea sanctuarul ce i-a fost dedicat odinioară.

Miturile ne ajută să construim portretul unei persoane, fie că vorbim de oameni de rând, fie că ne referim la zei. În cazul Demetrei, miturile îi pun în valoare dragostea necondiționată de mamă și reflectă prin câte poate trece un părinte pentru a-și salva copilul pierdut.

Citește și  Crăciunul în Grecia– top 9 tradiții grecești care îți vor face sărbătorile magice!

Iar dacă ție îți plac astfel de povești, pe blog găsești totul despre zeii și zeițele grecești. Este un pas important pe care îl poți face pentru a te pregăti de concediul mult visat în Grecia! Și cursurile online de limba greacă te pot ajuta în acest sens – vei găsi aici o comunitate foarte faină de oameni cu aceleași pasiuni, profesori răbdători și bine cunoscători, dornici să îți împărtășească din cele știute de ei. Te așteptăm!

P.S. Ți-ai găsit destinația perfectă de vacanță? Dacă nu, îți recomand insula Amorgos, un loc ascuns, dar care te va cuceri de la prima vedere!

Leave a Reply

Your email address will not be published.