Descoperă o altă Grecie-insula Samothraki

Samothraki

Poate ai vizitat Grecia și deja iubești peisajele sale, mâncarea delicioasă și oamenii prietenoși. Chiar și turiștii îți plac, considerându-i un fel de condiment al unei zone de o mare frumusețe. Cum ar fi să vizitezi o insulă care este aproape pustie, însă păstrează aceleași elemente minunate pe care doar Grecia le poate oferi? Samothraki este un loc desprins din povești, ascuns, unde vei găsi peisaje sălbatice și o liniște asurzitoare. Ești pregătit să o descoperi?

De ce să alegi insula Samothraki ca destinație de vacanță?

Samothraki

Este posibil să nu fi auzit (încă!) despre această insulă, însă te asigur că este una specială și care îți va rămâne mult timp în amintiri și în suflet! Este situată în partea de nord a Mării Egee, foarte aproape de Turcia și este locul nașterii celebrei sculpturi a lui Nike, zeița victoriei. Iată aici  și alte lucruri despre zeii greci și romani, lucruri pe care trebuie să le știi. Statuia este una impresionantă, având peste 3 m înălțime, aripi, dar lipsindu-i capul și mâinile. Numele ei îl poartă și o celebră firmă de pantofi sport, iar sculptura a fost inspirație pentru simbolul de pe capotele mașinilor de lux Rolls Royce.

Insula Samothraki nu este considerată turistică, așa că vei găsi aici liniștea pe care o meriți! În plus, calmul este însoțit de peisaje de vis, o natură neatinsă, ușor sălbatică, unde munții sunt impunători, apele curate ca lacrima, iar piscinele izvorăsc direct din stânci. Idilic, nu-i așa?

Care este perioada perfectă pentru o vacanță în Samothraki?

 Datorită poziționării sale pe harta Greciei, insula are o climă mai rece decât altele. Asta înseamnă că temperaturile sunt mai scăzute, chiar și vara. Iernile sunt blânde, însă poate apărea și zăpadă la poalele munților.

Citește și  Cum spun ”Bună ziua” în greacă

 Luna mai este una pe care o poți lua în considerare pentru vacanța ta – totul se trezește la viață, natura renaște și poți face plimbări multe. Iulie și august devin destul de călduroase, însă în septembrie te poți bucura din nou de un timp frumos și nu atât de torid. În plus, nici turiștii nu mai vizitează insula odată ce trece vara. 

 

Cum pot ajunge în Samothraki?

Nu există aeroport deoarece insula este destul de mică și încă nedescoperită de turiști, însă poți ajunge la destinație! Cea mai bună variantă este să ajungi în orașul Alexandroupoli, atât cu avionul, cât și cu mașina personală. Îți recomand să alegi ultima variantă, traversând România, Bulgaria și apoi Grecia. Vei ajunge acolo în aproximativ 10 ore, iar plimbarea cu ferryboat-ul până pe insulă va fi încă 2 ore.

Am ajuns pe insula Samothraki – unde ne cazăm?

Fiind o insulă destul de retrasă, nu vei găsi în Samothraki hoteluri luxoase. Cele mai multe opțiuni de cazare constau în vile, pensiuni și apartamente de închiriat, iar pentru cei aventuroși, campinguri. Desigur, vei găsi locuri de 2-3 stele, iar toate locurile de cazare îți vor oferi facilitățile de care ai nevoie. Dacă alegi să închiriezi un studio, cu siguranță prietenii greci vor avea grijă să te simți ca acasă!

Ce mâncăm pe insula Samothraki?

În Grecia vei găsi mâncare delicioasă, iar Samothraki nu face excepție de la această regulă! Vestea bună este că este și sănătoasă. Pe lângă specialitățile cu pește pe care trebuie să le încerci, aici vei mânca multe preparate din carne de capră. Katsikaki, după cum se numește aceasta, se poate prepara la cuptor sau chiar la frigare. Iar ca desert, îți recomand să încerci celebra înghețată cu lapte de capră. Un adevărat deliciu!

Citește și  10 lucruri interesante despre Grecia pe care nu le știai

 

Cele mai frumoase plaje de pe insula Samothraki

Plajele de pe insula Samothraki sunt ceva de vis – uitate de lume și de vreme, adevărate oaze de liniște. Pentru că sunt înconjurate de natura sălbatică, nu vei găsi aici plaje cu nisip fin, majoritatea având mici pietricele de culoare albă. Asta nu înseamnă că nu merită vizitate, dimpotrivă!

Plaja Pachia Ammos este una dintre mai cunoscute și este aleasă mai mereu de turiști. Ea este înconjurată de stânci, iar tu vei găsi aici un peisaj deșertic. Plaja cu nisip gros este presărată cu petice de iarnă, flori în culori vii, ceea ce completează peisajul demn de a fi pictat. Închiriază un șezlong și bucură-te de o plajă minunată și de apa ei curată. Atenție! Poți fi invadat de caprele foarte prietenoase! 

O altă plajă pe care trebuie să o vizitezi este Kipos. Este cea mai mare plajă a insulei, un loc desprins de lume, înconjurat de stânci abrupte. Poți face chiar și drumeții – vei prinde niște peisaje ireal de frumoase!

Lucruri pe care nu trebuie să le ratezi pe insula Samothraki

Când vine vorba de această insulă, există câteva lucruri pe care vei regreta dacă nu le faci! De exemplu, capitala insulei, orașul Chora, trebuie vizitată! Rezervă-ți câteva ore pentru a o explora, lasă-te pierdut pe străduțele sale care formează un adevărat labirint! Dacă te rătăcești, întrebă-i pe localnici, folosind expresiile învățate la cursurile de greacă. Iată aici ( ) câteva sfaturi ca să scapi de trac! Vei descoperi un oraș tradițional, plin de case de piatră având ca accesorii flori multicolore. Ia o cafea și bucură-te de priveliște! P.S. Nu uita să alinți pisicile care îți apar în cale – sunt foarte multe!

Citește și  Legenda lui Hercule-din poveștile grecilor

Nici plimbările în natură nu trebuie ratate! Insula e plină de păduri de castani, diferiți arbuști și măslini. Pornește în drumețiile organizate sau păstrează traseul turistic. Poți descoperi și piscinele naturale – vathre, unde trebuie neapărat să te bălăcești!

Iubitorii de mitologie și de istorie trebuie să viziteze Sanctuarul Marilor Zei. De fapt, întreg orașul antic Paleopoli este demn de vizitat, găsind aici locașuri unde oamenii se închinau zeilor, dar și alte construcții care au fost iertate de trecerea timpului.

Totodată, muntele Saos este al treilea ca înălțime și greu de ratat! 😊 Dacă ești suficient de curajos, poți escalada spre cel mai înalt vârf, Fengari – 1600 m. E o excursie de aproape 11 ore, dus-întors.

Sperăm că te va încânta și pe tine acest loc mirific! Aici poți citi partea a doua a acestui articol, cu și mai multe detalii despre insula Samothraki. Iar dacă vrei să afli mai mult insule secrete ale Greciei, dar și tainele limbii sale fermecătoare, te aștept la cursurile online de limbă greacă. La noi se adună cei mai pasionați oameni, de la profesori până la cursanți!

Leave a Reply

Your email address will not be published.