Din poveștile grecilor: muncile lui Hercule partea a II-a

Ce poate fi mai fascinant decât o poveste bună, plină de aventură, dramă și…mitologie? Ei bine, astfel de povești se amestecă cu lecțiile de gramatică și vocabular din cadrul cursurilor de greacă desfășurate online. Iar dacă îți plac astfel de povestiri, astăzi îți voi spune despre Hercule și muncile sale. Aici poți citi despre primele 6 probe pe care Hercule a reușit să le treacă, iar acum vom afla împreună despre ultimele 6 încercări ale eroului nostru.

Capturarea taurului din Creta

Continuăm și noi enumerarea muncilor lui Hercule. Acesta nu a avut prea mult timp liber sub domnia lui Euristeu, după fiecare muncă apărând alta. Cea de-a șaptea probă consta în capturarea taurului din Creta, un animal sălbatic, imposibil de prins. Înaintea lui Hercule, Minos a trebuit să îl prindă, însă a fost prea fascinat de frumusețea taurului și acesta a reușit să îi scape. Hercule reușește, însă, să-l captureze, aducându-l la Euristeu. Acesta din urmă îl va elibera însă.

Îmblânzirea iepelor lui Diomede

Diomede, regele Traciei (exact!), avea niște capre pe care le hrănea cu carne de om. Dându-și seama că este o misiune dificilă, dar nu imposibilă, Hercule și ajutoarele sale se vor lupta mai întâi cu Diomede pe care îl omoară și îl vor da iepelor drept hrană. Astfel, animalele se îmblânzesc și el reușește să i le ducă lui Euristeu.

Dobândirea cingătorii reginei amazoanelor, Hipolita

Hipolita, regina amazoanelor, deținea o cingătoare dăruită de însăși Ares. Fiica lui Euristeu, Admeta, își dorea foarte multă acest accesoriu, prin urmare Hercule trebuie să facă tot posibilul pentru a i-l aduce. Dacă la început eroul este întâmpinat cu prietenie de către regină și de amazoane, Hera răspândește zvonul că el este de fapt un inamic. Astfel, în tărâmul amazoanelor începe o adevărată luptă în care regina este ucisă și Hercule îi va lua cingătoarea.

Citește și  Masa de Paște-cu ce se laudă grecii?

Capturarea boilor lui Geryon

Cea de-a zecea poruncă implică tot capturarea unor animale. Tot din porunca lui Euristeu, Hercule trebuie să îi aducă acestuia puternicii boii ai lui Geryon. Acesta locuia undeva departe, atât de departe încât Hercule a trebuit să străbată mări și țări (la propriu). Ajuns acolo, descoperă că cireada lui Geryon era păzită de un câine cu 2 capete, un uriaș și apoi pe Geryon, un monstru cu 3 trupuri. Hercule îi omoară pe toți și reușește să aducă boii lui Euristeu.

Culegerea merelor din grădina Hesperidelor

Încă puțin mai are Hercule și își îndeplinește datoria față de Euristeu! De data aceasta, el trebuie să fure merele din grădina Hespiridelor. Aceste mere erau extrem de valoroase, fiind din aur și aparținând Herei. Aceasta le primise în dar la nunta sa cu Zeus. Floare la ureche, ai putea crede, mai ales că Zeus este tatăl lui Hercule. Trebuie să menționăm, însă, că Hera îl ura pe Hercule, așa că nici această probă nu va fi prea ușoară. Aceste mere erau păzite de Ladon, un balaur uriaș care avea nu mai puțin de 100 de capete! Hercule reușește să ia mereu doar în urma înțelegerii cu Atlas, titanul pământului; în timp ce Hercule cutremură pământul, titanul va culege merele.

Capturarea lui Cerberus

Poate cea mai grea dintre toate, ultima muncă a lui Hercule presupune prinderea lui Cerberus, câinele cu 3 capete. Acesta păzea lumea subterană, un loc periculos, cel mai întunecat în care a fost Hercule până acum. Urmează o adevărată călătorie în care eroul este însoțit atât de Hermes, cât și de Atena, iar apoi negociază cu zeul Hades. Acesta îi dă voie să îl ia pe Cerberus, însă doar dacă reușește să îl captureze fără a se folosi de arme. Hercule, plin de vitejie și putere, reușește să îl domine pe câine și să îl sugrume cu mâinile goale. La vederea lui, Euristeu este atât de înfricoșat încât Hercule este nevoit să îl ducă pe Cerberus înapoi în împărăția de sub pământ.

Citește și  Apollo, zeu al soarelui și al luminii

Cum ți se par aceste aventuri prin care a trecut Hercule? Își merită el statutul de zeu? Este un zeu sau un erou? Acesta este un subiect demn de o dezbatere la cursul online de limbă greacă sau al clubului de conversație. Ce zici, te alături?

Leave a Reply

Your email address will not be published.