Din poveștile grecilor: muncile lui Hercule partea I

Cu siguranță îți aduci aminte de povestea lui Harap-Alb și despre cum acest personaj parcurge o adevărată călătorie inițiatică. Călătoria presupunea ca eroul să descopere lumea de unul singur, să treacă anumite probe și, per total, să se metamorfozeze, atât fizic, dar mai ales sufletește.
Nu departe de această poveste este și cea a lui Hercule despre care ți-am vorbit în articolul anterior. Era el viteaz, însă trebuia să demonstreze acest lucru celor din jurul său. Astăzi îți voi povesti despre muncile lui Hercule care pot fi văzute ca niște probe ale unei călătorii inițiatice. Poate ai auzit de ele la cursurile online de limbă greacă, poate ai citit chiar tu această legendă a Olimpului. Și pentru cunoscători, dar mai ales pentru cei care nu le știu încă, urmează o lectură palpitantă care urmărește călătoria de 12 ani a lui Hercule pentru a îndeplini aceste munci!

De ce trebuie Hercule se îndeplinească aceste munci?

Cum a ajuns Hercule să îndeplinească aceste munci copleșitoare, probe pe care niciun alt muritor nu s-ar fi încumetat să le parcurgă? Ei bine, el ajunge să săvârșească un lucru de neiertat: într-un moment de nebunie, își ucide soția și copiii. Și pentru că o asemenea faptă nu putea fi trecută cu vederea, pedeapsa a fost una pe măsură, eroul trebuind să îl slujească pe regele Euristeu. Acesta îl va pune să facă diferite fapte pe care noi le cunoaștem sub numele de muncile lui Hercule. Timp de 12 de ani Hercule a fost sub slujba acestui împărat grec. Să aflăm împreună care sunt muncile pe care Hercule le-a săvârșit în această perioadă lungă de timp!

Citește și  Cele mai frumoase nume de origine greacă

 

Uciderea leului din Nemeea

Nici bine nu se instalează Hercule la curtea lui Euristeu că și apare prima provocare. O creatură înfiorătoare obișnuia să terorizeze ținuturile regatului. Euristeu îi poruncește lui Hercule să îi aducă pielea acestui leu. Eroul încearcă în zadar să omoare această creatură cu diferite arme, reușește doar îl sugrume cu mâinile goale. Pielea leului este foarte rezistentă și doar ghearele acestuia reușesc să o sfâșie. Hercule va lua această blană și o va purta pe parcursul vieții sale.

 

Uciderea hidrei din Lerna

Deși uciderea leului fioros a fost o adevărată provocare, nu a fost decât începutul. A doua muncă presupunea uciderea hidrei din Lerna. Acest monstru avea 9 capete, iar unul dintre acestea era nemuritor. Hercule, viteaz, a început să se lupte cu hidra, însă, de fiecare dată când tăia unul dintre capete, altele 2 creșteau înapoi. Cum reușește să învingă această creatură? Cu ajutorul lui Iolaus care, în timp ce Hercule retează capetele, acesta le arde pentru a nu crește la loc. Capul nemuritor este tăiat și el, iar întreg monstru este îngropat sub o stâncă uriașă. Chiar și sângele hidrei este otrăvit și de aceea Hercule își înmoaie săgețile în el, transformându-le în arme mortale.

 

Capturarea cerbului zeiței Artemis

Unele legende spun că ar fi vorba de un cerb, altele menționează un căprior. Cert este că una dintre probele pe care Hercule trebuia să le treacă presupunea prinderea acestui animal. Cerbul era special pentru că avea coarnele de aur și copitele din bronz. Unii spun că acest animal era sacru și că aparținea lui Artemis și conducea carul zeiței. Se spune că un an întreg Hercule a alergat după acest cerb pentru ca în final să îl rănească cu o săgeată și astfel îl captureze.

Citește și  Literele grecești în Matematică și Fizică

Capturarea mistrețului de pe Muntele Erymanthus

Încercările lui Hercule par că nu se termină și nici măcar nu a trecut jumătate din ele! Următorul animal pe care Hercule a trebuit să îl aducă viu la regele Euristeu era un mistreț de pe muntele Erymanthus. Animalul, speriat de Hercule, a fugit până în vârful muntelui unde, obosit, a fost prins de erou. Acesta a luat mistrețul în spate și i l-a dus regelui care, speriat, s-a ascuns într-un vas mare de bronz. Poți vedea această scenă amuzantă ilustrată pe multe vase și picturi.

 

Curățarea grajdurilor regelui Augias

Auglas era regele din Elis și domeniile sale constau în peste 3000 de vile și grajduri necurățate de ceva timp, mai exact de peste 30 de ani, adăpostind peste 3000 de vite. Hercule face o înțelegere cu Auglas care sună cam așa: eroul îi curăță grajdurile într-o singură zi dacă acesta îi va da o răsplată la final – a zecea partea din numărul vitelor sale. Zis și făcut, Hercule se apucă de treacă, schimbând cursul râurilor Alpheus și Peneus pentru ca apa să ducă gunoiul adunat în clădirile vechi. Auglas a refuzat să își îndeplinească promisiunea, fapt care nu va fi uitat de Hercule.

 

Uciderea pasărilor stimfaliene

Păsările care trăiau pe malul lacului Stymphalis erau adevărate animale de pradă, având gheare, arici și cioc din bronz, se hrăneau cu oameni și își foloseau penele ca săgeți nemiloase. Misiunea lui Hercule era să le alunge. Cea care i-a sărit în ajutor lui Hercule a fost Atena care i-a oferit niște clopoței de bronz. La sunetul acestora, păsările se ridicau în zbor, iar Hercule reușea să le ucidă una câte una cu ajutorul săgeților otrăvite.

Citește și  Lucrurile pe care nu le stiai despre Grecia

Observi asemănările dintre călătoriile lui Hercule și cele ale eroilor din literatura noastră? Hercule învață cum să ceară ajutorul oamenilor și zeilor, cum să folosească obiectele pe care le are la îndemână. Însă acestea sunt doar o parte din muncile lui, celelalte ți le voi prezenta într-un articol viitor.

Ești curios în legătură cu limba greacă? Te aștept la cursurile online sau chiar la clubul de conversație în limba greacă. Vom interacționa în această limbă minunată, iar tu vei lega prietenii cu oamenii pasionați de aceasta și poporul său. Te aștept! Până atunci, aici găsești și celelalte aventuri ale celui mai cunoscut erou din mitologia greacă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.