Iarna în Grecia  – o altă poveste, aceeași magie

Probabil că pentru majoritatea dintre noi, primele imagini care ne vin în minte dacă auzim cuvântul Grecia se compun din insulele parcă desprinse din picturi și plajele nesfârșite unde aurul nisipurilor îmbrățișează neîncetat albastrul ireal al apelor. Iar deasupra tuturor acestora, un cer nesfârșit, senin și prietenos, ca un ștergar de azur așezat peste un pământ binecuvântat.

Aceasta este Grecia de care ne-am îndrăgostit, după care tânjim și la care ne întoarcem în fiecare vară convinși fiind că visele ni se vor împlini, cu asupra de măsură, de fiecare dată.

Astăzi, însă, vrem să vă vorbim puțin despre o altă Grecie. Despre una la fel de frumoasă, încărcată de aceeași magie și în aceeași măsură de primitoare. Poate fi una la fel de însorită sau poate fi îmbrăcată pe alocuri de o mantie albă. Este vorba despre Grecia în timpul iernii, care te așteaptă să își spună o altă poveste, întotdeauna fascinantă.

Cum este vremea în Grecia iarna?

Iarna în Grecia este, în general, blândă, cu temperaturi medii de aproximativ 12-15 grade Celsius. Cu toate acestea, pe măsură ce vă deplasați mai spre nord, temperatura scade, iar în regiuni precum Epirus și Macedonia sau Tracia, temperaturile scad în mod regulat sub zero grade și, în rare ocazii, pot ajunge până la -20 grade Celsius!

Vremea este, în general, însorită și uscată, dar pot fi și precipitații abundente, iar în cele mai reci zile s-ar putea chiar să vă confruntați cu căderi de zăpadă în Atena – deși este rar ca în Attica să se producă strat de zăpadă, cu excepția vârfurilor munților.

Farmecul Greciei pe timp de iarnă constă în faptul că există locuri de descoperit care nu sunt la fel de cunoscute ca faimoasele insule sau locurile fierbinți din vacanță de vară. Veți vedea o latură a țării la fel de superbă, dar, poate, mai pură și mai autentică, deoarece aceasta este Grecia ”localnicilor”, mai mult decât Grecia ”gazdă pentru turiști”.

De altfel, aici găsești deja o listă cu câteva locuri pe care merită să le vizitezi, dacă vrei să îți petreci vacanța de iarnă în Grecia.

Ce poți face în Grecia iarna?

Sezonul de iarnă este sezonul sărbătorilor și al tradițiilor legate de acestea! Cel mai curat și mai frumos mod în care ai putea să le petreci ar fi alături de o familie grecească, care te va iniția în toate semnificațiile și simbolistica implicate, care își va povesti câte ceva interesant despre fiecare lucru pe care îl vezi, înainte de a te scoate la petrecere! 😊

Ceea ce este important de reținut este că în fiecare regiuni poți descoperi obiceiuri și tradiții locale, dincolo de cele mari, care sunt aproximativ la fel în toată țara. De aceea este bine să te informezi puțin inainte despre aceste aspecte, înainte să alegi destinația ta de vacanță pentru Grecia.

În acest articol vei găsi și câteva idei concrete despre activități pe care le poți face iarna în Grecia.

Crăciunul în Grecia

Crăciunul în Grecia este o experiență pe care trebuie să o trăiești și pe care cu siguranță vei dori să o împărtășești după aceea și celor dragi.

În primul rând, vei regăsi obiceiul colindatului: copii de toate vârstele, de obicei în grupuri și ”înarmați” cu țimbale, muzicuțe, tobe și fluiere, merg din casă în casă pentru a cânta un colind specific de Crăciun, anunțând vestea nașterii lui Iisus și făcând urări de bine locuitorilor casei pentru anul în curs. În schimbul acestei binecuvântări, stăpâna casei le înmânează copiilor bani sau, conform tradițiilor autentice, dulciuri.

Admiră brazii de Crăciun strălucitori din piețele orașelor și localităților mai mici, dar și bărcile decorate în spiritul Crăciunului! Să nu uităm, totuși, de legătura strânsă a grecilor cu… marea 😊 Tradiția spune că bărcile sunt cele care trebuie decorate în cinstea Crăciunului, iar ”bradul de Crăciun” reprezintă un împrumult mult mai recent în sânul obiceiurilor legate de această perioadă a anului.

Sărbătoriți cu mâncare bună, și mai ales cu dulciurile tradiționale de Crăciun: prăjiturele cu miere în sirop de miere (numite “melomakarona”) și fursecuri sferice cu unt – care arată ca niște bulgări de zăpadă –  acoperite cu zahăr pudră fin (numite “kourabiedes”), alături de multă ciocolată, migdale caramelizate și câte și mai câte minunății.

Anul Nou în Grecia

În Grecia, cadourile nu se dau în ziua de Crăciun, ci de Anul Nou! În ajunul Anului Nou se cântă colinde (altele decât cele de Crăciun), de data aceasta în cinstea Sfântului Vasile, “Moș Crăciun” grecesc. Cu această ocazie se face un desert special “vasilopita” (adică tortul Sfântului Vasile). În momentul în care ceasul bate miezul nopții, vasilopita este tăiată în mod ceremonial și fiecare din gospodărie primește o felie. Bucătăreasa ascunde o monedă în această prăjitură, atunci când o gătește. Dacă se întâmplă cumva să găsești moneda ascunsă în felia ta, este semn că îți va merge bine tot anul. Cel puțin, așa spune tradiția 😊

Vom mai vorbi despre sărbătorile de iarnă în Grecia, dar până una alta aici găsești un articol despre Bobotează.

Mâncarea grecească pe timpul iernii

După cum spuneam și mai sus, pe perioada iernii Grecie este mai puțin asaltată de turiști, ceea ce înseamnă că în multe privințe vei descoperi lucruri mai aproape de tradițiile locale, decât pe perioada verii. Acest aspect este valabil și în privința mâncării.

Profitați de oportunitatea de a încerca lucruri noi. Uitați de clasica salată grecească și optați pentru variantele de iarnă. Cum grecii mănâncă în funcție de sezon, veți avea ocazia să descoperiți rețete de iarnă, cum ar fi ”lahanodolmades” (rulouri de varză) umplute, ”horta” (verdețuri sălbatice) sau ”fasolada” (supă de fasole).

Deși iernile în Grecia tind să fie blânde, veți dori totuși ceva pentru a vă încălzi, iar ”rakomelo” – o băutură alcoolică consumată pe tot parcursul anului, dar care este mai des savurată în lunile mai reci – este o opțiune ideală. Un amestec de raki și miere, această băutură spirtoasă cu infuzie de plante este una dintre cele mai bune modalități de a vă încălzi în timpul nopților reci. Dacă raki nu este pe placul tău, există și o versiune a acestei băuturi făcută cu vin, numită ”oinomelo”. Sunt multe lucruri de vorbit despre Grecia iarna, și se pare că – de fapt – indiferent de sezon, Grecia rămâne pe tot parcursul anului una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță. Sperăm că ți-am deschis apetitul pentru o vacanță de iarnă în Grecia. Și dacă vrei să treci la următorul nivel, adică să ai la tine și câteva cuvinte care să îți permită să te înțelegi cu localnicii în limba lor 😊 nu uita că la noi vei găsi cele mai bune cursuri de greacă pentru orice nivel. În încheiere, încă ceva… greaca pe care o înveți la noi e valabilă în orice sezon 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.