Insula Samothraki

Știm că iubești Grecia și știm că, mai ales vara, Grecia și insulele acesteia reprezintă o atracție de vis pentru orice turist. Și poate tocmai pentru că de foarte multe ori în această perioadă cele mai cunoscute și vizitate destinații din Grecia sunt asaltate de turiști din absolut toată lumea, acestea pot să fie uneori destul de aglomerate, ceea ce știrbește puțin din farmecul incontestabil pe care îl au în mod normal. Este și motivul pentru care ți-am propus într-un alt articol de aici de pe blog, să descoperi o altă Grecie – insula Samothraki. Am vorbit atunci despre peisajele sălbatice și despre liniștea copleșitoare pe care le poți găsi pe această insulă, dar și despre alte aspecte pentru care insula Samothraki poate fi o destinație perfectă pentru o altfel de vacanță în Grecia, o escapadă de vis departe de aglomerație și de agitația locurilor puțin mai comerciale.

Și dacă încă nu ești convins că acesta este locul potrivit pentru una dintre următoarele tale vacanțe, astăzi vrem să îți spunem și alte lucruri interesante despre insula Samothraki.

Ce trebuie să știi despre insula Samothraki?

Situată în partea de nord a Mării Egee, insula Samothraki este destul de mică, având o suprafață de doar 178 km2. Și ca să îți faci o idee mai clară despre aceasta, află că București are o suprafață de aproximativ 240 km2. Insula reprezintă o combinație fascinantă de piesaje, de la partea impunătoare din mijloc, care oferă tot ceea ce își poate dori un iubitor al muntelui, până la pădurile care conduc către plajele înecate în cele mai albastre ape. Și din acest punct de vedere, doritorii de aventuri se pot simți aici ca într-un mic paradis creat special pentru ei, pentru că pot face drumeții, pot să traverseze defileurile mai mult sau mai puțin sălbatice, iar pentru cei mai temerari dintre ei să nu uităm de activități ca alpinismul, locații perfecte pentru mountain bike, parapantă, rafting sau scufundări.  

Citește și  Cum citim datele calendaristice in limba greacă?

Și dacă setea de istorie te copleșește mai degrabă decât setea de adrenalină, află că o vizită la Orașul vechi (Paleopoli), la Sanctuarul Marilor Zei și la Muzeul Arheologic de pe insula Samothraki, îți vor satisface această sete cu prisosință și îți vor hrăni imaginația cu detalii și informații despre viața locuitorilor de demult ai aceste insule. Sanctuarul, cu o vechime de 2000 de ani, te așteaptă să pătrunzi cu sfială printre arcade și stâlpi de piatră într-un spațiu încărcat de poveștile celor care nu mai sunt. Intrarea în complex este absolut gratuită iar momentele petrecute acolo pot fi neprețuite.

Poate îți pui de o parte o zi și pentru a te bucura de atmosfera cochetă din Chora, care nu este altceva decât capitala acestei mici insule. Satul (pentru că ar fi impropriu să îi spunem oraș) este un loc încântător, care te invită să te pierzi pentru câteva ceasuri în labirintul străzilor micuțe, între casele tradiționale albe cu acoperișuri roșii. Și pe măsură ce te apropii de asfințit, alege-ți din timp câte o destinație pentru fiecare zi pe care o petreci acolo. Poate că într-una din zile vei vrea să prinzi apusul pe una dintre plajele sălbatice, poate că în altă zi vrei să fii la una dintre tavernele care te vor cuceri cu bunătățile din meniu, sau poate că vei dori să fii singur, cât mai aproape de culmea vârfului Fengari. Indiferent de ceea ce vei alege, cu puțină pricepere te vei întoarce garantat cu câteva fotografii de poveste.

Plaje pe insula Samothraki

Fiind vorba de o insulă mică, plajele de care poți să te bucuri aici nu sunt foarte multe ca număr, însă cele care există merită să fie vizitate.

Citește și  Paros, insula de care te vei îndrăgosti la prima vedere

Putem începe cu Therma, o plajă populară mai ales pentru că este aproape de foarte multe spații îndrăgite de camping. Aceasta este o plajă care ți se va părea familiară, asta dacă ești obișnuit cu plajele în care găsești și anumite servicii pentru turiști. Aici vei găsi un bar de unde poți să îți iei cafea și cam orice tip de băutură.

În partea opusă a insulei față de Chora vei găsi plaja Pachia Ammos. Și aceasta este o plajă amenajată și administrată, astfel că vei avea posibilitatea să îți iei un șezlong, să joci volei sau să iei masa la tavernă. Chiar dacă ești cazat în altă parte a insulei, te sfătuim să faci un drum până la această plajă pentru că vei avea astfel posibilitatea să conduci pe drumurile de coastă iar priveliștile pe care acest drum ți le poate oferi sunt de-a dreptul superbe.

Dacă tot ai ajuns aici, e păcat să nu te urci într- barcă și să te duci și pe plaja Vatos. Da, ai nevoie de o barcă pentru că pe această plajă nu se poate ajunge decât în acest mod, însă vei descoperi aici poate una dintre cele mai uimitoare plaje de pe întreaga insulă. Nisip, o apă incredibil de limpede și un decor natural de stânci și verdeață, toate acestea de așteaptă la Vatos. Mai mult, în scurtul drum cu barca spre această plajă vei putea admira și cascada Kremastos, una dintre puținele cascade din lume care se varsă direct în mare.

Kipos, ultima dintre plajele pe care trebuie să le vizitezi pe insula Samothraki, este o plajă neamenajată, unde poți avea supriza să fii singur cu desăvârșire. Țărmul alcătuit din rocă neagră și nuanțele de turcoaz ale apei fac din această plajă o destinație superbă pentru dimineți și seri petrecute sub un cer infinit, plin de stele.

Dacă te-am convins să îți faci deja bagajele pentru a descoperi insula Samothraki, nu uita să îți arunci înainte un ochi și aici pentru câteva cuvinte și expresii în greacă pe care vei avea nevoie să le folosești pe plajă.

Citește și  Cat de grea este limba greaca?

Iar dacă dragostea pentru Grecia și insulele sale minunate a devenit pentru tine o relație de lungă durată 🙂 este posibil ca la un moment dat să vrei să vorbești limba greacă, iar în această privință, probabil că cea mai bună opțiune pentru tine o reprezintă cursurile online de greacă. Te așteptăm cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.