Învață să spui și “Bună seara” în limba greacă

cursuri limba greaca

Cine ar fi crezut că poți învăța, în mai puțin de 5 minute, limba greacă? Prin seria noastră de articole, acest lucru este posibil! Înainte chiar să ajungi în Grecia, vei ști să comunici în limba locală. Să vedem împreună ce aflăm astăzi!

Formule de salut și importanța lor

Cum îți dai seama că o persoană este bine crescută? Prin comportamentul său exemplar, am putea spune. Și ce mod mai frumos de a demonstra acest lucru decât prin a saluta politicos. Vacanțele nu fac excepție de la această regulă, fie că sunt ele la noi în țară, fie că alegi să le petreci pe meleaguri străine.

Și te vei bucura să afli că grecii îi apreciază mult pe turiștii care se străduiesc și arată interes atât față de țara și cultura lor, dar mai ales de limba lor! Într-adevăr, ne vine mai ușor să ne documentăm despre o țară decât să îi învățăm limba. Învățarea limbii grecești necesită pasiune și determinare, lucru de care dau dovadă atât profesorul, cât și cursanții cursului online de limbă greacă.

Așadar, astăzi îți prezentăm două dintre cele mai uzuale formule de salut care se folosesc în cea de-a doua parte a zilei. Și, totodată, îți amintim de expresia deja prezentată în articolul nostrukalimera pe care o poți folosi în prima parte a zilei, dar și atunci când intri într-o încăpere și dorești să saluți, într-un spațiu public.

Καλό απόγευμα – kalo apoghevma sau Καλό μεσημέρι – Kalo mesimeri?

 Καλό απόγευμα  este o expresie folosită oricând în timpul zilei, dar în special între orele 16.00 – 18.00 și se apropie mult de forma de salută O dupa-amiaza placuta din limba romana.

Dacă este insa ora pranzului, expresia mai potrivită ar fi Καλό μεσημέρι – Kalo mesimeri (Amiaza placuta), spusă la ora prânzului.

Cum spunem Bună seara?

  Cea mai simplă și mai întâlnită expresie pe care o poți folosi pentru a saluta oricand după ora 12.00 (da, dupa ora 12! ) este Καλησπέρα-Kalispera. Dacă vrei să îți stârnim puțin curiozitatea, îți putem traduce acest cuvânt: kali înseamnă bună, iar (e)spera, după cum probabil ai ghicit, înseamnă seara in greaca veche. Acum cu siguranță îl vei reține mai ușor, având în minte această analogie!

  Trebuie să menționăm, însă, că, dacă ne retragem seara de la un restaurant, de la gazdele noastre sau dintre prietenii greci, folosim expresia Καληνύχτα (Kalinihta) care este echivalentul lui Noapte bună. Astfel, încheiem ziua și ne luăm rămas bun de la ceilalți.

 Știm că înțelesurile acestor expresii îți par asemănătoare, dar cuvintele grecești te pot copleși dacă nu ești familiar cu această limbă. Dacă vrei să le înveți mai ușor, dar și să înțelegi diferențele dintre ele, cursurile online de limbă greacă sunt cadrul perfect pentru a face acest lucru. Vei îmbina utilul cu plăcutul, pregătindu-te de un viitoar job sau o viitoare excursie, dar îți vei petrece timpul prețios punându-ți mintea la contribuție. Te așteptăm cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.