Istoria alfabetului grecesc în 5 minute

alfabetul grecesc

Citeste aici primele cinci părți ale acestui articol: Alfabetul grecesc I  , Alfabetul grecesc II ,Alfabetul grecesc III , Alfabetul grecesc IV și Alfabetul grecesc V

Da, în 5 minute vei citi tu acest articol și vei afla câteva curiozități despre alfabetul grecesc. Însă, pentru a ajunge la forma pe care o cunoaștem și o învățăm noi astăzi, alfabetul grecesc a suferit numeroase schimbări întinse pe o perioadă lungă de timp.

Așadar, astăzi lăsăm la o parte diftongii, triftongii și accentele și povestim despre alfabetul grecesc, despre istoria sa, formele sale vechi și cum s-a transformat acesta de-a lungul timpului. Am mai menționat și în alte articole de pe blog despre istoria limbii grecești așa că unele noțiuni și idei îți pot părea cunoscute.

Istoria alfabetului grecesc începe cu adoptarea literelor alfabetului fenician și continuă până în ziua de astăzi. Despre alfabetul fenician putem spune că a fost folosit strict în forma sa orală, vorbită și, în mare parte, accentul era pus pe consoane.

Pentru vocale in alfabetul fenician existau anumite matres lectionis, tot consoane care erau folosite pentru a indica o vocală. Limba greacă nu s-a împăcat cu acest sistem pentru indicarea vocalelor și, încet încet, au început să le adaptaze. Experții în scrierea alfabetului fenician au lucrat la o formă a alfabetului grecesc care să fie de ajutor.

 Cele mai vechi inscripții grecești scrise in alfabetul grecesc datează din anii 750 î.Hr. și multe dintre caracterele folosite se potrivesc cu cele feniciene. Inscripțiile cele mai cunoscute sunt Cupa lui Nestor și insciptia Dipilon. Ce informații prețioase despre poporul grec ne dăruiesc aceste vase? Inscripțiile aveau caracter personal, fiind notate acolo bunurile materiale, dar și diverse incantații pentru divinitate.

Ce a împrumutat alfabetul grecesc de la alfabetul fenician? Majortatea sunetelor sunt destul de familiare, iar în cele de mai jos vă vom arăta câteva exemple pentru a observat acest lucru.

ʼāleph

Α

alfa

bēth

Β

beta

gīmel

Γ

gamma

Prima variantă este cea feniciană, iar cea de-a doua aparține alfabetului grecesc. Se pot observa asemănările, atât în scriere, cât și în pronunție; transcrierea fonetică este cea care diferă cel mai mult.

Însă alfabetul grecesc a adoptat câteva litere unice care pot fi găsite la sfârșit:

Φ

fi

Χ

hi

Ψ

psi

Ω

omega

Pe măsura trecerii timpului, au avut loc și alte modificări la nivelul alfabetului grecesc. Printre caracterele care au variat se numără următoarele:

  • [kʰ] care putea fi Κ, ΚΗ, Ψ sau Χ

  • [pʰ] putea fi Π, ΠΗ sau Φ

  • [ks] putea fi ΚΣ, ΧΣ, Χ sau Ξ

  • [ps] putea fi ΠΣ, ΦΣ și Ψ

Alfabetul grecesc pe care îl cunoaștem noi, cel care conține 24 de litere, își are originea în alfabetul local al Ioniei, regiunea antică pe care astăzi o cunoaștem ca fiind Turcia. Inovația pe care a adus-o alfabetul ionic este chiar binecunoscuta litera omega la finalul alfabetului.

Astfel, putem afirma (și pe bună dreptate) că grecii au fost cei care au pus bazele primului alfabet corect din toate punctele de vedere. Ei au adăugat vocalele, caracterele ce lipseau din alfabetul fenician și astfel a apărut primul alfabet care conținea și vocale și consoane și era cu adevărat fonetic.

Așadar, forma alfabetului grecesc pe care o cunoaștem astăzi este produsul final supus multor transformări. Acum ne putem bucura de o muzicalitate a limbii pe care o observă nu doar nativii și cunoscătorii, ci și cei începători.

Dacă ți-am atras atenția și vrei să afli mai multe despre limba care a înventat chiar noțiunea de alfabet, te invităm la cursurile online de limbă greacă! Aruncă o privire peste ofertele noastre și nu ezita să ne contactezi!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.