Jurnal de călătorie: insula Thira, o destinație fantastică

Scris de | Săndulescu Corina Ruxandra

Grecia este o țară care are multe de oferit celor care aleg să o viziteze. Insule nenumărate, peisaje care îți vor tăia răsuflarea și istorie oriunde te-ai întoarce și oriunde ai privi! Una dintre cele mai apreciate și vizitate locuri ale Greciei este Santorini. Noi suntem deja îndrăgostiți de această insulă, dovada fiind faptul că am vorbit despre frumusețea sa de nenumărate ori. Astăzi invităm o cursantă dragă să ne împărtășească gânduri despre călătoria sa în Insula Thira. Așa că pregătește-ți o cană de ceai și savurează jurnalul său de călătorie!

Dintre toate călătoriile mele, cea mai deosebită mi s-a părut cea în care pașii m-au purtat spre Insula Thira. Această insulă, cea mai sudică insulă a cicladelor, mi-a fost recomandată de un grec care – Slavă Domnului! – vorbea limba engleză. Pe atunci nici nu visam că voi putea, vreodată, să învăț limba greacă.

Călătoria până acolo nu a fost ușoară; am plecat seara cu un vapor pentru a ajunge pe insulă tocmai dimineața. Însă drumul a fost peste așteptări – vaporul DIMITROS părea desprins din povești, iar eu m-am simțit mică în fața sa. Era  alb, impunător și foarte rapid. Ne-am îmbarcat în Pireu și noaptea a trecut pe nesimțite. Vremea caldă, plăcută chiar, a încurajat turiștii să doarmă chiar și pe punte, admirând cerul plin de stele și apa care se spărgea în vaporul uriaș.

 Am ajuns în portul insulei dis-de-dimineață, iar când am coborât, atât eu, cât și ceilalți turiști am rămas muți. Am fost copleșiți de peisajul care ne-a întâmpinat. Imaginea vulcanică, pereții abrupți, fără niciun pic de vegetație alcătuia un peisaj asemănător cu unul lunar.

Cum era insula? Mie mi s-a părut a fi plăcută. În afara vulcanului, am găsit vegetație, culturi de viță de vie, flori din belșug și locuitori extrem de primitori. Vița de vie pitică de pe această insulă produce vestitul vin alb de Santorini. Nu va ajunge niciodată în export, dar dacă ajungeți aici trebuie să îl încercați! Este deosebit de bun.

 Am mâncat constant la același restaurant al cărui proprietar era un atenian. Acesta, medic de profesie, iarna se retrăgea în locurile natale, în Atena. Atmosfera restaurantului era una foarte plăcută, ceea ce ne-a făcut să tot revenit în acest loc. Cel mai plăcut era să aud muzica grecească ce izvora din amforele mari.

Bineînțeles că am vizitat și plaja. Aceasta este, la rândul ei, spectaculoasă, având nisip negru vulcanic. Intrarea în apă se face pășind pe lespezi netezi de lavă. Este cu adevărat o experiență unică!

 Nu puteam să ne ignorăm spiritul de aventură așa că am închiriat, în următoarele zile, o motocicletă. Astfel am colindat insula în lung și lat, aflând că nu este foarte mare.

Ceva cu adevărat impresionant a fost Akrotiri, o așezare minoică distrusă de celebra erupție a vulcanului. Aflat în centrul insulei, acest vulcan a erupt în jurul anului 1600 î.Hr., iar erupția sa a distrus împrejurările, ajungând chiar și până la insula Creta și a fost asociată cu o serie de cutremure și tsunami care au urmat. Unii oameni de știință pun pe seama acestor erupții chiar și dispariția civilizației Atlantida.

 Pot spune că a fost una dintre cele mai frumoase călătorii și tocmai de aceea vă sfătuiesc să vizitați cât mai repede insula Thira. Nu se știe niciodată când vulcanul va cauza iarăși probleme, mai ales acum că specialiștii susțin că, în adâncurile apropiate vulcanului, temperaturile sunt în creștere.

Tu ai vizitat această insulă? Dacă încă nu ai făcut acest lucru, mai ai timp să te înscrii la cursurile online de limbă greacă. Vei avea cu tine cuvintele potrivite pentru călătorie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.