Literele grecești

Cu o cultură de mai bine de 3000 de ani în spate, când spui Grecia spui, înainte de toate, istorie. Și asta pentru că ceea ce Grecia a însemnat pentru civilizația și cultura lumii întregi nu se poate descrie în puține cuvinte. Gândirea (în toate domeniile care se ocupă cu ea, de la filosofie până la științele exacte), literatura și arta în general, datorează atât de mult acestei culturi care a dat lumii atâția și atâția oameni minunați. De altfel, chiar alfabetul grecesc reprezintă un mic tezaur. Am vorbit și aici despre literele grecești, încărcate de istorie. Iar acum te invităm să afli și alte lucruri interesante despre…

Limba greacă și alfabetul grecesc

Limba greacă este una dintre cele mai vechi limbi din Europa. Primele documente scrise în greacă au o vechime de peste 3.700 de ani! Civilizația greacă antică nu a fost doar un imperiu uriaș, ci și cea mai avansată civilizație a timpului său.

Greaca veche a fost, în acest sens, ceea ce astăzi numim o ”limbă de circulație internațională”, în adevăratul sens al cuvântului.. A fost folosită pe scară largă și a avut o mare importanță până când Imperiul Roman și-a stabilit supremația. Dacă voiai să-ți câștigi existența în comerț, diplomație sau pur și simplu să fii considerat o persoană educată acum 2.000 de ani, trebuia să vorbești fluent limba greacă.

Dar chiar și după căderea Imperiului antic grecesc, limba greacă nu și-a pierdut din importanță. A fost limba care a inventat și a definit mulți dintre termenii folosiți în cultură, știință și religie.

Încă de la începuturile sale, greaca a fost o limbă scrisă.

Alfabetul grecesc a derivat din alfabetul fenician, cel mai vechi alfabet consonantic.

Alfabetul grecesc are meritul de a fi adăugat litere pentru vocale la alfabetul scris și, prin urmare, de a fi pus bazele scrierilor cunoscute și larg răspândite astăzi în Europa.

Rădăcinile acestui alfabet datează din anul 800 î.Hr. Încă de la începuturile sale, textele de filozofie, știință și literatură au fost înregistrate în alfabetul grecesc și au constituit, la propriu, leagănul culturii europene.

Literele alfabetului grecesc

Alfabetul grecesc are 24 de litere:

Α α, Β β, Γ γ, Δ δ, Ε ε, Ζ ζ, Η η, Θ θ, Ι ι, Κ κ, Λ λ, Μ μ, Ν ν, Ξ ξ, Ο ο, Π π, Ρ ρ, Σ σ/ς, Τ τ, Υ υ, Φ φ, Χ χ, Ψ ψ, Ω ω

Mai multe reguli despre cum se citesc acestea, mai ales aîn cazul anumitor grupuri de litere, găsești aici.

Deși grecii au dezvoltat primul alfabet complet, acesta nu a fost primul lor sistem de scriere. Înaintea alfabetului grecesc pe care îl cunoaștem și astăzi, cu aproximativ 6 secole, alfabetul liniar B a fost dezvoltat inițial de grecii micenieni în jurul anului 1450 î.Hr. Având 87 de semne silabice și peste 100 de semne ideografice, după aproape 3200 de ani de mister, sistemul a fost în cele din urmă descifrat la începutul anilor 1950.

Ca și latina și chirilica, greaca nu avea inițial litere ”mici”. Deși nu schimbă cu adevărat limba în sine, adăugarea literelor ”mici”, a fost o adopție din perioada medievală târzie, probabil pentru a face limba mai compatibilă din punct de vedere stilistic cu limbile mai moderne.

Lucruri interesante despre alfabetul grecesc

Alfabetul grecesc timpuriu s-a bazat pe alfabetul semitic al fenicienilor. Se deosebește de scrierile liniare și hieroglifice care l-au precedat prin faptul că fiecare simbol reprezintă o singură consoană, spre deosebire de o silabă. Alfabetul fenician este alcătuit din 22 de caractere cu sunete de vocală încorporate în simboluri. Grecii au modificat alfabetul fenician prin schimbarea unora dintre simboluri, precum și prin crearea unor vocale separate. De asemenea, au făcut alfabetul lor mai corect din punct de vedere fonetic.

Există relatări diferite cu privire la modul în care grecii au ajuns să folosească alfabetul fenician. Herodot susține că alfabetul fenician a fost adus de Kadmos în Boiotia, unde a fondat orașul Teba. Cu toate acestea, fondarea orașului Teba este anterioară primelor utilizări ale alfabetului grecesc, astfel că această explicație este considerată doar fictivă. O altă relatare spune că alfabetul grecesc a fost creat de fapt de Palimede, dar acest punct de vedere a fost combătut, încă din antichitate, de Hekataios, un istoric din secolul al VI-lea. El a afirmat că alfabetul fenician a fost adus în Grecia de către Danaos.

Unii istorici consideră că alfabetul grecesc a fost creat cu scopul de a scrie versurile homerice din Iliada și Odiseea, dar și aceasta este doar o teorie în dezbatere, fără argumente definitive de nicio parte.

Odată cu inventarea alfabetului grecesc, scrierea a început să fie folosită în diverse scopuri. În timp ce alfabetul liniar B pare să fi fost folosit doar pentru inventare și liste, alfabetul grecesc a fost folosit inițial în scopuri mai mult literare. Scrisul a devenit nu doar un mijloc de înregistrare a evenimentelor, ci și o formă de artă în sine. Un exemplu bine cunoscut de utilizare a acestui nou alfabet este inscripția de pe Cupa lui Nestor (legendara cupă de aur deținută de eroul mitic Nestor și descrisă în cartea 11 din Iliada).

Cu toate acestea, cea mai frecventă utilizare a alfabetului a fost în scopuri votive, cum ar fi dedicarea de obiecte anumitor zei. Abia după 100 de ani de la inventarea alfabetului grecesc, acesta pare să fi fost folosit în scopuri administrative sau guvernamentale. Primul exemplu în acest sens este piatra inscripționată cu o lege din Dreros, în Creta, care datează din jurul anului 650 î.Hr. Această lege reglementează mandatele magistratului orașului. După această perioadă, guvernul grec a folosit în mod obișnuit alfabetul ca mijloc de diseminare a cunoștințelor despre legi și decrete. De asemenea, a fost folosit și pe obiecte precum monede și borne (petrele care desemnau un hotar), cum ar fi cele de la Agora din Atena.

Încă ceva. Dacă ai avut ocazia să îți arunci privirea peste un text în greaca veche, ai observat probabil niște semne grafice, care constituiau ”accente”. Ei bine acestea nu au existat de la bun început, ci adăugarea lor se datorează lui Aristofan din Bizanț (c. 257-185 î.Hr.), un erudit și gramatician grec, care a inventat cele trei diacritice (semne de accent): acut, grav și circumflex, pentru a marca tonalitatea sau intensitatea cu care trebuiau rostite cuvintele grecești. Astăzi, în greaca modernă, din acestea s-a păstrat doar accentul ascuțit.

Ca de altfel tot ceea ce ține de Grecia, istoria și misterele alfabetului grecesc sunt fascinante și ajută la formarea unei imagini cât mai complete despre importanța culturii grecești. Dacă vrei să te apropii și tu de aceste taine, să afli cum să citești și să scrii corect literele grecești, te așteptăm la cursurile noastre. Aici te vom ajuta nu numai să vorbești și tu limba greacă, ci și să cunoști câte puțin din istoria și cultura acestui minunat popor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.