Masa de Paște-cu ce se laudă grecii?

Pastele in Grecia

Ciocnitul ouălelor și savurarea unui țureksunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le știi înainte de pleca în Grecia pentru a sărbători Paștele. Desigur, destinația de vacanță este una perfectă, iar excursia ta va fi una pe măsură pentru că poporul grecesc sărbătorește cu mare patos aceste zile. Haide să aflăm împreună cum trebuie să te pregătești de bunătăți felurite!

Christos Anesti!  Mai întâi de toate, trebuie să știi că acesta este salutul cu care te vor întâmpina locatarii Greciei în această perioadă. Poți ghici semnificația – Hristos a Înviat. Răspunsul potrivit dat de tine va fi Alithos anesti Adevărat a înviat! Începând cu ziua de Paști, chiar la miezul nopții, în timpul slujbei, se va auzi această expresie de pe buzele tuturor.

tsoureki

Țurekeste denumirea pâinii cu care vei fi servit la masa de Paște. Ea este pregătită din ingrediente care sunt interzise în timpul Postului Mare – ouă, unt, lapte. Are un gust dulce și este ușor de recunoscut pentru că în centru are un ou roșu de Paști. În ziua de astăzi, pe lângă această pâine, grecii te mai pot servi cu diferite prăjiturele precum rulouri făcute din același tip de aluat. Așa că, dacă plănuiești să își petreci sărbătorile pascale în Grecia, întreabă-i pe locatari de țurek. Vor fi mai mult decât încântați să îți povestească (și chiar să te servească, cine știe?!) cu acest deliciu!

 Dacă vrei să îi uimești pe greci, îți povestim noi câteva secrete din culise. Cuvântul țurekse crede a fi unul original grecesc, la fel și rețeta de pâine. S-a răspândit apoi în Turcia unde este cunoscut sub  numele de corek. Această pâine este o versiune a unui fel de mâncare tradițional care este servit la sărbători foarte importante.

vasilopita

Țurekeste pâinea specifică Paștelui, de Anul Nou se va servi vasilopita și de Crăciun se vor delecta cu christopsomo. Diferența constă în textură și, desigur, în decorațiuni, însă ingredientele de bază rămân același. În plus, în funcție de regiunea Greciei pe care alegi să o vizitezi, dar și de rețetele tradiționale ale familiei, țurekpoate să difere. Tu bucură-te de fiecare variantă și încearcă să afli povestea din spatele fiecărei rețete!

Citește și  In cat timp poti invata limba greaca?

pastele in Grecia

Mielul este principalul fel de mâncare, carnea sa fiind foarte îndrăgită de greci. Vei găsi, însă, la unele mese și alte feluri de carne precum cea de capră. Cei mai mulți aleg să pregătească miel la protap, tocmai de aceea nu trebuie să te mire dacă vei vedea cum grecii își pregătesc grătarele într-o zi mare de sărbătoare. Însă fiecare alege cum să prepare carnea: cei care iubesc pastele se pot bucura cu un fel de mâncare preparat cu miel și sos, Iar clasicii pot savura mielul la grătar alături de cartofi.

maghiritsa

Magiriț, supa grecească servită de Paște este cunoscută peste tot în lume. Mulți sunt surprinși să afle că ingredientul principal este chiar întreg capul unui miel. Este supa care face oficial trecerea de la perioada postului la cea de zi cu zi, când putem mânca fără restricții. Însă, pentru că fiecare testează și adaptează rețeta după bunul său plac, magirițpoate fi făcută și fără miel, doar din legume sau din roșii proaspete, varianta vegan-friendly.

koulourakia

Ouăle roșii te însoțesc și în Grecia, culoarea roșie simbolizând sângele lui Hristos. În dimineața zilei de Paște, grecii se joacă, fiecare ciocnind ouă. La fel ca în cazul nostru, cine rămâne cu oul întreg, câștigă! Ești pregătit să joci?

Pentru că sunt mari iubitori de dulciuri, grecii nu se opresc la pâinea lor dulce. Fursecurile special pregătite de Paște se numesc kulurakia și sunt cele mai pufoase pe care le-ai mâncat! De obicei, copiii se bucură foarte mult să le gătească, iar adulții să le servească alături de o cană mare de cafea grecească. Încearcă această combinație ce pare a fi ruptă direct din rai!

Citește și  2 dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale mitologiei grecești

Câte bordeie, atâtea obiceie! Cu siguranță vei mai testa și alte bunătăți în excursia ta în Grecia pentru că fiecare restaurant și familie își lasă propria amprentă asupra acestei mese festive! Dar este bine să știi despre aceste mâncăruri tradiționale înainte de a te plimba pe meleaguri grecești.

Și, că tot vezi vorba de delicatese, la cursurile noastre de limbă greacă vei afla cu ce se mănâncă această limbă, dar și despre cultura, tradiția și frumusețea acestei țări. Te așteptăm cu nerăbdare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.