Mitologia mai puțin cunoscută sau mitologia altfel partea II

cursuri limba greaca

Scris de | Săndulescu Corina Ruxandra

Cu toții am auzit de marii zei și zeițe grecești, însă câți dintre noi știm care sunt cele 9 muze ale antichității. Le vei ști pe toate după ce citești această serie de articole dedicată lor. Dacă în prima parte am vorbit despre istoria lor și le-am prezentat pe primele 3 dintre ele, astăzi în lumina reflectoarelor se vor afla celelalte. Ești pregătit să le descoperi frumusețea și misterul?

4. Melpomeni

Cea de-a patra muză se numește Melpomeni și este muza tragediei, o zeiță cântăreață. Chiar și numele său are o semnificație aparte, în limba greacă veche însemnând o petrecere cu dans și muzică. Ea este prezentată având o figura serioasa, posomorâtă și pasională, lăsând privitorului sarcina de a ghici ceea ce transmite privirea sa.

La început, Melpomeni apare ca fiind o divinitate a cântecului și astfel dă naștere și numelui Melpomeni – Μελπομένη. Însuși Horațiu o invocă pe ea ca muză a poeziei lirice.

De obicei, însă, ea apare reprezentată cu un picior ridicat pe o piatră, purtând masca tragică a lui Hercule asemenea unui personaj de teatru.

5. Terpsihori

 O altă fiică a lui Zeus și Mnemosyni, Tepsihori este reprezentată ca o femeie plină de viață care se bucură dansând. Părul său este împodobit cu frunze de dafin și ea ascultă sunetul armonios pe care îl produce lira.

 În limba greacă veche, după cum mulți dintre participanții la cursurile online de limbă greacă vor observa, Terpsihori provine din unirea a două cuvinte pline de semnificații – τερπέω și χoρός – delectarea, relaxarea prin dans. Tocmai de aceea ea este considerată muza dansului, dar și a cântecului de cor.

6. Erato

Erato este una dintre muze care reprezintă mai multe lucruri. Pentru majoritatea celor care o admirau, ea era muza poeziei erotice și uneori chiar și a căsătoriei. Pentru platonicieni și stoci, muza este însăși filosofia, știința și înțelepciunea.

De cele mai multe ori, Erato apare alături de Eros care se așează frumos la picioarele ei. Alteori, aceasta este complet goală, fiind asemănată cu Afrodita. Despre ea este bine să mai știi că a avut un fiu pe nume Azan conceput cu regele arcadienilor.

7. Polimnia

Polimnia Πολυμνία – este muza imnurilor, reprezentanta care închina aceste cântece zeilor și eroilor. Dintre toate muzele, Polimnia este una dintre cele mai serioase. Nu de puține ori ea este reprezentată ca fiind o ființă gânditoare, cu un deget dus la gură, purtând haine lungi și voal. Legendele spun că ea aduce nu doar inspirație, ci și faimă acelora dintre scriitori și poeți care reușesc să îi redea nemurirea prin operele lor.

8. Urania

Urania în limba greacă înseamnă ceresc. Tocmai de aceea ea este, la fel ca alte surori, reprezentanta muzicii și dansului, dar a devenit și muza astrologiei și astronomiei. Ea rămâne o sursă de inspirație chiar și în perioada Renașterii inspirând-i pe poezii creștini.

9. Calliopi

Ultima, dar nu și cea din urmă muză, Calliopi este cea mai puternică dintre toate. Muză a poeziei epice, ramură a literaturii foarte iubită de greci. Dintre toți autorii, Homer o invocă cel mai mult pentru a-i fi sursă de inspirație.

Chiar și pentru genul oratoric ea este o adevărată sursă de inspirație, mulți politicieni și regi apelând la Calliopi pentru inspirație.

Acum că știi toate muzele, care ți-a atras atenția? Ai observat că numele lor provin de la cuvinte din limba greacă și sunt ușor de reținut. Iar astfel de curiozități despre zei și perioada antică găsești atât pe blog, cât și participând la cursurile online de limbă greacă, Te aștept cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.