Paștele în Grecia-cum sărbătoresc prietenii noștri?

Pastele in Grecia

Numărătoarea inversă începe, se fac ultimele cumpărături, iar tu ai nevoie de un moment de relaxare? Nimic mai simplu – ia o scurtă pauză de la cozonaci și ouă roșii și delectează-te cu doza ta săptămânală de limbă greacă! De data aceasta, îți prezentăm minunata sărbătoare ce se apropie, dar în stilul grecesc!

Grecii sunt mari iubitori ai tradiției și tocmai de aceea pe acest tărâm minunat vei vedea că obiceiurile pascale sunt la ele acasă. Pregătirile încep încă din prima zi a Postului și ating punctul culminant în Săptămâna Mare care se sărbătorește și la noi într-un mare fel. Slujba de Înviere este momentul principal în care întreaga familie pare să se reunească pentru ca apoi să se întoarcă cu toții acasă, la masa de Paște.


Cum sărbătoresc grecii acele zile sfinte? Joia Mare este ziua magică în care se prepară pâinea tradițională grecească – țureki și ouăle se vopsesc în roșu, culoarea vitalității, a vieții, dar și simbolică pentru sângele lui Hristos. Vinerea Mare este ziua de doliu în care nimeni nu lucrează și nici nu gătește în Grecia, așa că să nu fii surprins când vei vizita aceste meleaguri. Se consumă mâncăruri și alimente simple precum supele și orice  fel care nu necesită timp multe de preparare.

maghiritsa

Sâmbăta Mare aduce cu dânsa și Lumina Sfantă răspândită în întreaga lume și care ajunge desigur și în Grecia. Tot în această zi, grecii se pregătesc pentru cele ce urmează. Gospodinele se apucă de gătit toate felurile de mâncare tradiționale dintre care amintim de magirița, o supă care se servește imediat după slujba de la miezul nopții. Acest fel de mâncare are o semnificație mult mai profundă, fiind cea care întrerupe postul și începe cu adevărat sărbătoarea.

lumanari Grecia Paste

Slujba de Înviere este la fel de importantă ca și la noi. De la mic la mare, familia merge la biserică, fiecare ducând câte o lumânare albă în mână. Copiii primesc în dar lumânări speciale de Paște care sunt cunoscute sub denumirea de lambada. Ele sunt oferite, de obicei, de către părinți și nași și sunt aprinse doar la sluba de Înviere.

Ajunsă acasă, familia se adună la masă unde merindele trandiționale le încântă simțurile. Magirița, țureki și ouăle roșii așteaptă să fie gustate, iar ouăle ciocnite. A doua zi, scena este una total diferită, oamenii sunt voioși și, încă de dimineață, aprind grătarele și pregătesc mielul. Desigur, nu lipsesc și celelalte feluri tradiționale și nici ouzo pentru a încinge atmosfera așa cum trebuie.

Probabil ai observat că unele tradiții sunt foarte asemănătoare cu ale noastre. Religia ne unește și, tocmai de aceea, Grecia este o minunată destinație de vacanță pentru această perioadă a anului. Pascha în Grecia va fi o experiență de neuitat pentru că este sărbătorită cu mult entuziasm de greci, iar tu te poți bucura și de obiceiurile tale – mersul la biserică, ciocnitul ouălelor, servirea mielului.

Pentru a te pregăti într-un mod potrivit, te invităm la cursurile online de limbă greacă unde te vom învăța ce înseamnă Christos Anesti, dar și mai multe despre delicioasele mâncăruri, dar și obiceiuri grecești. Te așteptăm!

Leave a Reply

Your email address will not be published.