Personaje de poveste – Zeița Hera

Cine nu a auzit de marele Zeus? Numele său stă pe buzele tuturor iubitorilor Greciei și a mitologiei sale. Cine este însă zeița care stă în spatele lui și al poveștilor pline de intrigă pe care le cunoaștem sub numele de legende ale Olimpului? Hera, regină a zeilor și a oamenilor, atrage atenția prin puterile sale, caracterul său, dar și comportamentul pe care îl are vizavi de faptele soțului său, Zeus. Ești pregătit să afli mai multe despre Hera, cea mai cunoscută dintre zeițele Olimpului?

Hera – originea numelui

Ήρα sau  Hēra în limba greacă veche este numele acestei zeițe. Numele său ar face trimitere la o anumită perioadă de timp prielnică pentru căsătorie. Totodată, unii istorici consideră că numele ar putea însemna preaiubit și ar descrie căsnicia sa – Zeus s-a căsătorit cu ea din dragoste.

Hera – portret și simboluri

Sora și soția lui Zeus, Hera, are un rol foarte important în lumea Greciei Antice, dar și a literaturii. De cele mai multe ori, ea este portretizată ca fiind partenera geloasă a zeului și o femeie foarte răzbunătoare, multe dintre amantele soțului său căzând pradă asprimii sale. De cele mai multe ori, apare purtând cu ea un sceptru, un simbol al conducerii, dar nu al puterii. Uneori, Hera este însoțită și de animalele care sunt sacre pentru ea: vaca, leul sau păunul.

Care erau puterile Herei?

Hera era admirată pentru statutul său de soție a lui Zeus, regină pe Muntele Olimp, dar și printre oameni. Ca zeiță, însă, ea  era reprezentanta căsniciei și a femeilor. Se spune că Hera ajuta în special femeile însărcinate sau căsătorite.Femeile se rugau la zeița Hera pentru protecție, dar și pentru o sănătate de fier, mai ales în timpul sarcinii. Totodată, ea îi putea binecuvânta pe oameni cu vreme senină, având putere asupra cerului.

Povești de dragoste – Zeus și Hera

După cum am mai povestit, Zeus a avut și alte căsnicii până la cea mai populară dintre toate. După Metis și Themis, Hera a fost cea de care marele zeu s-a îndrăgostit, însă aceasta l-ar fi refuzat. Zeus, știind că zeiței îi plac animalele și păsările, se transformă într-un cuc și se preface că este bolnav. Hera îl îngrijește și, în momentul când se apropie de ea, Zeus revine la forma umană și profită de zeiță. Din cauza rușinii, Hera acceptă să se căsătorească cu fratele său, Zeus.În ciuda infidelității de care a tot dat dovadă Zeus, Hera i-a rămas fidelă până în ultima clipă. Geloasă și răzbunătoare? Desigur! A avut însă alte relații? Nu, nu a avut relații cu alți zei sau muritori.

Despre soțul Herei, Zeus, am scris un articol plin de curiozități! Tu l-ai citit? Îl găsești aici

Cele mai cunoscute mituri

Hefaistos, zeul alungat de pe Olimp de către Hera

Deși mariajul lor a fost plin de încercări, Hera i-a oferit lui Zeus patru copii: Hefaistos, Ares, Hebe și Illitia. Cele mai multe legende sunt cele care îi au în centrul atenției pe Hera și fiul său Hefaistos, zeul focului, metalelor și a meșteșugurilor. Se spune că acesta a fost născut doar de Hera, din propriile ei puteri, fără ajutorul lui Zeus. Comparativ cu ceilalți zei, Hefaistos s-a născut urât și Hera, furioasă, l-a apucat de picior și l-a azvârlit în mare. Zeul, lovindu-se, rămâne schilod. În toate ilustrațiile apare astfel, ieșind în evidență acest defect al său. Zeus îl va primi până la urmă pe muntele Olimp și, pentru că dădea dovadă de multă iscusință, Hefaistos se va ocupa de armele zeilor din Olimp, dar și de construcția palatelor și tronurilor dedicate acestora.

Despre Hefaistos, dar și despre ceilalți zei ai Olimpului poți citi și în acest articol.

Hercule

Una dintre cele mai cunoscute povești în care Hera este implicată este cea a fiului său vitreg, Hercule. Chiar și numele lui are legătură cu zeița, tradus fiind ca glorie Herei. Pentru că Hercule a fost copilul lui Zeus și al unei muritoare, Alcmene, Hera, cuprinsă de gelozie, încearcă să scape de el. Încă de când era mic, Hera trimite doi șerpi gigantici pentru a-l ucide, însă Hercule nu se sperie de aceste creaturi, ci le strangulează, crezând că sunt niște jucării.Mai apoi, tot Hera va fi vinovată pentru nebunia lui Hercule, moment în care acesta își ucide familia. Din această cauză, el va trebui să treacă prin probe de foc cunoscute sub numele de Muncile lui Hercule, teste îngreunate de Hera. Într-un final, cei doi vor reuși să se înțeleagă, însă doar după ce Hercule se alătură zeilor din Olimp.

Despre aceste munci ale viteazului Hercule am scris și aici.

Cine-i cea mai frumoasă zeiță?

O altă poveste în care Hera apare și își dă frâu liber emoțiilor este cea cu mărul adus de Eris.  La nunta zeiței Tetis cu regele Peleu, Eris, nefiind invitată, aruncă un măr spre Hera, Atena și Afrodita, ca recunoaștere a frumuseții lor. Pentru că fiecare dintre ele voia să obțină acel titlu, Zeus îl desemnează pe Paris, prințul Troian, să aleagă zeița vrednică de acel premiu. Zeițele au început să se întreacă în daruri pentru a-l convinge pe Paris să le aleagă – Hera promite că îl va face rege al tuturor bărbaților, Atena îl asigură de victorie în război, iar Afrodita i-o promite pe Elena de soție. Câștigătoare a fost, desigur, Afrodita, iar Hera, furioasă, trimite furtuni pentru a-i îngreuna prințului drumul spre Elena.

Cadouri către Hera

Hera a fost una dintre cele mai iubite zeițe de pe Muntele Olimp și nu numai. Oamenii obișnuiau să i se închise, să îi aducă sacrificii și să organizeze festivaluri. Un astfel de exemplu îl reprezintă Jocurile Herei, dovadă că nu doar lui Zeus îi erau închinate festivaluri mărețe. Jocurile Herei se adresau femeilor și erau organizate o dată la 4 ani, tot în Olimpia. Șaisprezece femei trebuiau să țeasă cea mai frumoasă rochie posibilă pentru a o închina zeiței. Totodată, fetele aveau și probe sportive, fecioarele alergând de-a lungul stadionului.

Mai multe despre acest joc vei găsi în acest articol.

Iar dacă vrei să vezi cu ochii tăi clădirile care îi erau închinate, găsești și astăzi templul Zeiței Hera, cel mai vechi templu din Olimp. Un alt templu impresionant al Greciei Antice este Heraionul din Samos. Sunt dovezi ale omagiului, dar și puterii omului în fața divinității.

După cum ai observat, zeii sunt întruchipări divine, însă dau dovadă de sentimente și trăiri asemenea…oamenilor de rând! Zeus, mereu îndrăgostit de câte o (altă) frumusețe rară și Hera, geloasă și mânioasă sunt doar cele mai cunoscute exemple ale mitologiei grecești. Aceste caracteristici nu îi fac mai puțin importanți, ci din contră, îi apropie de oamenii care se închinau lor.

Și tu poți fi cu un pas mai aproape de povestea acestui popor învățându-le limba plină de istorie. Te aștept la cursurile online de limbă greacă unde vom descoperi misterele acestei limbi, dar și alte personaje mitologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.