În Grecia, totul pare să se învârtă în jurul mitologiei. Frumusețile culturale, obiceiurile, chiar și oamenii vorbesc cu mult patos despre zeii antichității. Așa că este necesar să cunoști și tu câteva informații despre mitologia grecească, informații ce țin de cultura generală. Noi ne-am asigurat că ai făcut cunoștință cu toți Zeii Olimpieni, prezentându-i pe toți în articolele de pe blogul nostru. Ultimul, dar nu cel din urmă zeu rămâne Poseidon, cel care domnește peste ape și marinari. Află mai jos tot ce trebuie să știi despre fratele lui Zeus, Poseidon!
Originea numelui zeului Poseidon
Numele lui Poseidon are o origine îndepărtată. Unii istorici consideră că este atât de vechi încât practic este imposibil să îi găsească sensul. O parte dintre cercetători au încercat să îl traducă ca stăpânul apelor sau soțul pământului. Prima variantă este cea care se potrivește mai bine, însă nici a doua nu este departe de adevăr. Dacă acum Poseidon este cunoscut exclusiv ca zeul al mării, în vremurile străvechi el era considerat și zeul pământului, al fertilității. Astfel, ambele variante s-ar putea potrivi. Trebuie să ții cont de faptul că Poseidon este o zeitate unică, diferită de Pontus, cel mai vechi reprezentant al apelor în Grecia.
Zeul Poseidon – Portret și simboluri
În portrete, el seamănă destul de mult cu Zeus: un bărbat distins, cu barbă, ochi pătrunzători și prezență impunătoare. De obicei, apare stând pe un car tras de patru hipocampuri, cai care au cozi de pește, iar în mână ține un trident. Această suliță cu 3 dinți este simbolul său cel mai cunoscut, fără de care Poseidon nu apare portretizat. Tridentul este cel care îl face să domnească și peste țărm pentru că, atunci când se înfuria, Poseidon putea să provoace un cutremur cu o singură lovitură a acestei sulițe. Pe lângă trident, simbolurile lui Poseidon sunt calul și delfinul. Grecii credeau că zeul este cel care a creat primul cal și l-a dăruit oamenilor pentru a le face viața mai ușoară. Unii cred chiar că Poseidon a dat naștere mai multor cai, chiar și celui înaripat pe nume Pegasus. Plantele sale sacre sunt pinul și țelina sălbatică.
Dacă este să vorbim despre temperamentul său, putem spune că Poseidon este unul dintre cei mai morocănoși dintre toți zeii care au existat vreodată! Era imprevizibil, adeseori prost dispus. Exact ca apele mării care sunt imprevizibile – totul este lin pentru ca în următoarea secundă marea să devină periculoasă.
Echivalentul lui Poseidon în cultura romană este zeul Neptun, zeu al izvoarelor de apă dulce și al mărilor. Dacă despre Poseidon se cunosc foarte multe lucruri și legende, fiind unul dintre cei mai importanți zei ai Greciei, Neptun rămâne un mister. Multe dintre atributele și poveștile asociate cu el poartă o mare influență a celor legate de Poseidon.
Care erau puterile zeului Poseidon?
Cu toții știm care sunt cei 3 zei frați care domnesc peste ținuturile lumii. Zeus este cel care stăpânește cerurile, Hades domnește peste lumea subterană, iar Poseidon este cel care cunoaște lumea mării și este protectorul navigatorilor. Nu de puține ori marinarii se închinau zeului și îl rugau să îi ajute. Pentru o călătorie sigură, ei erau pregătiți să înece cai drept sacrificiu. Ba chiar mai mult – în acea perioadă, marea era personificarea zeului. Grecii credeau cu tărie că, atunci când marea este învolburată, Poseidon este furios. Iar când zeul este senin, marea reflectă această stare a sa. Această personificare nu este un lucru neobișnuit. În poveștile zeilor, vremea și chiar moartea au fost și ele personificate.
Revenind la zeul Poseidon, trebuie să mai menționăm că el este cel care provoacă cutremure, aflându-se în strânsă legătură cu țărmurile și tot ceea ce ține de pământ. Odată cu apariția în Grecia a primilor cai, Poseidon a fost cel care a devenit patronul lor. Se spune că el a fost cel care a născut mai mulți cai, printre care se numără și primul cal înaripat Pegasus. Poseidon este considerat și îmblânzitorul lor.
Câteva mituri ale lui Poseidon, zeul mării
Sunt multe miturile care îl au în prim plan pe Poseidon și acestea includ multe aventuri, dar și rebeliuni. Noi începem, însă, cu nașterea lui Poseidon pentru că este o poveste pe care trebuie să o cunoști, fie că ajungi să îi vizitezi templele, fie că vrei să cunoști marile legende ale lumii. Știm cu toții că, potrivit mitologiei grecești, Cronos și Rhea au ajuns să conducă lumea după ce Uranus a fost răsturnat. Însă lui Cronos i s-a spus că va fi și el detronat de către unul dintre copiii săi. Pentru a evita acest lucru, el i-a înghițit pe toți, inclusiv pe Poseidon. Doar Zeus a scăpat de acest sfârșit cumplit, salvat de mama sa, Rhea. Crescând, Zeus s-a strecurat pe Muntele Olimp și a otrăvit vinul pe care al său tată îl bea. Așa a reușit Zeus să-și salveze surorile și frații, printre care se numără și Poseidon.
Făcând echipă cu Zeus și ceilalți frați ai săi, Poseidon a luptat împotriva lui Cronos și a titanilor. Olimpienii conduși de Zeus au câștigat această bătălie, i-au învins pe titani și l-au răsturnat pe Cronos. Apoi au împărțit lumea între ei, Poseidon primind tărâmul misterios al apelor, râurilor și oceanelor. Împărăția sa va fi construită sub ape. Se zice că ar fi domnit peste un palat de aur de o frumusețe magnifică, o clădire decorată cu aur, flori și corali multicolori. Alături de palat se aflau și grajdurile care adăposteau caii albi. Însă unde se afla acest mirific palat? Se crede că ar fi fost situat lângă insula Evia (Euboea), a doua insulă ca mărime din Grecia.
Deși a primit bucățica sa de imperiu peste care să vegheze, Poseidon nu s-a arătat în totalitate mulțumit. Împreună cu zeițele Atena și Hera, el încearcă să-și detroneze fratele Zeus. Se pare că cei doi frați, Poseidon și Zeus, aveau caractere puternice și intrau mereu în conflict. Poseidon era prea impulsiv, devenind chiar violent, iar Zeus aborda situațiile cu o oarecare aroganță. În urma bătăliei, Poseidon a pierdut în fața fratelui său, Zeus fiind ajutat de Thetis și Briareus.
Această răzvrătire a lui Poseidon nu a fost trecută cu vederea. Zeus l-a pedepsit, trimițându-l pe fratele său și pe Apollo în slujba regelui Troiei, Laomedon. Aici, Apollo și Poseidon au construit zidurile magnifice care înconjoară orașul Troia. La sfârșit, Laomedon refuză să îi plătească pe cei doi zei. Deși Zeus îl sfătuiește să nu i-a atitudine, Poseidon se înfurie și alege să țină partea grecilor în viitorul război troian. Ba mai mult, va trimite și un monstru marin – pe Cetus – pentru a-i ataca pe troieni, răzbunându-se pe Laomedon.
În ceea ce privește nașterea lui Poseidon, există și o altă poveste, mai puțin traumatizantă. Unele izvoare ar spune că Rhea, mama zeului, reușește să îl ascundă de tatăl acestuia, ascunzându-l într-o turmă de miei fie în Arcadia, fie în Rodos. Rămas aici, Poseidon va fi crescut de către Telchins și de Capheria, fiica lui Oceanus.
Un alt lucru pe care trebuie să îl cunoaștem despre Poseidon este faptul că el era un mare iubăreț și nu puține sunt miturile care îl includ pe el și frumoase zeițe sau femei muritoare. Nu uităm nici de bărbații pe care i-a îndrăgit și cu care a avut diferite relații. În plus, Poseidon a avut și foarte mulți copii – peste 70! Medusa este una dintre numeroasele femei pe care le-a iubit, o femeie extrem de frumoasă care era preoteasă la templul zeiței Atena. Pentru a se bucura de statutul de apropiată a zeiței, Medusa trebuia să îndeplinească o cerință – să fie pură. Însă Poseidon s-a îndrăgostit nebunește de ea și a tot urmărit-o până a reușit să o prindă și să o violeze. Aflând toate acestea, Atena s-a înfuriat pe Medusa și a decis să o pedepsească pentru că și-a pierdut virginitatea, transformându-i părul frumos în șerpi și fața atât de urâtă încât cel care îndrăznea să o privească se transforma în piatră. Astfel, Poseidon a creat o mare tragedie. Însă din această uniune a ieșit calul înaripat Pegasus, personaj care va apărea în mai multe mituri grecești.
Dintre numeroasele sale cuceriri, mai sunt câteva pe care trebuie să le amintim. Amfitrita, zeița mării, a fost soția lui Poseidon și i-a oferit acestuia mai mulți moștenitori, printre care Triton și Rhode. Chiar și cu Afrodita a avut relații și unii istorici cred că au avut și două fiice împreună. Asteria este o altă zeiță care a fugit de Poseidon. Acesta a tot fugărit-o în rai, dar ea s-a transformat într-o prepeliță și s-a ascuns în mare. Nescăpând de zeu, ea se transformă în insula Delos. Nici nimfele nu au scăpat de Poseidon. Le amintim pe Halia, nimfa de mare care i-a și dăruit lui Poseidon câțiva moștenitori, Kelousa, nimfa cu care l-a conceput pe zeul-râu Asopos. Un mit arhaic ne vorbește și despre Poseidon și sora sa, Demetra. Se pare că aceasta i-ar fi respins avansuri și s-ar fi transformat într-o iapă pentru a scăpa de puternicul zeu. El și-a dat seama, însă, de această înșelăciune și, transformându-se într-un cal, reușește să o captureze. În urma acestei întâmplări, se va naște un cal, Arion, dar care poate să vorbească la fel ca oamenii. Astfel, observăm că Poseidon nu făcea diferență atunci când era vorba de iubire, picându-i cu tronc zeități, nimfe, dar și muritori de rând, femei și bărbați deopotrivă.
Deși era una dinte cele mai importante zeități, a doua chiar după Zeus, Poseidon a fost învins de… Atena! Cei doi zei se aflau în competiție pentru a câștiga titlul de zeitatea principală a orașului Atena. Proba consta în a oferi un cadou atenienilor, lăsându-i pe zei să decidă ce anume să le dea. Sigur pe sine, Poseidon lovește pământul cu tridentul său și imediat apare un izvor cu apă sărată. Atena, însă, le oferă un măslin, câștigând inima locuitorilor, dar și loialitatea lor. Furios, Poseidon produce o inundație monstruoasă pentru a-i pedepsi pe atenieni, însă nimic nu schimbă faptul că Atena a fost aleasă deja patroana lor. Găsești aici totul despre Atena și miturile care vorbesc despre ea! Însă putem spune că a fost și el răsplătit, fiind al doilea cel mai venerat zeu după Atena. În orașe precum Corint și Magna Grecia, Poseidon era considerat zeitatea principală.
Nici de la războiul troian nu a lipsit Poseidon, după cum ne transmite Homer în Iliada. Zeul alege să îi protejeze pe greci împotriva troienilor. În Odiseea aflăm că, în timpul călătoriei pe mare, din Troia la Itaca, Ulise îl orbește pe fiul lui Poseidon, ciclopul Polifem. După cum era de așteptat, Poseidon se înfurie, stârnind furtuni, dar și o întârziere de zece ani a echipajului. Până și nava cu care călătoreau este pierdută complet.
Cadouri către zeul Poseidon
Poseidon a fost un zeu adorat de oameni. Festivalul organizat în cinstea lui era Istmia, eveniment unde atracția principală erau cursele de cai, dar și alte competiții sportive. Pe lângă acest festival care este așteptat de către toți, Poseidon s-a bucurat și de numeroase temple închinate lui. Dacă ajungi prin apropierea Atenei, trebuie neapărat să vizitezi Templul lui Poseidon. Este o construcție foarte importantă, datând din perioada Epoca de Aur. Construit în jurul anilor 440 î.Hr., templul era locul în care marinarii și pescarii veneau și aduceau jertfe zeului Poseidon pentru a-i feri de furtuni în timpul călătoriilor în largul mării. Din cele 38 de coloane inițiale, în ziua de astăzi se mai pot vedea 16. Suficiente pentru a-ți putea imagina măreția de odinioară, nu-i așa? Un lucru care nu este chiar atât de cunoscut publicului larg este faptul că Poseidon a fost un zeu foarte popular. Atât de popular, zic istoricii, încât ar fi concurat cu Zeus la capitolul venerare. Este un motiv destul de întemeiat pentru a reține câteva lucruri despre el.
Călătoria în Grecia începe cu un simplu pas și anume visatul cu ochii deschiși. 😊 Iar acest lucru e posibil și datorită nouă, cursurigreacă.ro. Îți aducem mereu cele mai interesante articole, te învățăm care sunt cele mai uzuale cuvinte și îți prezentăm destinațiile fabuloase. Așa că stai pe aproape și fii pregătit pentru viitoarele surprize pe care le vom pregăti. Urmărește-ne pe Facebook și pe site!