Poseidon, zeul mării

În Grecia, totul pare să se învârtă în jurul mitologiei. Frumusețile culturale, obiceiurile, chiar și oamenii vorbesc cu mult patos despre zeii antichității. Așa că este necesar să cunoști și tu câteva informații despre mitologia grecească, informații ce țin de cultura generală. Noi ne-am asigurat că ai făcut cunoștință cu toți Zeii Olimpieni, prezentându-i pe toți în articolele de pe blogul nostru. Ultimul, dar nu cel din urmă zeu rămâne Poseidon, cel care domnește peste ape și marinari. Află mai jos tot ce trebuie să știi despre fratele lui Zeus, Poseidon!

Originea numelui zeului Poseidon 

Numele lui Poseidon are o origine îndepărtată. Unii istorici consideră că este atât de vechi încât practic este imposibil să îi găsească sensul. O parte dintre cercetători au încercat să îl traducă ca stăpânul apelor sau soțul pământului. Prima variantă este cea care se potrivește mai bine, însă nici a doua nu este departe de adevăr. Dacă acum Poseidon este cunoscut exclusiv ca zeul al mării, în vremurile străvechi el era considerat și zeul pământului, al fertilității. Astfel, ambele variante s-ar putea potrivi.  

Zeul Poseidon – Portret și simboluri 

În portrete, el seamănă destul de mult cu Zeus: un bărbat distins, cu barbă, ochi pătrunzători și prezență impunătoare. De obicei, apare stând pe un car tras de patru hipocampuri, cai care au cozi de pește, iar în mână ține un trident. Această suliță cu 3 dinți este simbolul său cel mai cunoscut, fără de care Poseidon nu apare portretizat. Tridentul este cel care îl face să domnească și peste țărm pentru că, atunci când se înfuria, Poseidon putea să provoace un cutremur cu o singură lovitură a acestei sulițe. 

Citește și  Legenda lui Hercule-din poveștile grecilor

Care erau puterile zeului Poseidon? 

Cu toții știm care sunt cei 3 zei frați care domnesc peste ținuturile lumii. Zeus este cel care stăpânește cerurile, Hades domnește peste lumea subterană, iar Poseidon este cel care cunoaște lumea mării. Totodată, Poseidon este cel care provoacă cutremure, aflându-se în strânsă legătură cu țărmurile și tot ceea ce ține de pământ. Odată cu apariția în Grecia a primilor cai, Poseidon a fost cel care a devenit patronul lor. Se spune că el a fost cel care a născut mai mulți cai, printre care se numără și calul înaripat Pegasus. 

Câteva mituri ale lui Poseidon, zeul mării 

Sunt multe miturile care îl au în prim plan pe Poseidon și acestea includ multe aventuri, dar și rebeliuni. Noi începem, însă, cu nașterea lui Poseidon pentru că este o poveste pe care trebuie să o cunoști, fie că ajungi să îi vizitezi templele, fie că vrei să cunoști marile legende ale lumii. Știm cu toții că, potrivit mitologiei grecești, Cronos și Rhea au ajuns să conducă lumea după ce Uranus a fost răsturnat. Însă lui Cronos i s-a spus că va fi și el detronat de către unul dintre copiii săi. Pentru a evita acest lucru, el i-a înghițit pe toți, inclusiv pe Poseidon. Doar Zeus a scăpat de acest sfârșit cumplit, salvat de mama sa, Rhea. Crescând, Zeus s-a strecurat pe Muntele Olimp și a otrăvit vinul pe care al său tată îl bea. Așa a reușit Zeus să-și salveze surorile și frații, printre care se numără și Poseidon. 

Făcând echipă cu Zeus și ceilalți frați ai săi, Poseidon a luptat împotriva lui Cronos și a titanilor. Olimpienii conduși de Zeus au câștigat această bătălie, i-au învins pe titani și l-au răsturnat pe Cronos. Apoi au împărțit lumea între ei, Poseidon primind tărâmul misterios al apelor, râurilor și oceanelor. 

Citește și  La plajă în Grecia-mini-ghid de conversație român-grec

Poseidon era un mare iubitor și nu puține sunt miturile care îl includ pe el și frumoase zeițe sau femei muritoare. Medusa este una dintre acestea, o femeie extrem de frumoasă care era preoteasă la templul zeiței Atena. Pentru a se bucura de statutul de apropiată a zeiței, Medusa trebuia să îndeplinească o cerință – să fie pură. Însă Poseidon s-a îndrăgostit nebunește de ea și a tot urmărit-o până a reușit să o prindă și să o violeze. Aflând toate acestea, Atena s-a înfuriat pe Medusa și a decis să o pedepsească pentru că și-a pierdut virginitatea, transformându-i părul frumos în șerpi și fața atât de urâtă încât cel care îndrăznea să o privească se transforma în piatră. Astfel, Poseidon a creat o mare tragedie.

Deși era una dinte cele mai importante zeități, a doua chiar după Zeus, Poseidon a fost învins de… Atena! Cei doi zei se aflau în competiție pentru a câștiga titlul de zeitatea principală a orașului Atena. Proba consta în a oferi un cadou atenienilor, lăsându-i pe zei să decidă ce anume să le dea. Sigur pe sine, Poseidon lovește pământul cu tridentul său și imediat apare un izvor cu apă sărată. Atena, însă, le oferă un măslin, câștigând inima locuitorilor, dar și loialitatea lor. Furios, Poseidon produce o inundație monstruoasă pentru a-i pedepsi pe atenieni, însă nimic nu schimbă faptul că Atena a fost aleasă deja patroana lor. Găsești aici totul despre Atena și miturile care vorbesc despre ea! 

Cadouri către zeul Poseidon

Poseidon a fost un zeu adorat de oameni. Festivalul organizat în cinstea lui era Istmia, eveniment unde atracția principală erau cursele de cai, dar și alte competiții sportive. Pe lângă acest festival care este așteptat de către toți, Poseidon s-a bucurat și de numeroase temple închinate lui. Dacă ajungi prin apropierea Atenei, trebuie neapărat să vizitezi Templul lui Poseidon. Este o construcție foarte importantă, datând din perioada Epoca de Aur. Construit în jurul anilor 440 î.Hr., templul era locul în care marinarii și pescarii veneau și aduceau jertfe zeului Poseidon pentru a-i feri de furtuni în timpul călătoriilor în largul mării. Din cele 38 de coloane inițiale, în ziua de astăzi se mai pot vedea 16. Suficiente pentru a-ți putea imagina măreția de odinioară, nu-i așa? 

Călătoria în Grecia începe cu un simplu pas și anume visatul cu ochii deschiși. 😊 Iar acest lucru e posibil și datorită nouă, cursurigreacă.ro. Îți aducem mereu cele mai interesante articole, te învățăm care sunt cele mai uzuale cuvinte și îți prezentăm destinațiile fabuloase. Așa că stai pe aproape și fii pregătit pentru viitoarele surprize pe care le vom pregăti. Urmărește-ne pe Facebook și pe site! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.