Stagira antică și parcul Aristotelis

cursuri greaca

Scris de | Săndulescu Corina Ruxandra

Grecia atrage, anual, prin frumusețea și istoria sa, milioane de turiști din întreaga lume. Nu de puține ori, chiar și participanții la cursurile online de limbă greacă aleg să învețe această limbă melodioasă și datorită istoriei sale bogate.

Un absolvent al acestor cursuri a făcut o astfel de călătorie și a ales să împărtășească din ale sale trăiri unice pe meleagurile Greciei. Spor la citit!

Am descoperit cu încântare faptul că istoria nu este o știință învechită, ci un adevărat tezaur de trăiri. Nu doar eu, ci și mulți alți turiști ai Greciei îi iubesc atât plajele și apa albastră, cât și a sa istorie.

Este bine de știut că grecii moderni iubesc cu ardoare istoria teritoriului lor și chiar o cunosc foarte bine. Un bun prieten grec spune că ,,pietrele vorbesc!” și sigur vei mai auzi această expresie care confirmă iubirea poporului față de propria istorie.

Am aflat că foarte aproape de Stavros, mai precis între Stavros și mica, dar superba localitate Olympiada, se află vestigiile celebrei cetăți antice Stagira. Aici s-a născut cel considerat a fi unul dintre cei mai inteligenți oameni ai planetei – Aristotel.

 Chiar și numele său are o semnificație aparte în greaca veche – om nobil. Nu este nevoie să mai spun cine este Aristotel pentru că toți am auzit de părintele științelor cunoscute de noi și în ziua de astăzi.

La fel ca majoritatea cetăților antice, Stagira este așezată pe dealuri inexpugnabile, înconjurată de ziduri înalte și apărată în mod natural de mare și de structura abruptă a dealurilor.

Ce m-a impresionat pe mine este că Stagira a fost întemeiată de ionienii din Andros în anul 655 î.Hr. Aceștia aveau o organizare logică și locuitorii schimbau opinii pline de înțelepciune și bun simț. Gândirea strategică se vede prin stocurile de provizii bine amplasate, la fel ca puțul cu apă curată amplasat în mijlocul cetății. Toate aceste lucruri îi protejau pe locuitorii Stagirei de atacurile externe.

Despre Aristotel (384 bc – 322 î.Hr ) se poate spune că a avut cea mai interesantă viață posibilă. Încă de când era mic copil îi plăcea să meargă pe plaja de la poalele Stagirei, plajă numită astăzi Sikia. Astăzi, pe această plajă turiștii practică snorkeling. Tot de aici se poate vedea destul de bine mica insulă numică Kavkanas. Legenda spune că acesta a fost locul de exil al Olympiadei (Olimpyas), mama lui Alexandru Macedos originară din Epir, surghiunită și pedepsită de propriul fiu pentru necredința față de soț. Tocmai de aceea localitatea îi poartă numele. A fost înființată în 1923 de refugiați greci din Asia Mică. Localitatea este pitorească, plină de străduțe înguste, împodobite pe alocuri de flori.

 Apoi, Aristotel s-a mutat în Atena pentru o perioadă, devenind apoi profesorul lui Alexandru Macedon. Acesta din urmă, datorită influenței profesorului său, a ocrotit toată viața sa artele și știința și a întemeiat douăzeci de orașe Alexandria. Atenție! Alexandria, orașul din România, nu se pune!

Aristotel a fost căsătorit de două ori, una dintre soții fiind cea care i-a împărtășit din dragostea sa față de științele naturale. După moarta sa în Evia, rămășițele lui Aristotel au fost cumpărate și aduse în Stagira, îngropate într-un frumos monument în formă de turn.

Cam la 40 de km de Arhaia Stagira se află parcul Aristotelis. Este un loc elegant, amenajat cu arbuști și atmosfera invită la o ușoară filosofie. O parte din invențiile lui Aristotel au fost construite și expuse în acest parc, amenajate încântător pe dealul înalt aflat la malul mării.      

Aici am admirat vârtejul de apă produs de turbina antică, spirale hipnotice, pendulul cu lungimi diferite, pendulul cu nouă bile care propagă mișcarea, ceasul solar, xilofonul cu bare de piatră de diferite grosimi și, asemenea unui copil, cu toate m-am jucat cu o mare încântare.

În această zonă, cu voia sa sau nu, vei cădea cu ușurință într-o contemplare, observând toate aceste invenții ce datează din cele mai vechi timpuri. Și cu siguranță vei pleca mai recunoscător pentru toate invențiile de care te bucuri în ziua de astăzi și îi vei mulțumi, măcar în gând, marelui Aristotel!

Cum ți s-au părut aceste impresii? Te-au provocat să pornești pe urmele lui Aristotel, dar într-un context modern, însoțit de tehnologie și poate un ghid de conversație? Alături de cuvintele învățate la cursul online de limbă greacă, vei reuși să te descurci! Te aștept!

Leave a Reply

Your email address will not be published.