Tot ce trebuie să știi despre cafeaua grecească

cum comandam cafea in greaca

Dacă ai vizitat Grecia, cu siguranță ai rămas profund impresionat de cafeaua care ți-a fost servită! Iar dacă încă nu ai avut ocazia să o încerci, după ce vei citi acest articol, vei dori să o faci! În plus, cafeaua aceasta este considerată un secret al longevității poporului grecesc, uimindu-i atât pe turiști, cât și pe localnici. Nu e de mirare că grecii se află în topul mondial al consumatorilor de cafea. Haide să aflăm mai multe despre vedeta zilei – cafeaua grecească!

Cum se face cafeaua greceasca-introducere în prepararea cafelei grecești

Cum se face cafeaua greceasca-introducere în prepararea cafelei grecești

…pentru cultura ta generală sau pentru a te lăuda că știi multe despre cafeaua ce tocmai ți-a fost servită. Grecii și turcii încă poartă discuții în contradictoriu privind originea cafelei; cert este că ambele sunt aromate și au multe asemănări. Cafeaua grecească ajunge în ceașca ta după ce a fost supusă unui interesant proces de obținere. Ea se obține printr-o măcinare fină, apoi se pune la fiert într-un vas îngust și înalt precum ibricul nostru. În ceșcuțe mici, cam de 10 ml, de diferite culori ți se va servi cafeaua. Zahărul nu va veni alături, ci o vei primi gata îndulcită, dar acest lucru îl alegi tu când vei comanda cafeaua.

Cafeaua grecească, una cu poveste

	Cafeaua grecească, una cu poveste

Ceea ce este special la servirea cafelei este ritualul care se creează în jurul acestei simple acțiuni. Pauza de prânz a grecilor durează cam 90 de minute tocmai pentru că servitul cafelei se face într-un mod relaxat. Este un motiv de bucurie și de socializare și de aceea vei găsi la fiecare colț de stradă cafenele, unde intră atât bărbați, cât și femei, dar și kafenio unde socializează doar reprezentanții masculini. Așadar, când ești servit de către localnici cu o cafeluță, relaxează-te pentru că te așteaptă multă vorbă și veselie.

Caracteristicile cafelei grecești

	Caracteristicile cafelei grecești

Tocmai pentru a te pregăti de servirea cafelei grecești, un must do în Grecia, îți vom povesti despre cele 3 caracteristici ale acestei licori care a cucerit turiștii din toate colțurile lumii.

Citește și  Cum să înveți limba greacă gratuit

O cafea grecească de bună calitate se laudă cu:

Cafeaua propriu-zisă care rămâne la baza cănii

Cafeaua lichidă, puternică

Kaimaki, spuma bogată care apare în urma fierberii

Iar când vine vorba de zahăr, află că grecii se laudă cu câteva tipuri de cafea. Când va veni momentul să comanzi, alege-o pe cea care ți se potrivește ție:

Sketos, cafeaua amară, fără pic de zahăr

Metrios, băutura care o linguriță din fiecare, cafea și zahăr

Glikos care are 1 inguriță cafea și 2 de zahăr

Variglikos, cafea foarte dulce care are mai mult de 2 lingurițe de zahăr

De servit, cafeaua grecească vine de obicei la pachet cu un pahar de apă rece și diferite dulciuri precum fursecuri. Fie că vei servi cafeaua în casa primitoare a unor greci, fie că o comanzi din kafeteria, aceste ronțăieli o vor însoți cu siguranță. Un adevărat răsfăț!

Să nu fii surprins când ospătarul îți va servi cafeaua într-o ceșcuță mică. Grecii iubesc cafeaua băută de-a lungul întregii zile, ei mulțumindu-se doar cu 4-5 cafele într-o singură zi! De aceea, mulți tineri aleg să comande 2 cafele grecești din prima pentru a-și putea lua energia de care au nevoie în concediu.

Cum comanzi cafeaua limba greacă?

Cum comanzi cafeaua in limba greaca

Iată câteva expresii pe care trebuie să le știi când intri în cafenea:

                Bună! Γειά σου! Giá su!

                Poți veni la masa noastră? μπορείς να έρθεις στο τραπέζι μας – borís na érthis sto trapézi mas?

                Aș dori o cafea grecească – Θα ήθελα έναν ελληνικό καφέ  – Tha íthela énan ellinikó kafé

                Cu lapte – με γάλα  – me gála

                Fără lapte – χωρίς γάλα – horís gála

Și pentru că a bea o cafea grecească este o artă, te sfătuim să o lași să se răcească, să te bucuri de aspectul ei și abia după câteva minute bune să o guști. Îi poți face și câteva poze artistice pentru a-ți aminti cu drag momentul. Așa că relaxează-te și bea cafeaua ca un localnic!

Citește și  Paros, insula de care te vei îndrăgosti la prima vedere

Dacă vrei să descoperi și alte aspectele ale bucătăriei grecești, dar și despre minunata limbă greacă, site-ul nostru așteaptă să îl explorezi! Iar pentru cei care vor să o învețe, cursurile online de limbă greacă sunt la un mesaj distanță. Te așteptăm!

Leave a Reply

Your email address will not be published.