Tot ce trebuie să știi despre zeii Greciei Antice

Când spunem Grecia, gândul ne zboară la peisajele sublime, marea de un albastru ireal și la toate acele locuri pline de istorie: muzee, statui și temple impunătoare. Sigur te-ai întrebat cum au supraviețuit timpului aceste temple, dar și cum arătau aceste clădiri inițial, atunci când au fost construite pentru zei. Dar câte știi cu adevărat despre mitologie? Este un subiect care nouă ne place mult și îl abordăm la cursurile online de greacă. Unde mai pui că și acestui popor îi place să vorbească despre asta. Te invit la o lecție de cultură generală și îți prezint cei mai mari zei ai Greciei Antice! 

Zeus, cel mai puternic dintre zei 

Ζεύς (în limba greacă) cel mai puternic dintre zeii și zeițele grecești, reprezentant al cerului și al fulgerelor. Este conducător al zeilor, dar și al oamenilor, stăpân peste muntele Olimp. Temperamentul său, dar și stările sale influențau vremea. Așa că atunci nu prea funcționau prognozele meteo 😊. Este cel mai slăvit dintre zei, grecii obișnuind să-i înalțe altare și să îi aducă zilnic jertfe. Pentru că era cel mai admirat, festivaluri de tot feluri erau mereu organizate pentru bucuria sa. Chiar și Jocurile Olimpice îi erau dedicate. 

Simbolurile sale sunt fulgerul, vulturul și taurul. De cele mai multe ori el este ilustrat în două moduri: fie în picioare, într-o poziție de cuceritor, fie pe tronul său.

Este un zeu cu o personalitate aparte, ceea ce a făcut să fie subiectul multor legende. Este crud, răzbunător, gelos și invidios, dar uneori milostiv. Am putea spune că dă dovadă de sentimente omenești. El obișnuia să aibă ultimul cuvânt în cazul conflictelor, fie ele între oameni, fie între zei. Totodată, el își putea schimba înfățișarea, dar și vocea, putând să se transforme în om sau chiar animal.

Copiii lui Zeus sunt numeroși. De fapt, Zeus este cunoscut pentru relațiile sale, atât cele oficiale (cu sora și soția sa, Hera), cât și cele din afara căsătoriei. Totodată, aceste femei cu care avea copii nu erau doar zeițe, ci și muritoare de rând. Zeus a fost căsătorit inițial cu Metis, însă își făcea griji că ar putea avea un fiu mai puternic decât el, așa că și-a înghițit soția, căsătorindu-se apoi cu Hera.

În Grecia găsești, după cum era de așteptat, cel mai mare și impresionant templu dedicat lui. Templul Olimpianului Zeus nu face decât să confirme măreția, dar și importanța acestui personaj mitologic.

Găsești aici mai multe despre cei mai importanți zei și corespondentul lor roman. 

Apollo, zeul luminii

Ἀπόλλων este zeul luminii, zilei, artelor, protector al poezii și al muzicii, dar și al artiștilor. Este unul dintre cei mai influenți și mai venerați zei al Greciei Antice. Este ilustrat ca fiind un tânăr atletic cu păr lung, cântând la liră. Simbolurile sale sunt lira, arcul cu săgeți și dafinul. 

Era invocat de călători, proteja orașele, dar și noile construcții. Mai târziu, va fi numit un zeu al soarelui. Chiar și la medicină se pricepea, fiind un zeu vindecător, scăpându-i pe oamenii buni de diverse boli necruțătoare, dar și îmbolnăvindu-i pe cei care îl supărau. I-a învățat și pe oamenii aleși câte ceva din arta medicinei. 

Și, poate nu știai, dar Apollo are o soră geamănă – nimeni alta decât zeița Artemis, reprezentanta vânătorii și animalelor. Totodată, este un zeu dual, arcul pe care îl purta stârnind frica, teroarea și uimirea, însă prin lira cu care cânta își arăta și latura blândă, încântând urechile celor care îl ascultă. 

În Grecia se găsesc numeroase locuri dedicate acestui zeu. Sanctuarul lui Apollo din Delfi, introdus în Patrimoniul UNESCO, este unul dintre acestea. Templul lui Apollo de la Bassae este un alt monument impresionant care a supraviețuit timpului și vremurilor aprige. Fiind la o altitudine de 1150 m, priveliștile vor fi de vis. Vei găsi și alte monumente dedicate lui, acestea fiind împrăștiate pe toată suprafața Greciei. 

Ares, zeul neiubit

Ἄρης, care în limba greacă însemna bătălie (vom învăța însemnătatea celor mai mari nume grecești la cursurile online), este zeul războiului. Este un personaj destul de negativ, nu foarte plăcut nici de zei, nici de oamenii de rând. Chiar se temeau de el pentru că avea un caracter violent, mânios. Se spune că nici măcar nu avea încredere în frații săi, zeii greci. 

Ares este ilustrat ca fiind un bărbat puternic, purtând o armură de bronz și o cască aurie, fiind călare pe un car de război. Simbolurile sale sunt șarpele, bufnița și vulturii. Sora sa, Atena, este cea care reprezintă strategia militară, pe când el este cel care simbolizează mai degrabă violența și dorința de a vărsa sânge. Chiar Zeus îl numește cel mai urât dintre toți zeii și afirmă că, dacă nu i-ar fi fost fiu, l-ar fi izgonit alături de Cronos și Titani. 

Deși are un caracter neplăcut, mai degrabă este dual. În relația cu Afrodita se transformă într-o altă persoană. Nu se știe cu exactitate dacă a fost o iubire interzisă, Afrodita fiind deja căsătorită, ori dacă cei doi zei erau împreună pur și simplu. Cert este că a dat dovadă de un caracter blând și nu a rămas imun în fața dragostei.

Pe teritoriul Greciei nu vei găsi multe temple închinate lui, nu multă lume alegând să venereze un zeu atât de crud.  

Dionis, zeu al vegetației, vinului, extazului, fertilității

Dionis, în limba greacă Διόνυσος, este una dintre cele mai importante divinități, născut de două ori, conform unei legende mitologice. Îi învață pe oameni totul despre vița de vie, miere, lapte și vin, făcându-le viața mult mai ușoară. Era însoțit mai mereu de sileni, satiri și nimfe. Este reprezentat ca fiind un bărbat bărbos, cu veștminte lungi cu iederă în păr. Are un toiag ornat cu elemente precum conuri de pin și frunze de vie. 

A fost ultimul dintre zeii sosiți pe muntele Olimp, fiind și singurul născut dintr-o mamă muritoare. Totodată, el are și puterea reînvierii, coborând în lumea subterană și aducându-și mama la viață. Pe lângă bogăția vegetației și vinului, el mai reprezintă și orgiile. A fost și inspirație pentru artiști, fiindu-i dedicate diferite festivaluri de poezii și teatru. 

Dacă vizitezi Atena sau împrejurimile sale, vei putea ajunge ușor la Teatrul lui Dionis. Aici se țineau toate festivalurile dedicate zeului. Este o construcție impresionantă, având inițial 17000 de locuri – toată lumea putea să vină!

Hermes, zeul călătoriilor, zborului și al comerțului

Ἑρμῆς este zeul comerțului, zborului, hoților, dar și al călătorilor, călăuza umbrelor celor morți în lumea de dincolo. Era cel care putea să călătorească repede și de aceea a devenit mesagerul zeilor. Datorită acestei abilități, Hermes putea ajunge printre zei, oameni, dar și morți. Era ilustrat ca fiind un tânăr plin de viață, ale cărui sandale au aripi și îl ajută să ajungă repede dintr-un loc în altul. Chiar și casca sa este înaripată, trimițând tot la ideea de viteză supraumană. 

În multe dintre legendele Olimpului, Hermes apare ca mesager al zeilor, în special al lui Zeus. Nu lipsesc nici abilitățile de comunicare care îl ajută să transmită mesajul propriu-zis. Totodată, el este cel care îl ajută pe Hercule să captureze câinele cu 3 capete, Cerberus, din lumea subterană. Găsești aici totul despre muncile lui Hercule, un alt personaj mitologic fascinant! Hermes se deghiza deseori în călător pentru a testa ospitalitatea muritorilor de rând. Punea la cale aceste planuri tocmai pentru că era considerat protectorul călătorilor. 

Era sărbătorit în fiecare lună pe data de 4, aceasta fiind considerată cifra sa sacră. Este, de asemenea, cel care a inventat alfabetul și numerele, dar și măsurătorile, toate pentru a-i ajuta pe muritorii de rând în ale comerțului. 

Hefaistos, zeul alungat de pe Olimp

Ἥφαιστος este zeul focului, metalelor, dar și al fierarilor, sculptorilor și artizanilor. Suferă de anumite deformații și tocmai de aceea a fost alungat de pe muntele Olimp. 

Fiind păstrătorul secretelor în ceea ce privește metalele, el a fost cel care a creat toate armele zeilor din Olimp. Simbolurile sale sunt ciocanul, nicovala, dar și cleștii care îl ajută să creeze aceste unelte. Este reprezentat ca fiind un bărbat puternic, cu păr lung și vâlvoi. Este îmbrăcat sumar, având doar un halat de muncitor și este portretizat în toiul muncii. Era șchiop, însă imaginile nu ilustrează acest lucru. Totodată, în ilustrații, el nu este însoțit de un car, ci de un măgar, ceea ce arată gradul său de inferioritate în comparație cu ceilalți zei.

Legendele spun că Hefaistos a fost alungat din Olimp chiar de propria sa mamă, Hera, deoarece avea un picior șchiop. Poate acum nu ți se va părea mare lucru, dar gândește-te că zeii trebuiau să reprezinte perfecțiunea, iar o deformația ca aceasta era ceva de neconceput. Hefaistos a aterizat în mare, de unde a fost salvat de nimfele marine. Zeus, aflând în cele din urmă de existența sa, l-a lăsat să se întoarcă în Olimp. Era atât de iscusit, încât a construit pentru ceilalți zei palate și tronuri. Chiar el a fost cel care a modelat-o pe prima femeie, Pandora. Tot Hefaistos este cel care a făcut armura lui Hercule, dar și a lui Ahile, precum și săgeți magice pentru Apollo și Artemis. 

Tot în Atena poți vizita templul dedicat lui Hefaistos și, cu puțină imaginație, poți vedea cum oamenii se adunau în vremuri demult apuse. 

Poseidon, zeul mării

Ποσειδῶν, zeu al mării, frate cu Zeus, este ultimul din lumina reflectoarelor, dar nu cel din urmă. Este unul dintre cei mai puternici zei, domnind peste ape și fiind protectorul marinarilor. Simbolurile sale sunt delfinii, peștii, calul și nu în ultimul rând, tridentul. Tridentul, sulița cu 3 dinți, îl însoțește în toate ilustrațiile; în imagini, el are barbă și părul creț, fiind tras de hipocampuri – cai cu cozi de pește. Puterea sa era de a domni peste mări, putând stârni furtuni cumplite sau asigurându-se că marinarii care i-au cerut ajutorul ajung cu bine la destinație. 

Un lucru interesant este faptul că o legendă spune că palatul său din adâncuri este făcut doar din bijuterii și coral, o adevărată frumusețe. Totodată, el este considerat și zeul cutremurului, acesta zguduind pământul doar cu o lovitură din trident. Poseidon este cunoscut și pentru competiția pe care a avut-o cu Atena, însă aceasta a învins, dăruind viitorului oraș Atena un dar binecuvântat – măslinul. 

Vei găsi câteva temple închinate lui pe meleagurile Greciei. Cel mai cunoscut este cel din apropierea Atenei, Templul lui Poseidon din Sounion. 

Știai toate aceste lucruri despre mitologia grecească? Fie că le cunoșteai, fie că nu, stai pe aproape pentru că vom vorbi și despre zeitățile grecești, una mai frumoasă decât alta și cu daruri foarte valoroase. Iar dacă vrei să știi mai multe despre acest popor plin de istorie, te aștept la cursurile online de limbă greacă. Nu vom uita de zei nici printre lecțiile de gramatică! 

Dacă ți s-au părut interesante poveștile zeilor greci, aici poți să afli și despre cele mai cunoscute dintre zeițele venerate de greci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.