Tot ce trebuie să știi despre zeițele grecești

Dacă în acest articol am vorbit despre câțiva dintre cei mai importanți zei din mitologia greacă, astăzi vă invităm să descoperim și zeițele care completează panteonul.

Cu toții iubim poporul minunat al Greciei, fiecare din diverse motive. Unii s-au îndrăgostit de limba greacă chiar de la primul cuvânt auzit la cursurile online, alții iubesc oamenii prietenoși ai Greciei. Iar pentru iubitorii de istorie, mitologie, dar și de povești, Grecia este locul perfect! Mitologia grecească este una populară, iar toți cunoaștem câteva dintre zeitățile acestui popor.

Zei, eroi, titani…cum rămâne cu zeițele? Adevărate simboluri ale puterii, frumuseții și înțelepciunii, acestea erau la fel de importante precum parte masculină. Continuând seria despre mitologia Greciei, îți prezentăm cele mai cunoscute dintre zeițe. Pe care dintre ele le recunoști?

Hera, regină a zeilor și a oamenilor

Ήρα sau Hēra în limba greacă (pentru cunoscători), este una dintre cele mai cunoscute zeițe. Fiind sora, dar și soția lui Zeus, conducătorul tuturor zeilor, apare în foarte multe dintre poveștile mitologice. Este o regină printre zei, reprezentantă a căsniciei și protectoare a femeilor măritate, dar și a celor însărcinate. Nu de puține ori a ales să protejeze cupluri, crezând în legătura unice ce se creează între aceștia prin legământul căsniciei.

Hera este deseori ilustrată ca fiind o soție foarte geloasă și, din cauza acestui lucru, ea este violentă și răzbunătoare. Din cauza infidelității soțului ei, Hera a devenit răzbunătoare, însă mai degrabă pe celelalte femei cu care Zeus a avut aventuri și nu soțul ei.

În cele mai multe ilustrații, Hera apare alături de Zeus, uitându-se la el cu admirație. Simbolurile sale sunt sceptrul regal care arată puterea pe care o are. Dacă lui Zeus îi erau dedicate Jocurile Olimpice, ea se bucura de Jocurile Herei. Desfășurate tot pe stadionul Olimpiadei, jocurile acestea erau dedicate femeilor. Un număr de 16 femei măritate se adunau și țeseau o rochie minunată pentru zeiță. Pe lângă această activitate, ele aveau și probe fizice, alergând pe categorii de vârstă. Câștigătoarele erau premiate și primeau o coroană făcută din ramuri de măslini. Și pentru că vaca era animalul care i se oferea zeiței drept jertfă de fiecare dată, nici la aceste jocuri nu lipsea. Câștigătoarea primea și o parte din această vacă sacrificată.

Iar în ceea ce privește obiectivele turistice care au supraviețuit până astăzi, În Grecia vei găsi Heraionul din Samos, unul dintre cele mai vechi temple și este dedicat zeiței Hera.

Artemis, reprezentantă a vânătorii

Zeița Ἄρτεμις, după cum i se spune în greaca veche, este una dintre cei 12 zei olimpieni, zeița vânătorii. Poporul grec, fiind un mare iubitor de natură, o venera pe Artemis. Zeița era și reprezentanta pădurii, dar și a copiilor și fertilității. Simbolurile sale sunt arcul și săgețile. În imagini o vom vedea portretizată ca pe o femeie liberă, în mijlocul naturii, dansând, acompaniată de animale sălbatice.

Este sora geamănă a zeului Apollo, amândoi fiind amândoi considerați reprezentanți ai vitejiei și ai vânătorii. Legendele spun că cei doi erau foarte apropiați, obișnuind să iasă la vânătoare împreună. Artemis a fost cea dintâi născută, asistând și la venirea pe lume a fratelui său. Din acel moment, ea a devenit protectoarea maternității și a travaliului, văzând chinurile prin care trecuse a sa mamă.

Cel mai impresionant edificiu închinat zeiței este Templul lui Artemis din Efes. Se află în apropierea orașului Izmir și este considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii. Un motiv foarte bun pentru a-l vizita!

Atena, zeiță mult iubită

Zeița Ἀθῆναι simbolizează înțelepciunea, dar și războiul. Numele său este unul care se află pe buzele tuturor, fiind o zeitate foarte cunoscută și îndrăgită. Grecii obișnuiau să o venereze deoarece era ocrotitoarea multor orașe ale acestei țări. Orașul Atena, capitala Greciei, și-a primit numele de la această zeiță, dar și darul cel mai de preț – măslinul.

În picturi și sculpturi, Atena este reprezentată purtând o cască și având cu ea o suliță. Simbolurile ei sunt măslinul, șarpele și bufnița. Deși reprezintă spiritul războiului, Atena, spre deosebire de Ares, luptă în spiritul dreptății și pentru justiție. cu multă înțelepciune și strategie și participa la război doar în caz de autoapărare. Cu atâtea calități pe care le avea, nu e de mirare că era copilul preferat a lui Zeus.

Pe lângă orașul care îi poartă numele și pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viață, demn de atenția ta este și Templul Zeiței Atena Nike – Atena cea Victorioasă.

Afrodita, cea mai frumoasă din Univers

Zeiță a iubirii, plăcerii sexuale, dar și a frumuseții, Afrodita (în greaca veche Ἀφροδίτη) este un personaj mitologic foarte îndrăgit. Fiind de o frumusețe nemaiîntâlnită nici printre muritori, nici printre zei, Zeus se teme că ar putea frânge inimile zeilor, așa că o căsătorește cu Hefaistos. Acest lucru nu o împiedică să mai aibă și alte relații, mai ales că ea era personificarea dorinței. Cea mai cunoscută este cea cu zeul Ares.

Afrodita este ilustrată ca fiind o femeie frumoasă, de cele mai multe ori, pe jumătate goală, iar simbolurile sale sunt trandafirul, lebăda, porumbelul. Totodată, ea a fost considerată, în Grecia Antică, protectoarea prostituției.

Dacă Hera este protectoarea căsniciei și a dragostei curate, adevărate, a sufletelor pereche, Afrodita este mai degrabă simbolul pentru iubirea pătimașă, plină de plăcere, liberă.

Pe insula Rhodos vei găsi Templul Afroditei, cea mai veche clădire a insulei, dedicată frumoasei zeițe.

Pauza de limba greacă – citește și acest articol despre literele grecești!

Demetra, stăpâna agriculturii

Δημήτηρ este zeița agriculturii și a grâului și, deși a fost printre primii zei ai Olimpului, a preferat să fie mai aproape de cei care i se închinau. Așa că o vom găsi mai degrabă în apropierea templelor care îi sunt dedicate decât alături de zei, făcându-le oamnilor viața mai ușoară cu darurile ei.

Numele său înseamnă și cuvântul mamă și face trimite la relația cu fiica sa mult iubită, Persefona. Hades se îndrăgostește de Persefona, însă Zeus îi frânge inima, spunându-i că Demetra nu îl va lăsa niciodată să se căsătorească cu ea. Acesta decide să o răpească și Persefona este dusă în tărâmul subteran. După multe căutări, Demetra reușește să ajungă la un compromis cu Hades – Persefona va rămâne alături de el în tărâmul subteran vreme de 6 luni, iar pe pământ, alături de mama sa, alte 6 luni. Ziua în care Persefona se reîntoarce pe pământ este ziua în care sosește primăvara, o zi a bucuriei, totul revine la viață. De aici pornește și legenda apariției celor 4 anotimpuri, anotimpuri pe care Demetra le-a oferit oamenilor, strâns legate fiind de stările sale de bucurie (lunile de primăvară și vară în care Persefona era alături de ea) sau de tristețe și singurătate (friguroasele anotimpuri toamnă și iarnă).Iar când apare ilustrată, Demetra are, de obicei, o torță în mână, obiect care o ajută în căutarea fiicei sale.

Un frumos loc dedicat ei este Templul Zeiței Demetra, aflat pe Insula Naxos.

După o asemenea călătorie în vremurile antice, îți este ușor să înțelegi de ce Grecia este un ținut atât de magic. Cu o istorie, dar și o moștenire culturală impresionantă, grecii au cu ce se mândri! Iar dacă ajungi pe aceste meleaguri, asigură-te că vizitezi câteva dintre templele menționate mai sus pentru a vedea cu ochii tăi măreția acestor clădiri! Ia cu tine și câteva cunoștințe de limba greacă pentru a putea purta conversații nesfârșite cu localnicii – au multe secrete de împărtășit! Te aștept la cursurile online!

Leave a Reply

Your email address will not be published.