Zeități grecești și zeități romane

zeitati grecesti

Cu siguranță unul dintre subiectele preferate de discuție din cadrul cursurilor online de limbă greacă este cel legat de zeități. Mitologia este unul dintre cele mai fascinante capitole ale Greciei, iar dacă te pregătești să îi vizitezi meleaguri, neapărat trebuie să cunoști câte ceva din misterul zeităților sale. Așa că astăzi îți propunem un subiect destul de intrigant și anume zeitățile grecești versus cele romane.

Cine au fost primii?

Cred că nu sunt singurul care a observat că multe dintre zeitățile grecești își au un corespondent în cultura marilor romani. De câte ori nu ai confundat-o pe Afrodita cu Venus? Sau pe Cupidon cu Eros? Care și cum este? Sunt simple coincidențe aceste asemănări? Și, mai important, cine au fost primii?                

Ei bine, află că grecii au fost primii. Și asta este principala și marea diferență și, prin urmare, răspunsul la această primordială întrebare. Grecii le-au luat-o înainte romanilor cu aproximativ…1000 de ani! O mare diferență, nu-i așa?

Homer față în față cu Virgiliu

Principalele documente care ne vorbesc despre zeități și despre lumea antică în general le aparțin lui Homer și lui Virgiliu. Despre Homer și Iliada și Odiseea cu siguranță ai auzit. Aici aflăm totul despre zeități, mituri, dar și despre multe evenimente istorice precum războiul din Troia. Virgiliu, pe de altă parte, este considerat unul dintre cei mai mari poeți ai Romei, autorul epopeii Eneida. Aici el scrie despre povești uimitoare care îi au în prim plan pe Enea, erou neînfricat care călătorește din Troia în Italia și va întemeia Roma. Virgiliu va vorbi multe despre zeități romane care își au originea din cele ale grecilor. Ceea ce este logic pentru că, după cum am văzut, mitologia greacă datează de mult timp.

Cum arătau zeii greci și cum arătau cei romani?

Pe lângă (evident) denumirea propriu-zisă a zeităților, o diferență mare o constituie aspectul fizic, modul în care sunt prezentate aceste personaje de ordin divin. După cum bine știi, zeitățile grecești pot fi descrise, într-un singur cuvânt, cam așa: perfecte. Perfecțiunea era ceea ce îi deosebea de muritorii de rând, frumusețea lor fără cusur. Chiar această frumusețe în sine este de ordinul ficțiunii, al mitului pentru că nimeni nu i-a văzut. Aspectul fizic este combinat cu puternice caractere, dominate de sentimente precum iubire, ură, gelozie, invidie, onoare și cinste.

Zeii romani, în schimb, nu sunt descriși atât de amănunțit. Mai întâi au apărut puterile acestora, ei neavând o formă anume. La romani, zeii erau reprezentanți ai unei puteri, a unei acțiuni sau a unei ocupații. Așa că, de cele mai multe ori, romanii nici măcar nu descriau aspectul fizic al zeilor lor.

Numele zeilor greci și romani

Cea mai mare diferență dintre zeitățile grecești și cele romane este tocmai cea legată de numele lor. Zeitățile romane sunt cele inspirate de la greci, însă natura lor diferă. Grecii și-au creat zeitățile pornind de trăsături de personalitate umană și sentimente foarte puternice precum dragoste, gelozie, invidie, mândrie. La romani, însă, zeitățile personifică mai degrabă obiecte decât trăsături umane.               

Pentru a te lămuri odată pentru totdeauna, ți-am pregătit în cele de mai jos lista magică cu zeitățile, atât cele grecești, cât și cele romane, dar și ceea ce semnifică ele. Ești pregătit să le cunoști pe toate?

Zeitate greacăZeitate romanăRol/Reprezentație
AfroditaVenusDragostea
ApolloPhoebus ApolloSoarele
AresMarte/MarsRăzboi
ArtemisDianaVânătoare Animale sălbatice Luna
AthenaMinervaÎnțelepciune
DemetraCeresCereale
DionisBacchusVin
ErosCupidonIubire
HadesPlutonMoarte
HeraJunonaRegina zeilor Căsătorie, naștere
HermesMercurius/MercurMesagerul zeilor
UranusCaeluscerul
PoseidonNeptun/NeptuniusMare
ZeusJupiterRegele zeilor

Desigur, lista poate continua pentru că mulți sunt zeii întâlniți în legendele grecești, dar și cele romane. Acestea alese de mine sunt esențiale, primordiale curiozității culturale. Și, ca întotdeauna, astfel de lucruri interesante sunt descoperite și la cursurile de limbă greacă desfășurate online. Tu te-ai înscris? Dacă nu, ce mai aștepți? Îți garantez că vei face o alegere potrivită!              

Pe data viitoare! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.